Tosca Peschier onderzoekt al ruim 10 jaar de macht van agro-multinationals in onze voedselketen. Reden waarom ze een opiniestuk schreef over de nieuwe documentaire ‘Paved Paradise‘. Hierin beweren de filmmaker en zijn vriend, tevens wetenschapsjournalist, dat biologische landbouw slecht is voor de biodiversiteit. Kaf op het koren voor elke gangbare boer, akkerbouwer en consument die niets op heeft met biologisch. Maar klopt de bewering ook? Lees verder welke feiten Tosca hier tegenover zet.
Ook interessant: ecocide: een misdaad van de mens
- Tekst gaat verder onder de trailer
Onwetenschappelijke aanval op biologisch, gebaseerd op industriebelangen
De film Paved Paradise geeft een negatief beeld van de biologische landbouw weer. De makers claimen dat er meer land nodig is om dezelfde hoeveelheid voedsel te produceren wanneer dat gangbaar zou gebeuren. Nog meer biologische landbouw zou bovendien ten koste gaan van grond voor natuurgebieden… Wàààt? Als fan en voorvechters van biologische voeding schrikken wij hier natuurlijk heel erg van. Hoe zit dit dan precies?
Duizenden wetenschappelijke studies genegeerd
Tosca Peschier stelt dat Paved Paradise allesbehalve ‘een onafhankelijke documentaire van een wetenschapsjournalist’ is, wat wordt beweerd in de promotie. Omdat duizenden wetenschappelijke studies, wetenschappers en departementen die onderzoek doen naar biologische landbouw en agro-ecologie worden genegeerd, zit de film juist vol onwetenschappelijke claims en agro-industriebelangen. Die bewijzen namelijk dat biologische landbouw wel degelijk een groeiende wereldbevolking volledig kunnen voeden zonder extra land te gebruiken. Waar komt dit verschil van inzicht dan vandaan?
Multinationals verliezen verdienmodel
Wat gebeurt er als de politiek en maatschappij voor een 100% biologisch- en ecologisch landbouwsysteem gaan? Dan raken landbouwmultinationals hun verdienmodellen van biljoenen euro’s en hun macht in de voedselketen kwijt. Logisch dus dat deze machtige grootkapitalistische bedrijven er al decennialang alles aan doen om dat te voorkomen. Alleen door vrijwel alle complexe factoren van het voedselsysteem buiten beeld te laten, kunnen de feitelijk onjuiste stellingen over biologische landbouw overeind worden gehouden in de film.
De Paved Paradise juich-documentaire-over-intensieve-landbouw is gesponsord door heel veel bedrijven, waaronder pesticidenfabrikant Syngenta en energievretende glastuinbouwbedrijven uit het Westland.
True pricing versus true farming
Net als bij True Pricing, komen de negatieve effecten van de gangbare landbouw niet aan bod. Denk aan de gigantische uitstoot van CO2, grond- en watervervuiling, massasterfte van bestuivende insecten, voedselverspilling en consumptiepatronen. Het enige dat telt in deze documentaire is de hoeveelheid landgebruik. Dan klopt het feit dat biologische landbouw vooralsnog een iets lagere opbrengst heeft. Gemiddeld zo’n 19% en niet de 30% die de documentaire laat zien. Bovendien wordt in de voedselketen nog zo’n 31% van het globaal geproduceerde voedsel verspild. Tel daarbij op de grote hoeveelheid voedsel dat voor de vee-industrie wordt verbouwd, waarmee je ook mensen kunt voeden. Met het voorkomen van die twee factoren is het gewoon mogelijk om de wereldbevolking via 100% biologische landbouw te voeden, zonder extra land te gebruiken.
Ook interessant: Ode aan de boer en het belang van true pricing
Het EU-beleidsdoel van 25% biologische landbouwgrond in 2030 zorgt er ook voor dat landbouwmultinationals minder winst maken. In de biologische landbouw worden namelijk geen chemische pesticiden en kunstmest gebruikt.
Gangbare akkerbouwer legt biologisch boeren uit
Dit is volgens Tosca Peschier de meest absurde scène in de film: een gangbare akkerbouwer uit de Flevopolder legt uit wat biologische landbouw is… Hoezo niet gewoon een biologische akkerbouwer vragen? De gangbare boer vertelt dat hij zelf allerlei inputs gebruikt om zijn gewassen te verzorgen en dat een biologische boer een akker inzaait en het dan overlaat aan God. De ene biologische boer die heel kort vertelt over biologische landbouw, is ingekort tot ‘het levert vooral beperkingen op vanwege het weglaten van alle chemische middelen die gangbare boeren wel gebruiken.’ Welke grote voordelen dit oplevert voor het milieu, de biodiversiteit en de gezondheid van boeren komt uiteraard niet in beeld.
Geen hoor en wederhoor in Paved Paradise
Wat vooral jammer is in de documentaire is dat de wetenschapsjournalist niet aan hoor en wederhoor doet. Dat maakt de film misleidend. Alles is gericht op agro-industrie en het wetenschapsgebied over ecologische landbouw, de agro-ecologie, blijft volledig buiten beeld. Feiten hierin zijn dat toegang tot land en voedselteelt voor de eigen regio met ecologische landbouwmethodes de beste manieren zijn om honger en armoede tegen te gaan. Daarin is geen plek voor een wereldmarkt waarin multinationals met vooral oneerlijke handelssystemen honger veroorzaken.
De gangbare ‘Boerderij van de Toekomst’ bestaat al 100 jaar
Ook hilarisch is het verduurzamen van de gangbare landbouw. Zo werken ze bij de ‘Boerderij van de Toekomst’ in de Flevopolder met strokenteelt en groenbemesters en doen alsof dit de uitvinding van de eeuw is. Maar zo werken ze in de biodynamische landbouw al bijna 100 jaar, zonder kunstmest en pesticiden. Op de Boerderij van de Toekomst combineren ze het uiteraard met kunstmest en pesticiden. Om het wat vriendelijker te maken, noemen ze het ‘gewasmedicijnen’ in de film.
In de Boerderij van de Toekomst wordt alles gedigitaliseerd. Met drones en softwareprogramma’s wordt alles gemeten om vervolgens te worden vastgelegd in datasystemen waar de agro-industrie eigenaar van is en waar allerlei contracten aan gekoppeld zijn.
De macht van het geld
Het werkt niet mee dat de agro-industrie veel meer geld heeft om onderzoek te laten doen. Daarnaast worden wetenschappers die onderzoek doen dat nadelig kan uitpakken voor de agro-industrie actief tegengewerkt. Zoals toxicologen die verbanden leggen tussen insectensterfte of de gezondheid van biologisch gevoerde kippen onderzoeken. En de agro-industrie financiert graag partijen die de agro-ecologie aanvallen. Daar is de film Paved Paradise een uitstekend voorbeeld van.
Ook interessant: De inmiddels overleden toxicoloog Henk Tennekes had gelijk over de bijensterfte
Bron: Biojournaal, waar je ook de linkjes naar allerlei wetenschappelijke studies vindt.
Geef een reactie