Stel: je drinkwater bevat een stofje dat eigenlijk niet zo goed voor je is. En op de producten die je eet, zit een stofje dat misschien wel kankerverwekkend is. Zou je dit dan nog willen eten en drinken? Als het antwoord ‘nee’ is, doe dan mee met de e-mailactie van Foodwatch om glyfosaat niet opnieuw toe te laten in de landbouw.
Roundup waarschijnlijk kankerverwekkend
Op woensdag 24 februari besteedde Zembla op NPO 2 hier een hele uitzending aan: het middel glyfosaat, ook wel bekend onder de naam Roundup. De Europese toelating van dit meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddel ter wereld verloopt. Het middel is uiterst omstreden vanwege de mogelijke schade die het zou aanrichten aan de gezondheid van mens en dier. In maart 2015 classificeerde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) glyfosaat als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ voor de mens. Als de Europese autoriteit voor de voedselveiligheid (EFSA) uit eigen bevindingen concludeert dat glyfosaatresiduen tot bepaalde hoeveelheden niet schadelijk zijn voor onze gezondheid, is er een grote kans dat deze stof de komende 10 jaar gewoon mag worden gebruikt. En daar lijkt het sterk op.
Misvormingen bij embryo’s
Het onderzoek van de WHO staat niet alleen: uit steekproeven blijkt dat dit onkruidbestrijdingsmiddel zelfs in moedermelk is terug te vinden! En er zijn ook nog aanwijzingen dat de stof misvormingen bij embryo’s kan veroorzaken! Als je weet dat het in Nederland op grote schaal wordt gebruikt in de conventionele landbouw, dan is een stop op het gebruik heel hard nodig!
Nog een paar dagen de tijd
We hebben maar een paar dagen: begin maart zullen we van Brussel horen of de Europese Commissie heeft besloten of glyfosaat nog tien jaar lang op onze velden mag worden gespoten. Dat betekent: nog tien jaar lang gebruik van gewasbeschermingsmiddelen die een werkzame stof bevatten die de Wereldgezondheidsorganisatie als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens’ beoordeelt. Nog tien jaar lang glyfosaat dat in zeer giftige cocktails wordt verwerkt die in gigantische hoeveelheden op ons land worden gespoten. Dat mogen we absoluut niet laten gebeuren!
Strijd mee!
Het advies van EFSA aan de Europese Commissie zou moeten zijn: géén nieuwe toelating van glyfosaat tot de wetenschappelijke feiten zijn opgehelderd en is vastgesteld dat het gebruik van glyfosaat écht veilig is. Hier kun je EFSA voorzitter Dr. Bernard Url vragen de aanwijzingen van de kankerverwekkende effecten van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat serieus te nemen en grondig te onderzoeken!
Lees ook
– Meedenken over de toekomst van biologisch?
– Zittend werken is slecht voor je gezondheid!
– Lekker voor weinig: budgetrecepten voor zo’n 2 euro per persoon!
Erik zegt
Ik werd letterlijk ziek van glyfosaat, moest altijd een week of langer het huis uit als de gemeente had gespoten. Kon pas weer naar huis na een flinke regenbui. Tja en dan zit het in de grond. Er word na glyfosaat nog veel meer giftige rotzooi gebruikt. Als ik in de zomer langs tuinderijen fiets (Betuwe etc, bloembollenteelt) kom is strontziek thuis. En dat mag allemaal! Evenals het uitrijden van tonnen drijfmest.
Maria Lebeau zegt
Schande dat we investeren in het krijgen van kanker en vele andere vormen van ongezondheid,om het daarna weer recht te moeten breien,met waarschijnlijk,geen weg meer terug!Wanneer leren we nu eens van onze fouten?Hebben we nog niet begrepen dat het tot nu toe meestal zo was ,dat waar geld en macht regeerden,er een schadelijke markt werd gecreëerd,waardoor vervolgens die-zelfde macht weer nodig was om de consument,lees slachtoffer,weer uit de brand te helpen.
De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben,in overvloed.Helaas heeft een groep inhaligen daar monopolie op genomen…….De bewijzen van schadelijk glyfosaat stapelen zich al jaren wereldwijd op.Waar wachten we nog op?
Sigrid zegt
Dag Maria, dank voor jouw reactie! Helaas is nog niet iedereen op de hoogte. Vandaar ook Live Green Magazine, om mensen bewustzijn bij te brengen. Zou fijn zijn als jij onze groene boodschap wilt delen via jouw social media kanalen. Zo bouwen we samen aan een groenere, bewustere wereld 😉
Ruud Terhaag zegt
Beste regerend kabinet. Ik begrijp als politiek bewuste Nederlander nog steeds niet dat economische belangen prevaleren boven gezondheidsrisico van Europese burgers. Het gaat over het middel Roundup van Monsanto. Zelf heb ik een etentje gehad met de Europese top van dit Amerikaanse bedrijf. Ik weet het één en ander te vertellen en ben daar niet positief over.
Kunnen we de vrije markt vooral laten werken voor producten die bovenop een aantal basisbehoeftes komen. Als overheid verwacht ik van u dat u nadenkt over hoe de veiligheid van voedsel gegarandeerd kan worden voor de burger. Dat is uw taak. Niet de mijne. Dat is films maken. Daar heb ik voor gestudeerd en daar ligt mijn interessegebied.
Hiermee wil ik aangeven dat de focus op voedsel misschien wat minder markt-gericht mag zijn.
Er zijn behoorlijk wat financiën aan te boren in andere segmenten. Zoals het verhogen van boetes in het verkeer. Vooral in de steden. Deze tip krijgt u van mij zonder administratiekosten.
Vriendelijke groet,
Ruud
Sigrid zegt
Dank je wel voor jouw reactie Ruud.
Sigrid zegt
Daarom is het juist belangrijk te tekenen. Het besluit is uitgesteld, dus iedereen kan nog ondertekenen als dat nog niet is gebeurd!
Joost zegt
En wie mogen de kosten betalen als half Nederland kanker krijgt?
Juist! Wij zelf! Wetenschappelijk onderzoek heeft genoeg aangetoond! Vraag me af wat Rijkswaterstaat hiervoor betaald krijgt… Onvoorstelbaar dit!