Sinds begin 2022 dalen de aandelenkoersen. Dit komt door de hoge inflatie, stijgende rente en de oorlog in Oekraïne. Met een daling van meer dan 20% is dan de vraag: kun je als duurzame belegger nu instappen? Of gaat het nog slechter worden? In dit blog geeft duurzaam beleggen expert Loege zijn kijk op de situatie.
Ook interessant van Loege: milieudefensie eist duurzamere ambities bij bedrijven
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Resultaten van aandelen zijn goed, maar koersen gaan omlaag
Loege: de resultaten die grote bedrijven publiceerden over het eerste kwartaal van 2022 waren goed. Bij 77% van de Amerikaanse bedrijven was de winst gemiddeld 9% hoger dan in het eerste kwartaal van 2021. Omdat bedrijven in sommige gevallen slechte verwachtingen hebben voor de toekomst, daalden de koersen toch. Beleggers zijn bereid een hogere prijs te betalen als ze van bedrijven verwachten dat de groei nog jaren doorzet. Zodra het management de groeiverwachtingen dan bijstelt, straffen de beleggers dit af. Het gevolg is een scherpe koersdaling, zoals bij het aandeel Snap dat na de bijgestelde verwachtingen binnen 2 dagen met meer dan 30% daalde. In meer of mindere mate overkwam dit Facebook, Google en Amazon ook al.
Sancties en oorlog maken duurzaam beleggen moeilijk in 2022
De oorlog in Oekraïne laat zien hoe belangrijk het is om sneller te verduurzamen. En dus zou je denken dat minder afhankelijkheid van Russisch olie en gas positief werkt voor de duurzame energiesector. Helaas is de praktijk weerbarstiger. Door sancties zijn de prijzen voor Russisch olie en gas gestegen waardoor fossiele brandstofproducenten de winst en de aandelenkoers fors zien stijgen. Het resultaat is dat duurzaam beleggen achterblijft bij de traditionele index in 2022. Ook de stijging van wapenproducenten zet duurzaam beleggen op achterstand.
Als duurzame belegger je geduld bewaren
Het rendement voor duurzaam beleggen is dus teleurstellend in 2022, maar de trend blijft positief. We erkennen de klimaatproblematiek steeds meer en door de Oekraïense oorlog zijn we weer gewezen op het belang van sociale aspecten en een goede governance. Voor een succesvolle beleggingsstrategie zijn de belangrijkste onderdelen geduld en discipline. Het verhaal van Tiffany Top, Brittany Bottom en Steady Sally is een mooi voorbeeld waarom dit zo belangrijk is.
Tiffany Top stapt in een gespreid mandje
Tiffany Top start begin jaren 80 met beleggen. Elke maand zet ze 100 dollar op een spaarrekening. Ze wacht geduldig tot iedereen enthousiast is en stapt dan via een gespreid mandje in Amerikaanse aandelen. Achteraf deed ze dat precies op het moment dat de aandelen een topprijs hadden (1987, 2000, 2007, 2018 en 2020). Ze houdt de aandelen daarna aan. Ondanks het bizar slechte instapmoment groeit haar ingelegde bedrag van 48.000 in 40 jaar naar bijna 400.000 dollar.
Brittany Bottom gaat voor de perfecte timing
Brittany Bottom had daarentegen een perfecte timing. Zij stapt juist na de grote koersdaling in, wanneer de prijzen laag zijn. Daardoor groeit haar vermogen naar meer dan 550.000. Hoewel in de praktijk niemand de markt perfect kan timen, is het interessant om te zien wat het resultaat zou zijn.
Steady Sally houdt van regelmaat
Steady Sally heeft geen verstand van timing. Ze wacht niet met investeren, maar stapt iedere maand gelijk in. Soms koopt ze net na een stijging en voor een daling, maar ze koopt ook net na een daling en voor een stijging. Toch bedraagt haar vermogen na 40 jaar bijna 700.000 dollar. Ruim meer dan Brittany.
De clou: stap als duurzame belegger gerust in, maar neem de tijd
De clou van dit verhaal: ook jij kan beleggen zoals Steady Sally. Daarbij is het belangrijkste dat je gedisciplineerd elke maand een bedrag opzij zet, investeert in een gespreide aandelenportefeuille en vervolgens jaren wacht. Je koopt nu een stuk lager dan een paar maanden geleden. Dat is dus veel gunstiger dan Tiffany Top en zelfs zij behaalde uiteindelijk nog een mooi rendement. Als je belegt, beleg dan wel duurzaam. In het verleden behaalden duurzame aandelen minimaal hetzelfde rendement met een lager risico. Bovendien draag je zo bij aan een mooiere wereld.
Duurzaam Beleggen Academie
Denk jij nu: ik wil mijn spaargeld wel duurzaam beleggen, maar ik weet niet hoe dit moet? Juist daarom startte Loege de Duurzaam Beleggen Academie om jou te ondersteunen. In zijn handige een e-book voor beginners lees je alles wat je moet weten over duurzame vermogensgroei, het beste instapmoment en hoe je de eerste stappen zet. Hierin neemt Loege je stap voor stap mee op jouw reis en vertelt wat je moet weten om een verantwoorde beleggingsportefeuille samen te stellen.
Loege is geboren en getogen in Volendam en telg van een vissersfamilie. Hij is getrouwd met Suzanne en vader van 5 kinderen.
Geef een reactie