Vraag jij je soms ook af wat ‘waar’ is van de reclame die gemaakt wordt? Wij hebben #BlijBioNieuws. De Reclame Code Commissie heeft een reclame van AH misleidend genoemd. De AH concludeerde dat ze voor de 6e keer op rij verkozen waren als meest duurzame supermarkt van Nederland. Een reclame-uiting die onwaar is. Wat de adder onder het gras was? Lees dan vooral verder.
Ook interessant: jezelf gifvrije supermarkt noemen mag niet, meest gifvrije wel
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Verdraaide slogan vanuit de AH gezien
De AH kwam met dit nieuws: Albert Heijn is voor de zesde keer op rij verkozen tot de meest duurzame supermarktketen van Nederland’. Het was de uitkomst van de Sustainable Brand Index™ 2022, het grootste en meest toonaangevende onderzoek in Europa op het gebied van consumentenmerken en duurzaamheid. Maar wat gemeten werd is de perceptie van consumenten. Niet hoe duurzaam een supermarkt daadwerkelijk is. De score is dus niet op daden gebaseerd, maar op beeldvorming. En dan ook nog eens in vergelijking met andere supermarktketens met dezelfde niet duurzame insteek.
Onderzoek iets anders dan AH claimt
Bij de Reclame Code Commissie kwam dan ook een klacht over de reclame van AH. Gesteld wordt dat: het onderzoek van het Zweedse onderzoeksbureau SB Insight onvoldoende aanknopingspunten biedt voor de claim dat ze de meest duurzame supermarkt zou zijn. Sowieso zijn de verschillen tussen de nummer 1 en de andere deelnemers (ALDI, Coop, Dirk, Jumbo, Lidl, PLUS en SPAR) in veel gevallen te klein om überhaupt een winnaar uit te kunnen kiezen. Bovendien zijn de écht duurzame supermarkten als Ekoplaza en Odin niet meegenomen in het onderzoek. Om publicitaire redenen, heeft het onderzoeksbureau alsnog een winnaar verkozen en daarmee lift de AH mee op de publiciteit die op oneigenlijke wijze is verkregen.
AH is zich (bijna) van geen kwaad bewust
De AH is het hier natuurlijk niet mee eens. Zij zeggen dat de Sustainable Brand Index Europa’s grootste onafhankelijke onderzoek is op het gebied van consumentenmerken en duurzaamheid. Het onderzoek meet hoe merken door consumenten worden gezien op het gebied van duurzaamheid. Doel is de waarde van duurzame marketing te vergroten het duurzaamheidswerk van bedrijven vooruit te helpen. Overigens kunnen de supermarkten zelf niet kiezen of ze mee mogen doen. Merken worden gekozen op onder meer marktaandeel, omzet en algemene bekendheid. En dus gaat het om de 8 grootste supermarktketens van Nederland. Dit stond overigens niet in de reclame-uiting van de AH, die inmiddels is aangepast. Maar ze vertellen nog steeds niet welke supermarkten dit dan zijn.
Reclame Code Commissie: AH is misleidend
Dat je als consument mag verwachten dat AH door het onderzoeksbureau als winnaar is aangewezen klopt. Maar dat AH ook écht de meest duurzame supermarktketen is, daarvoor biedt het onderzoek onvoldoende basis. Er is immers geen significant verschil tussen nummer 1 en nummer 2. Bovendien zegt AH in haar uiting dat ze voor het zesde jaar op rij verkozen tot de meest duurzame supermarktketen van Nederland. En dat klopt dus niet, want juist de meest duurzame supermarkten zijn niet meegenomen in dit onderzoek. De Reclame Code Commissie vindt het extra belangrijk omdat het hier gaat om een onderzoek op een actueel onderwerp, namelijk duurzaamheid. Voor reclame-uitingen die gaan over duurzaamheid worden strenge eisen gesteld als het gaat om aantoonbaarheid. Dit onderzoek gaat over de ‘perceptie van de consument’ en is geen feitelijk onderzoek naar de resultaten op het gebied van duurzaamheid. Nu de bestreden uiting kan het economische gedrag van de gemiddelde consument wezenlijk verstoren en is oneerlijk. Daarom acht de Reclame Commissie de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC en beveelt de AH aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Waarom wij dit #BlijBioNieuws vinden?
Zonder de Reclame Code Commissie kunnen supermarkten met veel (marketing)geld zeggen wat ze willen. En weet jij als consument niet meer wat je wel en niet kunt geloven. Daarom vinden wij dit nieuws belangrijk. En hechten wij zoveel waarde aan keurmerken, zoals het biologisch keurmerk. Daarmee weet je als consument dat het écht goed zit.
Ook interessant: 100% Beter Leven kip, met ‘slechts’ één ster
Geef een reactie