Loege wijst ons op twee actuele krantenkoppen: ‘Door de lage waterstand in de Maas loopt de watervoorziening gevaar voor miljoenen mensen’ en ‘Drinkwaterbedrijf Vitens heeft 5 voedselbedrijven water geweigerd’. Blijkbaar is de beschikbaarheid van schoon drinkwater minder vanzelfsprekend dan ik altijd dacht. Volgt er na de energiecrisis nu een watercrisis? En wat kun je daar als duurzame belegger aan doen?
Ook interessant: Loeges vorige blog over daling van aandelen en aankopen
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Waardoor staat de drinkwatervoorziening op het spel?
Ten eerste door de steeds grotere vervuiling van het water. Dat komt door verschillende bronnen, zoals pesticiden, kunstmest en industriële verontreiniging. De landbouw gebruikt zo’n 70% van het wereldwijde water en helaas gebeurt dat niet erg efficiënt. Het Wereld Natuur Fonds geeft aan dat ruim de helft van het beschikbare water door lekke irrigatiesystemen wordt verspild. Bovendien wordt het verspeeld aan gewassen die teveel water nodig hebben omdat ze niet passen in het klimaat. Tel daarbij op dat smeltwater van sneeuw en ijs een belangrijke waterbron is voor mensen die stroomafwaarts wonen. De opwarming van de aarde zorgt voor minder sneeuw en dus minder water. Bij aanhoudende klimaatverandering neemt dat zelfs af tot 50%, met grote gevolgen voor de waterbeschikbaarheid voor de stroomafwaarts gelegen gemeenschappen*. Dat merken we dus aan de stand van de Maas. Maar ook aan de Italiaanse kant van de Alpen zorgt het al voor serieuze problemen.
*24 juni 2022 gepubliceerd in Nature Climate Change.
Wist je dit: schoon drinkwater en jouw tuin hebben alles met elkaar te maken
Hoe groot is het drinkwater probleem?
Een watertekort is niet alleen voor het water uit jouw kraan een probleem. Het heeft veel grotere gevolgen. Bijvoorbeeld voor de voedselvoorziening en de biodiversiteit. 41% van de diersoorten leeft in gebieden met waterstress. Als het gaat om de mens hebben wereldwijd 1,1 miljard mensen structureel te maken met waterschaarste. Zo’n 2,7 miljard mensen worden minstens 1 maand per jaar geconfronteerd met watertekort. De verwachting is dat dit in 2025 zelfs tweederde van de wereldbevolking betreft.
Wist je dit: het Afrikaanse voedselgewas fonio is een snelle groeier: binnen zes tot acht weken is het oogstrijp. Dat betekent dat er tot wel zes keer per jaar kan worden geoogst. EN HET ALLERMOOISTE, FONIO HEEFT NAUWELIJKS WATER NODIG OM TE GROEIEN!
Wij hebben nog iets meer tijd…
In Nederland zijn de problemen gelukkig nog niet zo groot. Vitens heeft een leveringsplicht aan particulieren. Dat ze het water weigerde aan bedrijven was deels ingegeven vanuit risicobeheer. Dat experts ook in Nederland waarschuwen voor watertekorten heeft bijvoorbeeld te maken met de mogelijke verontreiniging van drinkwaterbronnen door het boren naar warmtebronnen. In maart waarschuwde Natuurmonumenten al dat gasboringen die zorgen voor risico’s aan de kwaliteit en beschikbaarheid van grondwater, een watercrisis in 2027 kan opleveren.
Betere informatievoorziening nodig
GlobeScan, een wereldwijd adviesbureau voor duurzaamheid, interviewde meer dan 1200 experts en heeft een lijst met 19 oplossingen opgesteld. Het blijkt dat door betere informatievoorziening particulieren én bedrijven verantwoorder met water omgaan. Zo zijn de productie, opslag en distributiesystemen bij bedrijven vaak aan verbetering toe. En de regulering van waterbedrijven is gedateerd, waardoor de prijzen van water, maar ook van vervuiling, niet effectief zijn om verantwoorder met water om te gaan.
Wist je dit: voor een kopje koffie is 140 liter nodig. Die watervoetafdruk wordt bepaald door voor elke stap in het productieproces te berekenen hoeveel water dit kost: van de plant waaraan de koffieboon groeit, de koffieoogst, de eerste bewerking van de boon, het transport, de volgende bewerking, de verpakking, opslag, verkoop tot het zetten van het kopje koffie thuis. Voor een kilo rundvlees is dat 15.000 liter en voor een spijkerbroek 8.000 liter water.
Hoe kun je als belegger bijdragen aan een oplossing?
Als belegger kun je investeren in aandelen van bedrijven die werken aan het verbeteren van de waterinfrastructuur. Verschillende ETF’s (passief beheerde beleggingsfondsen) en andere beleggingsfondsen hebben een portefeuille opgebouwd rond het thema water. Daarmee beleg je met één transactie waterbedrijven in een gespreid mandje. In die portefeuille lijken de bedrijven natuurlijk wel sterk op elkaar, dus in het kader van risicobeheer is het verstandig om je vermogen ook te spreiden over aanvullende thema’s. Of je investeert direct in bedrijven die werken aan beter waterbeheer. Denk bijvoorbeeld aan producenten van watersystemen, ingenieursbedrijven en voedselproducenten. Als verkopers van gebotteld water ontplooien Nestle en Spa veel activiteiten om zuiniger en beter met water om te gaan. Aan de andere kant zijn er beleggers die vinden dat gebotteld water nooit duurzaam kan zijn. In Nederland kun jij kijken naar Aalberts die ‘schone’ pijpleidingen produceert en in Frankrijk is Veolia als waterbedrijf aan de beurs genoteerd.
Tijdens de Week van Ons Water worden er door heel Nederland leuke en leerzame wateractiviteiten georganiseerd. Van rondleidingen en open dagen op locaties die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn, tot aan allerlei mooie wandel-, boot of fietstochten en spannende excursies. Klik voor de agenda hier
Wil je graag beleggen in schoon drinkwater en heb je daarbij hulp nodig? Ik help je graag.
Loege startte de Duurzaam Beleggen Academie om jou te ondersteunen. In zijn handige een e-book voor beginners lees je alles wat je moet weten over duurzame vermogensgroei, het beste instapmoment en hoe je de eerste stappen in aandelenland zet. Hierin neemt Loege je stap voor stap mee op jouw reis en vertelt wat je moet weten om een verantwoorde beleggingsportefeuille samen te stellen.
Loege is geboren en getogen in Volendam en telg van een vissersfamilie. Hij is getrouwd met Suzanne en vader van 5 kinderen.
Geef een reactie