Vinoloog Richard van der Linden laat jou graag kennis maken met de biodynamische Meinklang de Prosa rosé met een klein bubbeltje afkomstig uit Oostenrijk. Lees waarom hij deze wijn aanraadt en wat rosé precies inhoudt.
Ook interessant: de wereld achter biodynamische wijnen
Dit mooie voorjaar, met de warme temperaturen, werd de rosé met de week populairder. De erg natte zomer deed de vraag weer iets zakken. In Nederland zien we rosé als een wijn die je drinkt bij een zomerse temperatuur wanneer de zon ons lichaam verwarmt. En ik moet toegeven: deze wijn smaakt dan ook opperbest. Maar een rosé kan en mag je altijd drinken. Het is namelijk een wijn die zich ook goed laat combineren met diverse gerechten. Mijn aanrader: de licht mousserende en biodynamische Meinklang de Prosa.
Het laten bloeden van de wijn
Stel je drinkt deze sprankelende biodynamische rosé. Dan is het leuk te weten welke achtergrond hier bij hoort. Weet jij hoe rosé gemaakt wordt? Ik ervaar dat hier bij de consumenten die ik spreek vaak verwarring over bestaat. Graag leg ik het je uit. Er zijn verschillende manieren toegestaan. De twee meest voorkomende zijn als volgt:
- De blauwe druiven worden geplukt, van de steel ontdaan en daarna in de vergistingstank tot de juiste kleur gebracht (zoals de wijnboer het graag ziet). Dit varieert van 1 tot 48 uur. Hoe langer het sap contact heeft met de schillen, hoe donkerder de rosé. Is de juiste kleur bereikt, dan worden de schillen en het sap van elkaar gescheiden en gaat het sap gisten.
- Een andere techniek om rosé te maken is de saingée-methode. Letterlijk vertaald betekent dit ‘het laten bloeden’. Wil de wijnmaker meer tannine/concentratie in zijn rode wijn dan scheidt hij de eerste lichte persing en maakt daar rosé van. Dit proces heeft twee voordelen. De wijnboer krijgt een hogere kwaliteit rode wijn en het sap dat overblijft heeft nog waarde als rosé.
Rosé een menging van wit en rood?
Een rosé is dus geen combinatie van rode en witte wijn, zoals veel mensen denken. Een logische gedachte, maar in Europa is dit niet toegestaan. Uitzondering is de Champagnestreek waar een rosé wel op deze manier gemaakt mag worden. Dit is dan een rosé champagne. Overigens is een witte champagne ook vaak een blend tussen groene en blauwe druiven, waarbij de kleur wit de overhand heeft. Uitzondering is een Blanc de Blanc, die is gemaakt van 100% groene (witte) druivenrassen.
Een andere veel aan mij gestelde vraag is of lichte rosé minder smaak heeft dan een donkere. Dit is absoluut niet zo! Sterker nog, het kan zelfs andersom zijn. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de druiven.
Tip: biodynamische rosé bubbel van Meinklang de Prosa
Mijn aanrader om de late zomer uitbundig te vieren? Een biodynamische rosé bubbel van Meinklang de Prosa (bij ons op kantoor ook wel eens de vloeibare antidepressiva genoemd). Deze zeer smaakvolle licht mousserende rosé heeft – in vinologische termen – een smaak van licht rood fruit, een zachte mousse en een fijne bite. Gemaakt van de Pinot Noir die groeit in het oosten van Oostenrijk, bijna tegen de Hongaarse grens aan en volgens methode 2. Tijdens mijn bezoek aan dit biodynamische bedrijf moest ik van de wijnboer eerst kennis maken met zijn moestuin, paarden, schapen, koeien en varkens alvorens ik de wijngaarden mocht zien! Dit biodynamische bedrijf werkt volgens de leer van Steiner, waarin met veel passie de invloed op de omgeving wordt geminimaliseerd.
Dit eeuwenoude wijnhuis wordt nog altijd gerund door dezelfde familie. Meet the makers van deze prachtige wijn:
Druiven uit een UNESCO gebied
Het wijnbedrijf ligt in een nationaal park – een UNESCO World Cultural Heritage regio – aan het begin van de Hongaarse laagvlakten. Hier zie je enorme rietoevers, oneindige poesta vlaktes en wijngaarden. Tussen de wijnstokken staan diverse groene planten, zoals klaver en wilde grassen om nuttige insecten en organismen aan te trekken. Samen met de biodynamische preparaten van kruiden en mineralen zorgt dit voor een optimale stofwisseling van de wijnstokken. Natuurlijker kun je een wijn niet drinken.
Green GiveAway winnaars
Richard gaf drie flessen Meinklang Prosa weg. De winnaars zijn inmiddels in onze nieuwsbrief bekend gemaakt.
Sylvia Ruiter zegt
Een heerlijke lasagneschotel, heerlijke rosé, buiten guur, regen en storm. Kacheltje aan, genieten maar!!@
Joseph zegt
Cheddar pie met appel en een glaasje Rosé.
Gerda zegt
Barbecuen met dit weer…nee lekker binnen en dan is het heerlijk om een glaasje Rosé te drinken bij dit gerecht..GEGRILDE KIP MET COUSCOUS EN TOMAAT mmm ik hou ervan!!
Carmen zegt
Zelf vind ik het heerlijk om een goeie wijn (waaronder uiteraard rosé ;)) te combineren met gegrilde groenten uit de oven, die ik die dag dan vers op de markt heb gehaald! Heerlijk luxe weekendmaal!
Klaas Gielstra zegt
Rose voor het weekend samen met een lichte bbq veel groenten wat vis en witvlees fo bj een stokbroodje met zalm of een heerlijke zelfgemaakte pesto
Linda zegt
Rose doet me denken aan zwoele zomeravonden waarbij een koel drankje wordt vergezeld van heerlijk knapperige bruschetta met pesto en zongedroogde tomaatjes. Wat olijven en prikkertjes met cherrytomaten en mozarella. Je waant je direct weer op vakantie!
Jelko zegt
Olijven, Artisjokkenharten,zongedroogde tomaten en een brood met heerlijke basamico dip. Met deze fles Meinklang Prosa 😋
anita pronk-rietvink zegt
ik vind rose een echt zomerdrankje en dan lekker bij de bbq, ik zou deze graag proberen!
Esther zegt
Tapas met Rosé om het vakantiegevoel langer vast te houden
Berendina zegt
Ik vind het lekker bij mosselen.
Erg benieuwd naar deze rose
Anita H. zegt
Heerlijk in combi met geitenkaas.
Marian Zw zegt
Mmm dat klinkt heerlijk. Mijn favorite combinatie is toch wel een lekkere schaal met tapas op een warme dag met een heelrijke rose