Elke zaterdag laat gastblogger Sandra het zien: biologisch koken hoeft écht niet duur te zijn. Zeker als je dit met EkoMenu doet. Bovendien is biologisch duurzamer voor onze aarde. En reken je de verborgen milieukosten van gangbaar mee, dan is biologisch écht de goedkoopste keuze. Check de onderstaande tips hoe ook jij biologisch, duurzaam en budget kunt eten.
Ook interessant: Lekker duurzaam: de afgeprijsd-app van NoFoodWasted
- Biologisch vlees is (terecht) duur. Maar je hoeft ook niet elke dag vlees te eten. Sterker nog, qua duurzaamheid is het beter om flexitariër te zijn. Maar af en toe een eerlijk stukje vlees moet kunnen, tenzij je vegetariër of veganist bent. Als je op aanbiedingen in de winkel let en het biologische vlees dan in grotere hoeveelheden koopt, hoef je helemaal niet duurder uit te zijn. Thuis verdeel je het vlees in pakketjes die je invriest. Zo kun je best af en toe een greep doen naar een (h)eerlijk en lekker stukje biologisch vlees.
- Kies voor ‘volwaardige’ koolhydraten, zoals volkorenversies, dan heb je minder nodig om een vol gevoel te krijgen.
- Helaas is het zo dat je altijd de ingrediëntendeclaratie moet checken. Ook bij bio. Laat je niet in de maling nemen door de goedkoopste prijs. Die komt altijd ergens vandaan. Bijvoorbeeld door aardappelzetmeel bij de hamburgers te gebruiken. Kies je voor budget, kies dan voor het eten van minder vlees. Niet voor minder vlees in een product dat eigenlijk juist uit vlees moet bestaan.
- Kies voor voeding waar je lichaam iets mee kan. Die zit over het algemeen niet in (duurdere) pakjes en zakjes maar in verse groenten. Daar heb je minder van nodig om langer een voldaan gevoel te krijgen.
- Weinig poen? Eet het seizoen! Groente en fruit van het seizoen zijn volop verkrijgbaar en dus niet duur. Wil je niet steeds hetzelfde eten, zorg dan voor variatie: de ene dag boerenkool met worst, de andere een vegetarische boerenkoolquiche met kaas. Op milieucentraal.nl staat een groente-fruitkalender. Print ‘m uit en pin deze op je koelkast, dan zie je in één oogopslag wat je het beste kunt kopen.
- Producten als tofoe, peulvruchten, tempé en eieren zijn veel goedkoper en je krijgt er evengoed eiwit en ijzer mee binnen. Omdat het plantaardige ijzer is, neemt je lichaam dit minder goed op. Vitamine C zorgt dat dit beter gaat. Dat doe je door bij de vegetarische maaltijd altijd groente en fruit te gebruiken of een glaasje sinaasappelsap erbij te drinken. Veganist Lisette Kreischer deelde dit al eerder met jou.
- Inspiratie nodig om lowbudget te koken? Meld je aan voor de nieuwsbrief en download gratis onze lowbudget Ekookboekjes.
Lowbudgettips boodschappen
- Let op acties en kortingsbonnen op internet en in reclamebladen.
- Vergelijk de prijs per kilo/liter.
- Maak een boodschappenlijst, zodat je in de winkel niet verleid wordt door allerlei (ongezonde) producten die je niet nodig hebt. Of nog beter: bestel EkoMenu.
- Dure merken staan altijd op ooghoogte, even bukken of strekken bespaart!
- Kies voor huismerken.
- Koop seizoensgroenten en fruit.
- Leg een mini kruidentuintje aan, dit kan ook in een (zonnige) vensterbank.
- Vries in de zomer groente en fruit in. Zo kun je ook ’s winters genieten van een goedkoop alternatief.
- Pakjes en zakjes zijn duurder dan zelf je eten kruiden! Het vergt een eerste aankoop van verschillende potjes, maar die kun je daarna heel vaak gebruiken.
Duur? Vervang! Lekker budget!
Staan er in een recept dure ingrediënten? Die kun je altijd vervangen door goedkopere. Bijvoorbeeld:
- Pijnboompitten: krokant gebakken broodkruimels in (noten)olie en rozemarijn
- Shiitake: champignons
- Balsamico: mix van appelazijn en appeldiksap
- Parmezaanse kaas: belegen Hollandse schapen- of geitenkaas
- Gojibessen: rozijnen
- Sesamolie: olijfolie
- Hennepzaad: sesamzaad
- Zure room: yoghurt
Koop voor een dubbeltje, eet voor een kwartje!
Het klinkt een beetje raar, maar je kunt zelfs koken met groenteafval! Biologische groenten zijn niet met chemische middeltjes bespoten, dus kun je bijvoorbeeld schillen prima eten:
Sladressing van komkommerschillen
Doe komkommerschillen in een blender, voeg een paar theelepels olijfolie en het sap van een halve limoen toe. Pureer en breng op smaak met peper en zout. Te bitter van smaak? Doe er dan een lepeltje honing bij.
Basilicumolie
Was de stelen van de basilicum, snijd ze in stukjes en stop ze in een schone glazen pot. Stop er wat peperkorrels bij en giet er vervolgens olijfolie bij totdat de stelen helemaal onder olie staan. Sluit de pot en bewaar deze op een donkere, koele plek. Na een maandje heb je zelfgemaakte peperige basilicumolie, die heerlijk smaakt in een salade.
Lekker chillen met schillen
Maak kruidenzout door twee eetlepels fijngemaakt zeezout en één eetlepel verse gehakte kruiden te mengen. Laat dit 10 minuten in een oven van 100 graden drogen. Bak vervolgens in de frituurpan schillen van bijvoorbeeld winterwortels, aardappels of bieten in vijf minuten krokant en bestrooi met het kruidenzout.
Bron: biobudget.nl
Goedkoop = duurkoop
De beste tip is toch wel: laat al het goedkope, door de voedingsmiddelenindustrie gemaakte fastfood liggen. Het is – op de lange duur – slecht voor je gezondheid omdat je jouw lichaam hiermee vult en niet voedt. Bovendien krijg je door de snelle koolhydraten ook snel weer honger, waardoor je meer eet en dus duurder uit bent. Koop dus liever minder maar beter voedsel.
No Waste
Uit eten: Als je buiten de deur eet en je houdt eten over op je bord, kun je dat ook meenemen naar huis. Misschien vind je dat een beetje raar, maar in Amerika is dat heel gewoon. De ober pakt je eten dan netjes in een doggy bag. Overigens kun je in veel pizzeria’s je restje pizza meekrijgen. Want dat stukje pizza smaakt de volgende dag nog hartstikke lekker als je het in de oven opwarmt.
Fruit: Gooi fruit of groente dat al wat ouder is niet weg, maar maak er een smoothie van. Probeer maar eens met een bruine banaan en een rimpelige gele paprika. Even in de blender en je hebt een lekkere én gezonde powersmoothie.
Thuis: Met restjes eten is van alles te maken, lekker budget. Zoals bijvoorbeeld een kaassaus van restjes Franse kaas. Of een broodpudding van oud brood.
Zo gepiept
Waarom zou je gebakken aardappelen kant-en-klaar in een zakje kopen? Dat is hartstikke duur. Veel goedkoper én lekkerder is het om ze zelf te maken. Bewaar restjes aardappels een paar dagen achter elkaar, dan heb je voldoende om gebakken ‘piepertjes’ te maken. Met een eisnijder krijg je snel mooie, gelijkmatige plakjes.
Wist je dat bijna een kwart van de aardappels die worden verkocht, in de vuilnisbak verdwijnt!
Bron: kookboekje van Kinderhulp
Geef een reactie