In het mooie coulissenlandschap van de Achterhoek, net buiten het plaatsje Halle, woont landschapsarchitect Inge Vleemingh met haar gezin. Hoogzwanger van haar tweede*, werkt ze hier samen met haar man aan haar kleinschalige en eerlijke varkenshouderij De Goed Gevulde Spaarpot. Een prachtig duurzaam verhaal waarin haar zwijnvarkens 24/7 en 12 maanden van het jaar buiten kunnen scharrelen op dit zelfvoorzienend bedrijf. Al je vlees eet, is het echt de moeite waard om hier eens op bezoek te gaan.
*Inmiddels is Inge bevallen van een gezonde zoon!
Ook interessant:
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Goed gevuld met reststromen
Als je aankomt zie je de varkens buiten al in modderpoel liggen. Zeker bij warm weer geeft dat verkoeling. Vol enthousiasme vertelt Inge over haar energieneutrale bedrijf waar ze zonder uitstoot werken: aardgasvrij, de energie komt van zonnepanelen er is een zonneboiler en een warmtepomp. Zelfs het water voor de varkens komt uit eigen bron. Een ander belangrijk aspect is dat deze goedgevulde varkens zijn gevoed met reststromen: graan, oud brood, noten, gras, groente en fruit. Dit halen ze zelf op bij bakkerijen, supermarkten, een kaasmakerij en groentezaken in een straal van maximaal 15 kilometer rondom de houderij. Waar dit anders de verbrandingsoven ingaat, komt het via de varkens terug in de keten en voorkomen ze verspilling van voedsel. Jongeren van een zorgboerderij sorteren dit vervolgens in de sociale werkplaats op het bedrijf.
- Tekst gaat verder onder het filmpje
Voedselbossen voor aanvullend krachtvoer
Naast de reststromen uit de winkels, zorgt het voedselbos rondom de weides voor aanvullend krachtvoer. De varkens vinden het gevallen fruit en de noten heerlijk en de aminozuren uit de noten worden opgeslagen in het vet. De bomen zijn oude streekrassen die bovendien de biodiversiteit in het gebied verhogen en het coulisselandschap versterken. Via de wandelpaden rondom de percelen kun je zelf zien welke dieren hier nog meer op afkomen. Als je vlees eet, is deze manier van varkenshouden ook het allereerlijkst voor de omgeving en het milieu.
Wist je dat er enorm veel goed bruikbaar voedsel wordt weggegooid: omdat het een plekje heeft, verkeerd is verpakt of simpelweg ‘over’ is. Vroeger hadden boerderijen altijd wel een paar varkens waar reststromen naartoe gingen en er een lokale kringloop ontstond. Met Goed Gevulde Spaarvarkens wil Inge dit weer in ere herstellen.
Een varken dat een varken mag zijn
Het is mooi om te zien dat de varkens bij Inge zoveel mogelijk varken mogen zijn. Ze zijn altijd buiten in de modder, leven bij elkaar in familiekuddes, de beer heeft regelmatig een verzetje met zijn vriendinnen en alle varkens houden hun staart en tanden. Dat zorgt voor gezonde varkens die langzaam mogen groeien, wat antiobiotica overbodig maakt. Bovendien zorgt deze manier van leven in combinatie met het varkensras dat je de heerlijke smaak van vroeger weer terugproeft in het vlees.
Vlees van jouw eigen varken
Terwijl we genieten van een kopje koffie, horen we in de naastgelegen wei gegrom. Inge hoort gelijk dat de eigen wild zwijnbeer die daar staat bijna wordt goedgekeurd door de vruchtbare zeug die er bij staat. Dat betekent over een paar maanden nieuwe zwigjes (half varken, half zwijn). Wist je dat je die kunt adopteren! De ‘kosten’ bedragen € 100 maar daarvoor krijg je voor ditzelfde bedrag een waardebon. De geadopteerde zwig wordt uiteindelijk geslacht en met je waardebon kun je jouw eigen vlees kopen. Dat klinkt misschien heel raar, maar als je vlees eet, weet je zo wel precies waar het vandaan komt. En met jouw adoptie steun je een diervriendelijke varkenshouderij met nul milieu-impact.
Check vooral de site van Inge voor nog meer informatie, het volgen van een workshop of het kopen van een big. Ook ben je altijd welkom om op het bedrijf te komen kijken en natuurlijk in de boerderijwinkel het vlees van de varkens te kopen.
Geef een reactie