De directeur van Stichting Demeter, het kwaliteitskeurmerk van de biodynamische landbouw, schreef een blog waar je echt even over moet nadenken. Het gaat over het ophokken van onszelf in coronatijd, hoe de link met dieren gelegd kan worden en hoe jij daarin het verschil kunt maken.
Ook interessant: Vitamine D in de schijnwerpers tegen corona
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Ophokken van dier en mens
In het blog wordt het ophokken van dieren in de intensieve veehouderij vergeleken met het ophokken van onszelf in deze coronatijd. Door grote aantallen dieren zonder buitenlucht op te hokken hoopt men controle te houden over hygiëne en zo ziekten te voorkomen. Om het coronavirus onder controle te krijgen, gebeurt nu hetzelfde bij ons. En dat is best bijzonder, want terugkijkend heeft dit in de veehouderij alsnog voor heel wat ziekten gezorgd.
Overigens: is een dier in de intensieve veehouderij ziek, dan wordt over het algemeen de hele veestapel preventief behandeld. Die medicijnen komen uit dezelfde farmacieketen die voor onze eigen gezondheidszorg geldt.
Ruimingen en massaslachtingen
Ondanks het ophokken hebben diverse pandemieën plaatsgevonden met talloze ruimingen en massaslachtingen als gevolg: varkenspest, vogelgriep bij kippen, BSE en MKZ bij koeien en Q-koorts bij geiten. Volgens virusdeskundigen als Marion Koopmans wordt het risico op ‘van dier tot mens’ overdraagbare infectieziekten , zoals bij Q koorts, steeds groter. Is het dan niet veel logischer om de veestapel te verkleinen en te kiezen voor weerbare rassen? Als consument speel jij daarin een rol.
Verschil in landbouw
Kijk je naar de biodynamische landbouw dan is vitaliteit een sleutelwoord. Boeren kijken niet naar het zoveel mogelijk melk geven of zo snel mogelijk slachtrijp worden van hun dieren tegen zo laag mogelijke kosten. Hun dieren krijgen genoeg ruimte en weidegang (buitenlucht), ervaren weinig stress en krijgen vooral voer van eigen bodem. Dit geeft veel minder vaak gezondheidsproblemen bij de dieren. Is er toch een uitbraak van een (besmettelijke) ziekte dan is die eenvoudiger beheersbaar. Kijkend naar de hele kringloop zorgt een gezonde veestapel voor hoge kwaliteit mest die de bodemvruchtbaarheid bevordert voor de groei van jouw voedsel.
Werken aan je weerstand
Het sleutelwoord voor dier en mens is preventie. Ook voor jou betekent dat: lekker naar buiten, in beweging blijven en gezond voedsel eten. Zo werk je aan een goede weerstand en blijf je gezond. Om de politiek te wijzen op een lange termijnstrategie waarmee volgende pandemieën voorkomen kunnen worden, heb je komende verkiezingen de kans om jouw stem aan de juiste partij te geven.
Met een goede balans in kwalitatief voedsel, bewegingsruimte, vermindering van stressfactoren en goede hygiëne richt jij je veel meer op preventie.
FEIT
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden in 2018 15 miljoen varkens, 2,2 miljoen runderen en 605 miljoen vleeskuikens geslacht. Dat komt neer op ruim vier koeien, 28 varkens en 1150 vleeskuikens per minuut.
Dit kun jij doen
Wil jij één ding geleerd hebben van deze pandemie? Zorg dan dat je niet meer meedoet met de intensieve veehouderij. Eet je af en toe een stukje vlees, kijk dan naar het biologische keurmerk op de verpakking. Want meer vraag in de winkel zorgt voor een sneeuwbaleffect aan de start van de keten en een ander beleid. Dat het anders kan, laten bio(dynamische) boeren zien: in balans met de natuur verzorgen wat verzorgt dient te worden. Daar passen de miljoenen opgehokte dieren en plofkippen niet bij. Toch?
Bron: Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter
Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding.
Geef een reactie