Gastblogger Sandra moet vanwege haar gezondheid glutenvrij eten. Heb jij geen gezondheidsprobleem, dan kan het helemaal geen kwaad om ook af en toe een glutenvrij meel te gebruiken. Variatie is het toverwoord én bovendien is glutenvrij ook gewoon heel erg lekker, zoals Sandra wekelijks bewijst. Komende zaterdag maakt ze een feestelijk taartje van chufa- of tijgernotenmeel. Ken jij dit lekkere, slankmakende meel al?
Ook interessant: Koolhydraatwijs eten
Chufa is top, want het bevat:
- 50% minder vet dan noten
- Vooral omega 9, weinig omega 6-vetzuren
- Veel mineralen en vitamine E
- En het is een rijke bron van vezels
Oervoeding
Chufa is de Spaanse benaming van tijgernoot of aardamandel. Bijzonder weetje is dat het geen noot is, maar een knolgewas. De chufa groeit aan de onderkant van de wortel van een grassoort. Het mag voor ons dan wel redelijk nieuw zijn, de tijgernoot is oervoeding en bestaat al twee miljoen jaar! Het blijkt dat onze verre voorouders in Afrika op een dieet van fruit, insecten en 80% chufa’s leefden!
Suikerbewust
Het voordeel van chufa is dat het een wat zoetig meel is. Gebruik je het in baksels, dan kun je dus minder suiker gebruiken. De structuur is wat ‘zanderig’ en droger, dus heb je wel wat meer vocht nodig. Dat mag ook ‘vocht’ zijn in de vorm van een extra lepel kokosolie, wat appelmoes of puree van zoete aardappel of pompoen. Qua smaak lijkt het een beetje op kastanjemeel.
Tip: strooi gepelde chufa’s over je yoghurt als cruesli.
Lekker slank
Goed om te weten is dat chufa een lage glycemische index heeft. Dit betekent dat de suikers en het zetmeel traag worden opgenomen in je bloed. Door de hoeveelheid vezels wordt je eetlust geremd. Dus eet je een broodje, taartje of muffin, dan heb je heel lang geen honger! In de biologische winkels vind je chufa al veel langer in het schap.
Geef een antwoord