Het lijkt zo gewoon: even een lekker glaasje kraanwater na het tuinieren. Wist je dat kraanwater en tuinieren heel nauw met elkaar in verbinding staan. En dat schoon drinkwater helemaal niet zo gewoon meer is. Dat komt door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op onkruid – of op de sla en komkommer in je groentetuin. Die komen in ons drinkwater en dat is schadelijk. Zeker voor onze kinderen. Daarom sta ik #achterbio.
Ook interessant: Best schrikken: waterkwaliteit Nederland niet op orde!
Tegenwoordig vinden waterzuiveringsbedrijven heel veel bestrijdingsmiddelen in het grondwater terug. Ruim 1/3 van die bestrijdingsmiddelen zijn stoffen die jaren geleden al zijn verboden. Blijkbaar doen stoffen er zo lang over om door de grond af te dalen tot het grondwater. Wat jij dus nu in je tuin gebruikt, heeft effect op het kraanwater voor de toekomst: wanneer jouw kinderen hun kinderen ook nog een schoon glaasje kraanwater willen geven.
Roundup wellicht kankerverwekkend
Ach, valt wel mee denk je? In de provincie Gelderland en Utrecht is een enquête gehouden over welke middelen men zoal in de tuin gebruikt. Zo’n 70% van de inwoners gebruikt chemische bestrijdingsmiddelen, zoals Roundup voor hun tuintje. Hierin zit de stof glyfosaat, dat schadelijk is voor het water dat jij dagelijks gebruikt én drinkt. De Europese commissaris van gezondheid en voedselveiligheid vindt het niet nodig om voor de consument een verbod te leggen op glyfosaat, omdat niet zeker is of deze stof een kankerverwekkend effect heeft. Omdat het verbod op zich laat wachten, is het waterzuiveringsbedrijf een campagne gestart om jou en mij bewust te maken van wat we allemaal in onze tuintjes gebruiken en wat voor gevolgen dit heeft. Want bedenk goed: drinkwater is een eerste levensbehoefte!
Bedenk goed: schoon drinkwater is een eerste levensbehoefte! De bron daarvan is grotendeels grondwater. Dat grondwater is kwetsbaar en moet worden beschermd tegen verontreinigingen. Jij kunt helpen om het grondwater schoon te houden.
Zorg voor je grond
Veel bedrijven die verantwoordelijk zijn voor ons drinkwater halen het water uit rivieren. Daar is de vervuiling nog groter. Maar er zijn dus ook bedrijven die het water uit de grond halen. En dat kan zomaar de grond zijn waarop jij woont. Beschouw jij die grond als jouw eigendom? Dat is niet helemaal terecht. Over 100 jaar ben jij er niet meer, maar de grond nog wel. Als jij daar niet goed voor gezorgd hebt, heeft de volgende generatie een groot probleem.
Een waterwingebied is te herkennen aan een blauw bordje met golfjes erop. Woon jij in de buurt van zo’n bordje, dan weet je dat je extra moet uitkijken met welke stoffen je allemaal in de tuin gebruikt. Maar waarom ingewikkeld doen? Gebruik gewoon geen chemische bestrijdingsmiddelen. Wel zo veilig toch?
Medicijnresten in het drinkwater
Overigens is het niet de eerste keer dat we worden gewaarschuwd voor vervuild grondwater. In 2014 werd al bekend dat ons drinkwater resten van oude geneesmiddelen bevat. Ook hierin heb jij wellicht een aandeel. Die vervuiling komt omdat mensen oude medicijnen door de wc spoelen. Zo komt het in ons riool terecht en uiteindelijk in je glaasje water die je na het tuinieren drinkt!
Wil je het graag groen doen? Wij geven je 8 tips
Grondwater is van nature zuiver. Wat niet in het grondwater terecht komt, hoeft ook niet gezuiverd te worden. Dit kun jij zelf doen:
- Houd bij het ontwerp en de aanleg van je tuin al rekening met minder overlast van onkruid.
- Gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Kunstmest vervuilt sowieso het grondwater!
- Verwijder onkruid met de hand en trek ook de wortels eruit, dan blijft het langer weg.
- Schrob groene aanslag van het terras weg met heet water, stoom of een brander.
- Kies tuinplanten die minder kwetsbaar zijn voor insecten of ziekten.
- Bedek de bodem met een laag dode bladeren, houtsnippers of schelpen; dit onderdrukt de groei van onkruid.
- Bladluis kun je verjagen door teentjes knoflook in de grond te doen.
- Veeg regelmatig je tegels of paadje in de tuin schoon. Zo veeg je (onkruid)zaden weg.
En wat betreft je medicijnen: die breng je gewoon terug naar de apotheek.
Hier kun je checken of jij in een omgeving woont waar het drinkwater uit de grond komt.
Geef een reactie