Door de jaarlijkse klimaatconferentie in het Egyptische Sharm el Sheikh is er de afgelopen tijd weer veel over duurzaamheid gepraat. En dat was niet altijd positief. Daarnaast is er in de aanloop van het WK voetbal in Qatar veel gezegd over de mensenrechtensituatie in het land. Wat jij hier aan kunt doen? Volgens blogger en beleggen-expert Loege begint een betere wereld écht bij jezelf.
Ook interessant: Loeges blog over de watercrisis en hoe je die voorkomt
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Klimaatconferenties voor een betere wereld…
In 1995 werd de eerste klimaatconferentie in Berlijn georganiseerd. Sindsdien komen de leden van de Verenigde Naties jaarlijks bijeen. De ene keer is de bijeenkomst constructiever dan de andere. Tijdens de 3e bijeenkomst in Japan werd bijvoorbeeld het Kyoto-protocol afgesproken. En in 2015 leidde de bijeenkomst in Parijs tot de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) plus de afspraak om in 2050 alle uitstoot te compenseren om de opwarming van de aarde te stoppen.
…eindigen soms in teleurstelling
Alle ogen waren dit jaar gericht op de bijeenkomst in de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh. Maar ondanks grote woorden en goede bedoelingen werden er geen nieuwe afspraken gemaakt om de oorzaken van de klimaatschade aan te pakken. De ‘geest van Glasgow’ (waar vorig jaar de klimaattop werd gehouden) leek geheel verdampt. Toen beloofden landen namelijk dat ze harder hun best gingen doen om de opwarming van de aarde op de relatief veilige 1,5 graad te houden. Nu in Egypte leek een aantal landen die 1,5 graad zelfs uit de slotverklaring te willen houden. Gelukkig bleken verschillende landen bereid, waaronder India en de Europese Unie, om het gebruik van fossiele brandstoffen te willen afbouwen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5%.
Klimaatschadefonds moet gevolgen compenseren
Uiteindelijk lukte het tijdens de klimaattop in Egypte wel om een fonds op te richten die klimaatschade repareert. De rijke landen storten daarvoor geld dat arme landen kunnen gebruiken. Verschillende landen maakten zich al langer sterk voor een dergelijk fonds, zoals Pakistan en de Malediven. Logisch, want Pakistan is onlangs (weer) zwaar getroffen door overstromingen en de Malediven maakt zich zorgen over de stijging van de zeespiegel.
Overheden leggen de bal bij de financiële instellingen
Eigenlijk laten de klimaatconferenties zien hoe traag overheden reageren op de klimaatproblematiek. Dat de gevolgen van de opwarming van de aarde maar langzaam zichtbaar worden en voorlopig vooral plaatsvinden in de armere landen, is hiervan wellicht de reden. De gedachte heerst dat we de oplossingen nog wel even voor ons uit kunnen schuiven. Politici houden zich vooral bezig met de korte termijn, zoals de nasleep van de COVID-uitbraak en de gestegen energieprijzen, en schuiven de klimaatbal door naar de financiële sector. Regelgeving moet financiële instellingen stimuleren (soms gedwongen) om geldstromen te sturen naar meer duurzame investeringen.
Begin zelf aan een betere wereld met duurzaam beleggen
Het goede nieuws: professionele beleggers nemen duurzaam en verantwoord ondernemen (mensenrechten!) steeds vaker mee in hun beleggingsbeleid. Ook in Nederland heb je inmiddels volop keuze uit duurzame aandelen en obligaties, rechtstreeks en via beleggingsfondsen en etf’s (Exchange Traded Funds). Wist je dat het rendement en risico van duurzaam beleggen helemaal niet onderdoet voor traditionele beleggingen waar geen rekening wordt gehouden met duurzaamheid? Ook als particulier kun je jouw geld beleggen in duurzame bedrijven. Daarmee heb je een échte win-win-situatie: met jouw belegde (spaar)geld behaal je op termijn een mooie vermogensgroei én je investeert in een betere wereld.
Ook interessant: pas op voor finluencers
E-book vol tips over duurzaam beleggen
Geen idee hoe je moet starten? Loege schreef een handig e-book boordevol tips over duurzaam beleggen. Je kunt het gratis downloaden. Hierin staat alles wat je moet weten over duurzaam beleggen. Loege neemt je stap voor stap mee op jouw reis en vertelt wat je moet weten om een verantwoorde beleggingsportefeuille samen te stellen.

Loege is geboren en getogen in Volendam en telg van een vissersfamilie. Hij is getrouwd met Suzanne en vader van 5 kinderen.
Geef een reactie