Click here for English. Sinds kort kun je een heel bijzonder kraamcadeau kopen op Live Green Magazine: een babyrompertje van biodynamisch katoen, gemaakt bij SEKEM in Egypte. ‘Dromen is denken met je hart’. Een levensmotto van waaruit SEKEM is ontstaan. Een gedachtegoed dat blogger Sigrid een warm hart toedraagt. Het gaf haar de inspiratie een babyrompertje te ontwikkelen met de opdruk I am the Future. Want niet alleen een pril mensje is een groot wonder en onze toekomst, SEKEM in Egypte is dat zeker ook!
Ook interessant: op de barricade voor biologisch en biodynamisch
- Tekst gaat verder onder de foto

Sigrid is de eerste in Nederland die textiel op de markt brengt met het Demeter-keurmerk. Dit keurmerk ken je misschien van voeding. Het betekent dat het product afkomstig is uit de biodynamische landbouw, in dit geval van de biodynamische katoen van SEKEM. Het ontstaan van dit groene paradijs in de Egyptische woestijn is een verhaal vol hoop en té bijzonder om niet te delen.
SEKEM: van dorre woestijn tot vruchtbare oase
Het verhaal van SEKEM leest als een sprookje. De in Oostenrijk wonende Egyptenaar dr. Ibrahim Abouleish gaf in 1977 zijn succesvolle baan als biochemicus op en kocht in Egypte 70 ha dorre woestijngrond om iets geheel nieuws te creëren. Zijn achtergrond in antroposofische filosofie, kunst en cultuur vormden de basis voor zijn toekomstvisie voor Egypte. Hij gaf dit stukje aarde de oud-Egyptische naam SEKEM, wat zoveel betekent als ‘levenskracht van de zon’. Met SEKEM wilde hij de aarde, de mensen en de gemeenschap een ontwikkelingsimpuls geven. Daarbij had hij niet alleen economische, sociale en culturele vernieuwing in Egypte voor ogen. Hij wilde vooral ook een inspirerend model voor duurzame ontwikkeling voor de wereld neerzetten. Dat is hem gelukt!
- Tekst gaat verder onder de foto

SEKEM is een duurzame ontwikkeling van een toekomst waarin ieder individu zijn of haar potentieel kan ontplooien, mensen samenleven in sociale vormen die de menselijke waardigheid weerspiegelen en waarin al het economisch handelen gericht is op het versterken van ecologische en ethische principes.
Bloeiende, inspirerende gemeenschap

Het leek een mission impossible. Tegen alle verwachtingen in lukte het om de woestijnbodem met behulp van biodynamische landbouwmethoden geschikt te maken voor het verbouwen van kruiden, fruit, groenten, katoen en andere gewassen. SEKEM groeide en Dr. Ibrahim Abouleish richtte bedrijven op om de gewassen te verwerken en te distribueren. In 1989 werd een school opgericht en een medisch centrum zorgt sinds 1996 voor de werknemers van SEKEM en bewoners van de omliggende dorpen. In 2012 werd in Cairo de Heliopolis University for Sustainable Development geopend. Inmiddels biedt SEKEM werk aan 1.200 mensen en aan nog eens 800 werknemers in 140 aangesloten zelfstandige biodynamische boerenbedrijfjes door heel Egypte. Een ontwikkelingsfonds – waarin 10% van de bedrijfswinst wordt gestort – ondersteunt kinderopvang, een basis- en middelbare school, vakonderwijs en volwassenenonderwijs, medische zorg, zorg aan mensen met een verstandelijke beperking en de opleiding van straatkinderen.
- Tekst gaat door onder de afbeelding

Duurzaamheid houdt voor SEKEM niet slechts in het verbeteren van wat er al is (schoner water, vruchtbaarder aarde, betere lichamelijke gezondheid enz.) maar ook ruimte scheppen om iets nieuws te laten ontstaan, zoals vrede en interesse voor de ander en de wereld. Dit streven overstijgt elke afzonderlijke religie of cultuur. SEKEM is hierin een voorbeeld voor de wereld.
Duurzaam voorbeeld voor de hele wereld

Op 15 juni 2017 overleed Dr. Ibrahim Abouleish op 80-jarige leeftijd op de SEKEM Farm, waar hij werd bijgezet in aanwezigheid van de hele gemeenschap. Met SEKEM heeft hij iets voortgebracht wat voor de wereld een model voor ontwikkeling in de 21e eeuw kan zijn. Niet voor niets ontving hij in 2003 de Right Livelihood Award (Alternatieve Nobelprijs) voor zijn prestaties (en vele andere onderscheidingen). SEKEM is niet alleen een bedrijf, maar ook een levende gemeenschap waarin mensen worden aangemoedigd om zich veelzijdig te ontplooien en waar diverse culturen elkaar ontmoeten en samenwerken om de SEKEM-visie verder te ontwikkelen. Daarmee is SEKEM hét voorbeeld van duurzame ontwikkeling voor de hele wereld.
‘Dromen is denken met je hart.’ – dr. Ibrahim Abouleish (1937-2017)
True Price: economy of love
Dr. Ibrahim Abouleish zijn doel: heel Afrika 100% biologisch in 2050, met 100% hernieuwbare energiebronnen, 100% eigen zaadteelt en een 100% circulaire economie, waarbij alle producten het label ‘economy of love’ meekrijgen en waarbij de ware kosten in alle productprijzen zijn verrekend. In Nederland onderhoudt de Vriendenkring SEKEM nauwe contacten met SEKEM en de vriendenkringen in Duitsland, Oostenrijk en Noorwegen en het SEKEM Fonds in Zwitserland.
‘No one can go back
and make a brand new start.
But anyone
can start from now
and make a brand new ending’
‘Duurzame ontwikkeling is 1 van de belangrijkste uitdagingen voor de mensheid. Het betekent ons leven zó in te richten, dat ook toekomstige generaties nog waardig kunnen leven.’ – Dr. Ibrahim Abouleish
Met dit babyrompertje draagt Live Green Magazine een steentje bij aan dit fantastische levenswerk van Dr. Ibrahim Abouleish. Doe jij mee? Het rompertje is hier te bestellen.
Geef een reactie