Kies je in de winkel voor fairtrade, dan kies je voor eerlijke handel. Er zijn diverse Fairtrade producten van voedsel tot kleding verkrijgbaar. Ambassadeur van Fairtrade is Floortje Dessing. Zij hielp ook mee met het samenstellen van een kookboek met heerlijke recepten. Die kon je in onze laatste nieuwsbrief ook winnen.
Ook interessant: Biologische arganolie: het vloeibare Marokkaanse goud
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Eerlijk eten met Fairtrade
Uit het kookboek Eerlijk Eten komt dit stevige gerecht, dat je ook op een zwoele avond in de tuin kunt serveren. Lekker met een biologische wijn erbij. Varieer volop met biologische seizoensgroenten – voor je 250 gram groente per dag! – en diverse knapperige soorten brood.
Geitenkaasfondue voor 4 personen
Deze biologische ingrediënten heb je nodig
Voor de fondue
- 400 milliliter droge witte biologische en Fairtrade wijn
- 400 gram harde Hollandse geitenkaas, geraspt
- 200 gram zachte Hollandse geitenkaas, in stukjes
- 2 el maizena
- 1 teen knoflook, geperst
Om te dippen, in hapklare stukjes of repen gesneden
- 1/2 volkoren noten-rozijnenbrood
- 1 kleine knolselderij, geschild
- 1/2 pompoen, geschild
- 400 gram bospeen of regenboogpeen, geschrapt
- 4 bieten, geschild
- paar takjes verse tijm en rozemarijn
- Biologische en Fairtrade olijfolie
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de groenten samen met de tijm en rozemarijn op een met bakpapier beklede bakplaat (of schep ze in een ruime braadslee), besprenkel ze met olijfolie, breng op smaak met peper en zout en rooster in circa 35 minuten gaar en goudbruin.
- Schep tussendoor een paar keer om. Prik, voor de groenten de oven uit gaan, een stuk biet in met een vork om te testen of deze goed gaar zijn.
- Roer in een kommetje de maizena glad met een scheutje witte wijn. Zet een fonduepan (of pan met dikke bodem) op het vuur, voeg de witte wijn toe en breng langzaam tegen de kook aan.
- Zet het vuur lager en voeg al roerende de kaas toe. Blijf goed roeren tot de kaas helemaal gesmolten is en voeg dan de knoflook toe. Meng tot slot het maizenapapje erdoor en roer glad. Schift de fondue, roer er dan een paar druppels citroensap doorheen.
- Zet de pan op een rechaud op tafel en serveer met de geroosterde groenten, brood en een lekker glas Fairtrade wijn.
Tip: Kies groenten van het seizoen, zoals ’s zomers courgette, aubergine, paprika en tomaat. Fruit en noten doen het ook goed! Ook lekker: dip peer, walnoten of gedroogde vijgen in de fondue.
Geef een reactie