Onlangs was het in het nieuws: beleggen door finfluencers met een groot aantal volgers en de meldingen van mensen die daardoor veel geld hebben verloren. Beleggingscoach en blogger Loege legt als werkelijke expert de do’s en don’ts aan jou uit.
Ook interessant van Loege: beleg je geld in biodiversiteit
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Finfluencers: wat zijn dat?
Loege: veel jongeren zijn tegenwoordig aan het beleggen. Op social media zijn finfluencers dan ook een snelgroeiend fenomeen. Als influencers die zich specifiek uitspreken over beleggen, maken zij dit toegankelijker voor jongeren. Na tientallen meldingen van consumenten die door tips van finfluencers veel geld hadden verloren, besloot de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoek te doen. Uit de publicatie eind 2021 bleek dat voor finfluencers het belang van hun vele volgers niet altijd voorop staat. Ook gaan veel finfluencers onzorgvuldig met de regelgeving om.
Lage rente zorgt voor meer beleggers
Dat steeds meer mensen gaan beleggen, komt onder meer door de lage rente. Inmiddels wordt in zo’n 1,9 miljoen huishoudens belegd. Zo’n 1 miljoen doet dat zelfstandig, zonder de hulp van een adviseur dus. Ze verzamelen en beoordelen de informatie voor aan- en verkopen zelf. Eerder al onderzocht de AFM dat 32% van de zelfbeleggers ‘suboptimaal’ gedrag vertoont: alles wordt in het werk gesteld om snel geld te verdienen, maar vaak wordt het risico daarbij over het hoofd gezien.
5 tips om zelfstandig te beleggen
Het is wel mogelijk om verstandig zelfstandig te beleggen, als je maar de juiste kennis en informatie hebt. In dit blog geef ik jou een aantal tips om de goede van de slechte adviezen te onderscheiden. Zo gebruik je beleggen als middel om je vermogen te laten groeien richting een doel.
1. Bouw kennis op over beleggen
Je kunt relatief eenvoudig beginnen met beleggen. Open een rekening bij een broker, beantwoord een aantal eenvoudige vragen en klaar is Kees! Vervolgens sta je er alleen voor, terwijl je eigenlijk nog niets weet over beleggen. Bij beleggen gaan rendement en risico hand in hand. Hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico. Door inzicht op te bouwen over de relatie tussen verwacht rendement en risico, en jouw eigen risicohouding, kun je weloverwogen beslissingen nemen.
2. Beleg met geld dat je een aantal jaren kunt missen
Het is verstandig om alleen meer risico te nemen als je het geld een aantal jaren kunt missen. Er kan namelijk altijd iets gebeuren waardoor de koersen onderuit gaan. Als je dan het geld nodig hebt, moet je verkopen met verlies en kun je tekort komen. Kun je het vermogen laten staan, dan kan de koers herstellen van de daling.
3. Spreid je investeringen
Investeer je jouw hele vermogen in één bedrijf en dat bedrijf gaat failliet, dan herstelt het vermogen niet meer. Ondanks dat je daar misschien wel de tijd voor hebt (zie punt 2). Spreid daarom je vermogen over verschillende sectoren, regio’s en bedrijven. Mocht de waarde van een bepaald bedrijf kelderen, dan wordt dat gecompenseerd door bedrijven die wel goed presteren.
4. Beleg met een doel voor ogen
Heb voor ogen waar jij voor belegt. Bijvoorbeeld als pensioenvermogen voor een jaarlijkse uitkering, een bedrag om de hypotheek af te lossen en/of reële vermogenswaarde in stand houden (geen krimp door inflatie). Het doel geeft richting en structuur aan je beleggingen en voorkomt dat je op basis van emotie beslist. Het is wetenschappelijk bewezen dat beleggers door emoties vaker handelen. En handel je vaak, dan blijf je door hogere transactiekosten en ongunstige timing over het algemeen flink achter bij de markt.
5. Doe zelf je huiswerk
De AFM geeft nog een aantal aanbevelingen om de aanbieders te onderzoeken, zoals op de bijkomende kosten te letten. Hoe hoog zijn de kosten? Het effect van kosten op het uiteindelijke rendement is groot. Verder is het verstandig om de ervaring en opleiding te checken van degene die jou informatie geeft. Tenslotte kun je controleren of de ‘adviseur’ wordt gereguleerd en/of onder toezicht staat.
Duurzaam Beleggen Academie helpt
In maart 2021 ben ik de Duurzaam Beleggen Academie gestart om particulieren te ondersteunen bij duurzaam beleggen. Samen met mijn team doe ik dat onder meer via een online cursus. Daarin leer je jouw beleggingsdoel te bepalen, informatie op de goede manier te beoordelen en zelf beslissingen te nemen. Wij vinden dat risicobeheer minstens net zo veel aandacht verdient als rendement. En duurzaamheid wordt steeds belangrijker: een slimme belegger is op een duurzame toekomst voorbereid!
Dit is Loege

Loege, geboren en getogen in Volendam, is telg van een vissersfamilie. Hij is getrouwd met Suzanne en vader van 5 kinderen. De meeste dagen begint hij met sport: hardlopen, fietsen of fitness. Daarna helpt hij grote en kleine beleggers om hun vermogen duurzamer te investeren met online cursussen en actuele data over de kansen, risico’s en duurzaamheid van aandelen.
Ook handig: een e-book voor beginners waarin je alles leest wat je moet weten over duurzame vermogensgroei, het beste instapmoment en hoe je de eerste stappen zet. We nemen je stap voor stap mee op jouw reis en vertellen je wat je moet weten om een verantwoorde beleggingsportefeuille samen te stellen.
Geef een reactie