Jersey zuivel is ‘hot’. Steeds meer consumenten kiezen voor de zuivelproducten van deze melk, zoals heerlijke romige kaas. Om melk te kunnen geven moet een koe een kalf krijgen. De kans bestaat dat dit een stiertje is. Die geeft geen melk en dus is het dier voor de melkveehouder ‘waardeloos’. Kies jij voor Jersey zuivelproducten? Lees dan dit blog over biologische Jersey melkkoeien en hun stiertjes. Want gelukkig kan het ook duurzaam.
Ook interessant: Eet je vlees? Investeer in biologisch en natuurzuiver vlees van Jerseystiertjes
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Pilot biologische Jersey stiertjes
Op de Jacobs Hoeve bij kaasfamilie Willig in Katwoude (NH) liggen zo’n 120 biologische Jersey koeien in de ruime stal of ze grazen in de kruidenrijke weide. Martin Willig vertelt waarom ze speciaal voor deze kleine eigenzinnige koe kiezen: “Jerseys geven extra volle en lekkere melk met meer vet en eiwit dan andere melkkoeien. Daarvan maken we op onze kaasmakerij bijzonder lekkere romige kazen. Jerseys zijn prima melkkoeien maar zetten weinig vlees aan. En dus is het stiertje dat wordt geboren niet interessant voor de kalverenmesterij. Vandaar dat ze vrijwel direct het hondenvoer in gaan. Een ongewilde situatie, vond ook Poppe Braam van DID-IT. Samen zijn we een pilot gestart. Nadat de stiertjes de biestmelk van hun moeder hebben gekregen en oud genoeg zijn om op reis te gaan, brengt Poppe ze op zijn boerderij groot. Ze krijgen biologische melk, hooi en een specifiek kruidenmengsel. Tot drie maanden staan ze in de potstal met veel stro en daarna grazen ze lekker in de wei en krijgen biologisch ruwvoer. Deze gezonde leefstijl maakt antibiotica niet nodig en zorgt voor zeer mals en smaakvol biologisch vlees met een hoge kwaliteit en waarde.”
Biologisch Jerseyvlees koop je rechtstreeks bij de boerderij. Inmiddels zijn er meerdere biologische winkels, waaronder de Odin supermarkten, die biologische Jersey vlees van de stiertjes verkopen. Zo kun je dus af en toe van een lekker stukje vlees genieten, waarbij je kiest voor diervriendelijk vlees van hoge kwaliteit.
Probleem voorkomen
“Het liefst hebben we zo weinig mogelijk stiertjes. Het dilemma is dat de biologische wetgeving niet wil ingrijpen in de natuur. Waar in de gangbare veehouderij het sperma wordt ‘voorgesorteerd’ op vrouwtjes is dit verboden bij bio. Een gangbare boer krijgt slechts 10% stiertjes, bij ons is dat 50 tot 60%. Elk dier kost voer, produceert mest en stoot CO2 uit. Zolang voorsorteren niet is toegestaan hebben wij daar als biologisch boer mee te maken. Dan willen we wel onderzoeken hoe we de stiertjes groot kunnen brengen, zonder dat daarbij onderaan de streep een negatief saldo overblijft. Poppe helpt mee om een manier te vinden hoe we onze raszuivere jersey stiertjes groot kunnen brengen. Die samenwerking verloopt heel prettig. Hij is echt begaan met de dieren en het is fijn om te zien dat onze stiertjes een goed onderkomen hebben gekregen.”
Het belang van veel kalfjes: de melk
“Pas als de koe voor het eerst een kalfje heeft gekregen komt de melk op gang. Na het afkalveren wordt de melkgift elke dag iets minder. Om die weer op peil te krijgen moet de koe weer een kalf krijgen. Er is een stroming die er op focust om de koe zo snel mogelijk weer drachtig te krijgen. Omdat wij zo niet willen werken, zijn we gaan experimenteren met duurmelken. Dit is door de Q-koorts in de geitenhouderij ontdekt toen ingeënte geiten geen nieuwe lammetjes mochten krijgen. Er werd wel gemolken en de melkgift bleef bijzonder goed op peil. Boven verwachting blijkt dit ook bij onze jerseys goed te werken. Aangezien de meeste risico’s op uitval rondom de afkalfperiode ligt, is de verwachting dat onze koeien door duurmelken gemiddeld ouder worden. Bij minder vaak afkalven heb je immers minder vaak kans dat een koe iets mankeert. Duurmelken is nog een onontdekt iets. Voor de boer zitten er veel voordelen aan, maar de adviseurs voor voer en vruchtbaarheid hebben er weinig baat bij. Dus hoor je hier veel te weinig over.”
“Het voordeel van duurmelken is dat er minder kalfjes worden geboren. Dus heb je minder fosfaatrechten nodig, het kost minder arbeid en levert veel meer arbeidsvreugde op.”
Wat kun jij doen? Ervaar het zelf!
hoeveelheid dieren in balans met de hoeveelheid grond. Onze zuivelproducten en het vlees zijn van goede kwaliteit en hebben hun prijs. Als consument moet je jezelf afvragen of je hiervoor wil betalen. Ga daarover eens met jezelf in gesprek: wat kost een kilo vlees, melk en kaas nu eigenlijk echt? We nodigen jou graag uit om op onze boerderij langs te komen en met eigen ogen te zien hoe we werken. Je kunt de jersey koeien bekijken, zien hoe we kaas maken en alle mogelijke en bijzondere soorten kaas proeven in onze winkel.”
Als de stiertjes zo’n 2 jaar oud zijn worden ze geslacht en kun je dit vlees dus ook kopen.
Biologische en biodynamische kaas
Met het biologisch of biodynamisch keurmerk weet je welke vastgestelde eisen zijn nageleefd. Die vind je hier. Kaasmakerij Henri Willig heeft naast biologisch ook een biodynamische melkstroom. De Friese BD-boeren Waddenmax en Jaring Brunia leveren hun melk aan de kaasmakerij in Heereveen. Je vindt deze kaas onder het merk Hooidammer in de biologische speciaalzaak.
In Nederland zijn 20 melkveebedrijven (houders) die Jerseys houden waarvan acht biologische bedrijven. Willig is er dus een van. De stiertjes bij Poppe behouden hun hoorns. Waar ze in het huidige systeem na amper twee levensweken worden afgedankt, hopen de familie Willig en Poppe dat deze pilot ze een kans van slagen geeft.
Geef een reactie