For English click here. Als het over duurzaamheid gaat, wordt katoen vaak in een slecht daglicht gesteld. Hoe zit dit nu precies? Katoen is één van de oudste gewassen ter wereld en wordt al meer dan 8000 jaar gebruikt voor het maken van textiel en kleding. Kies je katoen van biodynamische landbouw gemaakt bij SEKEM, dan kies je voor fair trade, duurzaamheid en een levensvatbare toekomst voor mensen in Egypte.
Ook interessant: babyrompertje van SEKEM met Demeter-keurmerk
Katoen is nog altijd een belangrijk materiaal dat over de hele wereld wordt geteeld. Behalve in textiel, worden de katoenen vezels ook gebruikt in bijvoorbeeld koffiefilters en bankbiljetten. Van het katoenzaad kan zelfs bakolie worden geëxtraheerd. Maar volgens de Verenigde Naties worden in de conventionele katoenteelt ook de meeste chemische landbouwmiddelen (pesticiden) gebruikt. Met grote problemen voor het milieu en de mensen.
Duurzaam alternatief: biodynamisch katoen
Conventionele katoengewassen zijn vaak genetisch gemodificeerd en hebben veel pesticiden nodig. Bovendien vereist de teelt van katoen veel water. Dit is vooral een probleem in landen die te kampen hebben met waterschaarste. Geen kleding van katoen meer kopen dan? Je kunt ook kiezen uit duurzaam geteelde katoen van biodynamische landbouw. Een mooi voorbeeld is dat van SEKEM in Egypte, waar de arbeidsomstandigheden van de mensen die het telen bovendien heel goed zijn. Belangrijk uitgangspunt hier is dat de leefomgeving van de mensen goed is, ook toekomstgericht.
Bijdrage aan klimaatbestrijding
Bij SEKEM telen ze biodynamisch katoen. Deze antroposofische leefgemeenschap midden in de Egyptische woestijn is een oase voor de mensen die er wonen en werken. Ruim 40 jaar geleden werd hier gewerkt om een stuk dode woestijn om te toveren in vitale grond via de biodynamische landbouw. Inmiddels heeft SEKEM zo’n 680 hectare woestijngrond tot duurzame biodynamische landbouw getransformeerd, waarop ze bijvoorbeeld katoen telen om textiel van te maken. Op de velden wordt minstens 20% water bespaard en wordt gemiddeld zo’n drie ton CO2 per hectare per jaar geabsorbeerd. Een duidelijk teken dat biodynamische landbouw een belangrijke bijdrage levert aan de bestrijding van klimaatverandering.
Zo’n 73% van het wereldwijd verbouwde katoen is genetisch gemodificeerd om larven op katoenplanten te doden. Daardoor kunnen bladluis en andere insecten zich juist heel snel voortplanten, wat leidt tot het gebruik van meer pesticiden. Dit leidt weer tot vervuiling van water en bodem. De biodynamische landbouw werkt met GMO-vrije gewassen. Dit heeft iets hogere productiekosten, maar veel minder (onzichtbare) kosten aan schade aan het milieu en de volksgezondheid. Op de lange termijn (the Future!) leidt dit tot een winstgevendheid voor de hele wereld.
Voorbeeld doet volgen
Door de jaren heen ontwikkelde SEKEM een holistisch, biodynamisch concept voor de katoenteelt, in nauwe samenwerking met wetenschappers en boeren. Inmiddels ondersteunt SEKEM diverse boeren bij de overgang van conventionele naar biodynamische katoenteelt en andere planten. Ze zorgen dat de boeren stabiele prijzen krijgen voor hun producten. Verder helpt men bij het bouwen van sanitaire installaties, het leveren van waterfilters of veiligheidstrainingen. Dit helpt de gezondheidsschade onder de bevolking te verminderen en het bewustzijn over de toegevoegde waarde van duurzame landbouw te vergroten.
Hoe ‘schattig’ is dat babyrompertje eigenlijk?
Klimaatbestrijding is geen ver-van-mijn-bed-show. Koop je conventionele katoenen kleding? Wees je dan bewust van de problemen die dit met zich meebrengt. Zolang jij goedkoper geproduceerd textiel koopt, blijven de fabrikanten dit produceren. Wees je bewust waar dat schattige rompertje dat je kindje draagt van gemaakt is, waar het gemaakt is en wat dat met de gemeenschap daar doet. Anders betaalt de toekomstige generatie (jouw kinderen en ook de kinderen van jouw kinderen) de prijs voor de schade die we nu met onze aankopen veroorzaken. Je hebt een keuze om het anders te doen, zoals SEKEM laat zien.
I am the Future
Van biodynamisch katoen heeft Sigrid een babyrompertje laten maken bij SEKEM. Deze draagt het officiële Demeter-keurmerk voor biodynamische landbouw. Hiermee weet je zeker dat je iets koopt waarbij de ecologische impact zeer laag is gehouden, dat het milieu niet is geschaad, dat de mensen die aan de basis staan een redelijk inkomen krijgen en in de juiste omstandigheden werken. Je profiteert van de hoge kwaliteit pesticidenvrije biodynamische katoen, die je heel veilig op dat pure babyhuidje van je kindje kunt gebruiken. Zowel pril nieuw geluk hier als de kinderen van de mensen verder weg die het hebben gemaakt, willen een toekomst. Kies je voor dit I am the Future babyrompertje, dan draag je er aan bij dat er voor beiden ook daadwerkelijk een toekomst is.
Geef een reactie