Er zijn nog steeds problemen met vogelgriep. Veel meer dan in voorgaande jaren. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden niet alleen alle dieren van een besmet bedrijf geruimd. Ook gezonde dieren die binnen een straal van 10km van een besmet bedrijf gehouden worden. In enkele maanden tijd zijn miljoenen kippen en eenden vergast en voor de rest van het land geldt een ophokplicht. Volgens Poppe Braam is het hoog tijd om het systeem te veranderen en de kleinschalige pluimveehouderij groot te maken.
Ook interessant: Poppe’s proef met het houden van Jersey stiertjes
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Weinig pluimvee en een plan
Om vogelgriep te bestrijden moeten we terug naar het kleinschalig houden van kippen met een ander doel. Dit verdient erkenning, stimulering en een eigen regelgeving. Poppe heeft weinig pluimvee en een plan. Op zijn bedrijf doet hij een proef met mobiele kippenkarren met hanen: “De uiteindelijke oplossing is niet het alsmaar ophokken van kippen, maar een duurzame pluimveehouderij waar dierenwelzijn centraal staat. Wij doen dat met de Sasso dubbeldoel kip in verrijdbare kippenkarren met zonnepaneel. Bij ons is zowel de kip (ei) als de haan (vlees) van waarde. Bovendien is er in kleinschalige houderijen individuele aandacht voor elk dier, wat inenten makkelijker maakt. Bij een eventuele ziekte kan een klein koppel makkelijker behandeld worden, in plaats van een hele stal met tienduizenden dieren.”
Eigen regelgeving voor anders werken
Deze duurzame en innovatieve manier van robuustere kippen houden in mobiele karren zit tussen de hobbyboer en grootschalige gangbare pluimveehouder in. Maar qua regelgeving worden ze in het keurslijf van de intensieve pluimveehouderij geduwd. Dat maakt omschakelen lastig. Kleinschalig kippen houden is wel de toekomst van een houdbare pluimveehouderij, waar bovendien gestart kan worden met het vaccineren tegen vogelgriep. Om meer boeren te laten omschakelen en dierenwelzijn en voedselveiligheid te waarborgen is passende regelgeving dus heel belangrijk.
Vogelgriep muteert en besmet straks ook de mens
Dat de situatie in de huidige grootschalige manier van kippen houden onhoudbaar is, zegt ook Hoogleraar Thijs Kuiken. Elke nieuwe golf is groter dan de vorige en dus wordt steeds meer pluimvee gedood. Dat staat los van de wilde watervogels, zoals eenden, en inmiddels ook zangvogels die het loodje leggen. Bovendien: hoe meer het virus rondwaart, hoe groter de kans dat het muteert en hoe sneller mensen straks ook besmet raken. Wetenschappers vragen zich inmiddels niet af of dit gebeurt maar wanneer.
De oplossing: kies voor eitjes uit de kleinschalige pluimveehouderij
De oplossing is simpel: laten we kippen weer kleinschalig houden. Dit heeft bovendien een veel kleinere impact op natuurlijke systemen. Eieren van kleinschalige kippenboeren worden vooral lokaal afgezet en zijn niet bestemd voor export. Voor vleeskippen geldt hetzelfde. Hoe je als consument weet of je te maken hebt met kleinschalige kippenboeren? Je koopt ze rechtstreeks op het erf (bijvoorbeeld bij De Goed Gevulde), je kunt mede-eigenaar worden en je aansluiten bij community-supported agriculture (CSA), zoals Herenboeren en je koopt ze in de biologische speciaalzaak van GeluksVogels.
Wist je dit?
In heel Europa is de pluimveedichtheid in Nederland het grootst. De laatste 10 jaar is het aantal pluimveehouders gehalveerd naar 3000, maar het aantal dieren bleef gelijk. Daarmee kwam er een verdere schaalvergroting en een zekere weg naar calamiteiten. De belangrijkste maatregel tegen vogelgriep is het aantal pluimveehouderijen en de hoeveelheid dieren per bedrijf omlaag brengen. Mobiele kippenkarren zorgen voor een optimale omgeving om natuurlijke gedragingen te uiten, zoals scharrelen, stofbaden en zonnebaden En met mobiele kippenkarren:
- Ontstaat er geen plaatselijke mestoverschot.
- Wordt de beperkte hoeveelheid mest opgenomen door de aanwezige vegetatie.
- Wordt uitspoeling van stikstof en fosfaat naar het grondwater wordt voorkomen.
- Krijgen kippen steeds een nieuw stuk ‘schoon’ land, lopen niet in hun eigen mest en dat maakt de kans op verspreiding van ziektes en parasieten kleiner.
- Blijft de bodem gezonder met meer biodiversiteit, meer CO2-opslag, een beter waterbergend vermogen en gezonde gewassen waardoor minder kunstmatige ingrepen nodig zijn.
Kleinschalige pluimveehouderij is kringlooplandbouw
Bij de mobiele manier van kippen houden leven ze buiten in kleine koppels (max. 249 kippen) en overnachten in verplaatsbare hokken, mogelijk met zonnepaneel. Staat zo’n kar in een fruitboomgaard, dan haal je van dat stuk grond meer voedsel. Bovendien dienen de kippen als natuurlijke bestrijding tegen plagen en bemesting van de bodem. In weilanden bij koeien zorgen kippen voor het verspreiden van de mest en het voorkomen van vliegen. Deze manier van kippenhouden is een mooi voorbeeld van kringlooplandbouw en eigenlijk heel logisch toch? Vandaar dat er vroeger op elke boerderij ook wel een koppel kippen aanwezig was. Tot het allemaal grootschaliger moest…
Het houden van sterke, robuuste rassen en de natuurlijke voeding (kruidenrijk gras, insecten) draagt bij aan het preventief gezond houden van de dieren. Juist door het kleinschalig houden van kippen die zijn ingeënt, is het risico op het ontstaan van nieuwe virussen bijna nul.
Biopionier Poppe Braam startte in 1980 als eerste een gecertificeerd biologisch pluimveebedrijf in Nederland. Check ook de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over de vogelgriep waarin Poppe vertelt over het mobiel kippenhouden.
Bron: Caring Farmers
Geef een reactie