Voor de wijnmaker is het nieuwe jaar begonnen direct na de oogst. Want als de druiven eenmaal binnen en vergist zijn, verlegt de wijnmaker zijn focus al naar het nieuwe jaar. Ook voor bio wijnen. Voor wijnimporteur Richard zijn juist deze eerste maanden van het nieuwe jaar de drukste maanden: “Samen met mijn collega’s moet ik alle nieuwe jaargangen beoordelen, volumes reserveren en dat uiteraard tegen de juiste condities.”
Ook interessant: Richards bijzondere carrière bij een wijnimporteur
Richard: En dus is het proeven geblazen! Dit doen we op kantoor, op beurzen en in sommige gevallen bij de wijnmaker. Het bezoeken van een wijnbeurs klinkt misschien voor jou als een dagje uit. Voor mij zijn het zeer intensieve dagen waarin ik op één dag meer dan 100 wijnen moet beoordelen! Krijgt de wijn een goede beoordeling, dan ga ik onderhandelen over de condities. En ja, ik spuug alle wijn uit. Anders overleef ik zo’n dag niet.
Op zoek naar passende bio wijnen
Tussen alle afspraken door letten we ook op nieuwe ontwikkelingen: welke stijl wijn gaan we waarderen de komende jaren? Welke regio’s zijn in opkomst? Zijn er nog regio’s die we graag zouden willen toevoegen aan ons assortiment? En is het een producent die bij ons als wijnimporteur past? ‘Past’ betekent in ons geval minimaal biologisch, een familiebedrijf en concurrerende condities voor een zeer goede kwaliteit met een eigen identiteit. Dit alles willen wij dan ook in een fles hebben die wij als Nederlander graag zouden willen kopen in de winkel. Waarbij de prijs ook bepalend is.
Jij bepaalt mede de prijs
De consument bepaalt en die wil het liefste geen dure wijn. Daarom kost de gemiddelde fles wijn in Nederland ongeveer 4 euro, bio wijnen iets meer. Echter: deze prijzen zijn inclusief de accijns van 0,68 cent per fles én de 21% procent BTW. Rekening houdend met de marge van de ondernemer, transportkosten en de kosten voor de droge materialen etcetera, maakt dit de keuze voor mij om een geschikte wijn te vinden heel lastig.
Richard: “Tussen een wijn van 4 of 5 euro in het schap kan een groot verschil zitten in kwaliteit, aangezien de vaste kosten voor de wijn vrijwel gelijk zijn.”
Centraal Europa in opkomst
In 2017 zal onze focus in centraal Europese landen liggen, zoals Hongarije, Slovenië, Tsjechië en Bulgarije. In deze landen wordt al eeuwen wijn gemaakt met vaak lokale druivenrassen met een eigen karakter. Ben jij een avontuurlijke wijndrinker? Dan is mijn verwachting dat jij op zoek zal gaan naar wijn uit deze nieuwe landen van nieuwe druivenrassen.
Green GiveAway
Wij mochten 3x een Hongaarse biodynamische witte wijn weggeven, de Meinklang Sziklafehér! Esther Potters, Rob van Marrewijk en Monna Remmers, jullie zijn de winnaars! Gefeliciteerd met de prijs! Sturen jullie ons binnen twee weken een privé bericht met daarin je gegevens? Dan sturen we de wijn zo snel mogelijk naar jullie op! Daarna vervalt de prijs.
De druiven rijpen in de vulkanische regio Somlo. De mineraalrijke bodem geeft de Hongaarse wijn zijn bijzondere frisse smaak mee. De Meinklang wijnvelden liggen in het nationale park aan de oostelijke kant van het meer van Neusiedl in Burgenland: een UNESCO World Cultural Heritage. Tussen de wijngaarden staan klaver, wikke en wilde grassen die een omgeving bieden voor nuttige insecten. De biodynamische werkende wijnboer werkt volgens de Rudolph Steiner ritmes van de sterren en het gebruik van biodynamische preparaten optimaliseert de stofwisseling van de wijnstokken. Kruiden en mineralen worden gebruikt voor biologisch-dynamische preparaten.
Monna Remmers zegt
Wat fijn dat wij deze wijn mochten proeven. Een mooie ronde en volle smaak, heerlijk fruitig met een lichte prikkeling op de tong. Wij hebben er van genoten!
Sigrid zegt
Goed zo Monna. Binnenkort weer een blog en winactie van vinoloog Richard. Houd Live Green Magazine in de gaten dus 😉
Judith zegt
Met mijn vriend! Allebei avontuurlijk én allebei wijnliefhebbers. Een goede combi met deze Hongaarse wijn. We zijn erg benieuwd.
Esther Potters zegt
Samen met mijn man, we hebben geen Valentijnsdag gevierd, dus bij deze…
Rob van Marrewijk zegt
Dat wordt proeven met mijn vrouw maar ook met onze zoon en dochter. Zodoende heb je diverse meningen hoe de wijn overkomt. Als de wijn onze kant uitkomt laat ik je alle 4 de proefnoties weten. Groet Rob
Gerda zegt
Heerlijk en dan samen met vriendin Anneke! Wij zijn vrijwilligers en dat mag ook weleens gevierd worden met een heerlijke fles wijn! En goed voor veganisten!
Monna zegt
Gewoon samen met mijn man, wij kunnen ècht genieten van een goed glas wijn en hebben gemerkt dat biologisch dynamische wijnen toch wel bijzonder zuiver van smaak en erg lekker zijn.
Lucie zegt
Een heerlijke wijn om met mijn zoon en zijn lieve meisje te proosten op hun eerste huis en een mooi begin van een liefdevol leven voor hun tweetjes!