Maak jij je wel eens zorgen over gifresten op fruit? Dan ben je niet alleen. Volgens een onderzoek maakt 95% van ruim 27.000 door Radar ondervraagde consumenten zich daar zorgen om. We willen met z’n allen dat er minder gifresten op ons voedsel zitten. Daarvoor verlangen we ook actie van de supermarkten zelf. Lees verder wat er gelukkig allemaal al gebeurt.
Ook interessant: blog van Sigrid over ‘de wereld op z’n kop’
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Gifcocktails op groente en fruit
Onderzoek liet zien dat er in sommige gevallen resten van wel 15 verschillende pesticiden op een voedselproduct zitten. Gelukkig zijn er al enkele supermarkten die via hun inkoopbeleid de gifcocktails op versproducten beperken. Daarbij neemt ALDI een verdere stap door per 1 juli 2023 ook gifcocktails op gedroogd fruit te beperken, zoals bij rozijnen.
Vaker biologisch, als dat te betalen is
De cijfers laten dus zien dat wij ons als consument zorgen maken. In het onderzoek staat dat een kwart van de consumenten vaker voor biologisch kiest en 1 op de 7 alleen nog maar biologisch koopt. Voor veel mensen is dit nog steeds een probleem. Zo zegt 16% van de mensen dit niet te kunnen betalen en een derde (34%) zegt dat alleen te kunnen doen als ze dan minder van een product kopen.
Wie is verantwoordelijk voor de gifresten?
Van de ondervraagden vindt 89% dat zij als consument niet verantwoordelijk zijn om uit te zoeken of er gifstoffen op voedingsmiddelen zitten. De supermarkt zou in onze ogen een informatieplicht hebben. De supermarkt heeft ook macht, door te bepalen wat ze inkopen. Als zij meer biologisch inkopen, gaan meer boeren omschakelen en zitten er minder gifresten op ons voedsel. Als laatste zijn veel mensen van mening dat de politiek een taak heeft om pesticidenresten te verminderen.
Radar zocht uit dat Albert Heijn, ALDI, Dirk, Jumbo, Lidl en PLUS minder pesticidenresten toestaan op hun aardappels, groenten en fruit, dan het wettelijke toegestane maximum. Ter controle voeren de supermarkten test uit. Daarnaast hanteren de ALDI en Lidl ook een maximum aan de diversiteit van pesticidenresten op hun versproducten. Dat mogen niet meer dan 5 verschillende zijn…
Krenten en rozijnen vol gif
Foodwatch bracht al eerder naar buiten dat er op rozijntjes een cocktail aan bestrijdingsmiddelen te vinden is. Naar de krenten in krentenbollen, jam, stroop en wijn is geen onderzoek gedaan. Wordt dit wel gedaan, dan verwacht Foodwatch dat er naar alle waarschijnlijkheid gemiddeld evenveel resten opzitten. Van gangbare wijn is al bekend dat daar heel veel resten van glyfosaat in te vinden zijn. Want ja, net als krenten en rozijnen is wijn natuurlijk ook gewoon gemaakt van druiven. In vrijwel alle supermarktwijnen werd het omstreden landbouwgif teruggevonden. Hier lees je er meer over.
Uit het seizoen en bij de buurboer
Het is natuurlijk helemaal prima als je voor de gangbare producten kiest in de winkel. Maar wil je écht het minimale aan pesticideresten op jouw eten en in jouw glaasje wijn? Dan heb je gelukkig de keuze om voor biologisch te kiezen. Misschien dat je dan wat minder kan kopen. Wat scheelt is eten uit het seizoen en zo veel mogelijk wellicht rechtstreeks bij jouw buurboer.
Geef een reactie