Ik wil graag goed en duurzaam bezig zijn, zeker als het gaat om voeding. Daarnaast wil ik essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen die mijn lichaam nodig heeft om goed te functioneren en mijn weerstand hoog te houden. En dan wordt het soms heel verwarrend. Neem nu vis: een belangrijk voedingsmiddel om bijvoorbeeld omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Maar hierbij gelden heel veel mitsen en maren. Waar kun je op letten?
Ook interessant: Omega 3-vetzuren belangrijk voor je gezondheid
Omega 3-vetzuren zijn belangrijke bouwstoffen tijdens de groei. Dat dit zelfs in de natuur geldt, liet een Amerikaans onderzoek onder boomzwaluws zien. Kregen de kuikens omega 3-vetzuren via minder maar kwalitatief hoogwaardig voedsel, dan groeiden ze sneller en hadden een betere conditie dan kuikens die veel voedsel aten maar met minder essentiële stoffen.
Ons lichaam bestaat voor zo’n 14% uit vet. Twee vetten kan ons lichaam niet zelf aanmaken, waaronder alfa-linoleenzuur. Hieruit worden in beperkte mate de hormoonachtige stoffen EPA en DHA gevormd. Je lichaam kan niet zonder, vandaar de naam essentieel vetzuur. Alfa-linoleenzuur behoort tot de omega 3-vetzuren.
Meer vis geen optie qua duurzaamheid
In vis kunnen veel omega 3-vetzuren zitten. De Gezondheidsraad schrijft voor dat je minimaal één keer per week vis zou moeten eten om aan voldoende omega 3 te komen. Grote kans dat dit niet lukt bij jou, want 85% van de Nederlanders eet te weinig vis. Bovendien: veel wilde vis (kibbeling en kabeljauw) en kweekvis (pangasius en tilapia) bevatten nauwelijks Omega 3-vetzuren. Ook in kweekzalm zit slechts 1/3 van de Omega 3 die in dure wilde zalm, mosselen, haring, sardientjes en makreel zit. Kies je voor deze laatste soorten, check dan altijd op het duurzame MSC- en ASC-keurmerk. Overigens is vaker deze soorten vis eten geen optie qua leegvissen van de oceanen…
Omega 3-vetzuren via plantaardige keuken
Via de plantaardige keuken kun je omega 3-vetzuren binnenkrijgen via lijnzaad, walnoten en soja(olie). En vinden de meeste mensen de term superfood onzin, in chiazaad zit een enorme hoeveelheid omega 3-vetzuren. Ook in de meeste zeewieren vind je ze. En bijvoorbeeld in bladgroenten die in het wild groeien. Uit volle grond dus en liefst biologisch. Zo weet je zeker dat je vrij van pesticiden, zware metalen en andere verontreinigingen geniet. Om het je makkelijk te maken kun je kiezen voor Ekomenu. In deze aan huis bezorgde maaltijdtassen zit altijd voldoende biologische groente volgens de richtlijnen van het voedingscentrum.
Kies voor gemak met een supplement
Daarnaast kun je kiezen voor een supplement als aanvulling op je voeding. Er zijn diverse producten op de markt. Waar op te letten? Je kunt bijvoorbeeld zo puur mogelijk kiezen met Flinndal omega 3. Deze omega 3 visolie is gezuiverd, zonder gebruik van extreme hitte, chemische oplosmiddelen of zuurstof. Er is alleen nog een beetje natuurlijke vitamine E toegevoegd ter conservering en wat rozemarijnolie om een eventuele vissmaak te voorkomen. Omdat de gebruikte vis op een duurzame manier gevangen wordt, mogen zij het zeer verantwoorde keurmerk ‘Friend of the Sea’ gebruiken.
Het Friend of the Sea keurmerk ziet erop toe dat bij wilde vangst maximaal 8% bijvangst is, waarvan geen bedreigde vissoorten. Verder mag er geen sprake zijn van overbevissing, de zeebodem mag niet worden verstoord en stapsgewijs moet de uitstoot van broeikasgassen worden verminderd.
Je zou je portie vis die je nu niet of nauwelijks eet dus kunnen vervangen door een supplement. Met deze capsule krijg je dan toch je dagelijkse hoeveelheid omega 3-vetzuren binnen. Tip voor vegetariërs: er is ook een plantaardige variant waarbij de omega 3-vetzuren uit algen zijn gehaald.
Geef een reactie