Als je vlees eet, wordt daar een dier voor gedood. Mooier kun je het niet maken. Wel kun je zorgen dat het dier een goed leven heeft gehad en dat geldt zeker voor Jersey stiertjes. Die zijn bij hun geboorte zo klein, dat geen enkele verwerker daar interesse in heeft. Reden om ze direct na de geboorte af te maken. Boer Jacob Beeker besloot het op zijn biologische boerderij Eyckenstein in Maartensdijk anders te doen. Jij kunt hem daarbij helpen via een interessante crowdfundingactie.
Ook interessant: meer biologische Jerseystiertjes van waarde
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Antibioticavrij en vooral grasgevoerd
Jacob Beeker brengt op Boerderij Eyckenstein Jersey stiertjes zo natuurlijk mogelijk groot. En ja, dat is uiteindelijk voor het vlees, maar dan hebben de stiertjes ook een goed leven gehad. De eerste maanden blijven ze bij een pleegmoeder en daarna zijn ze zoveel mogelijk buiten. Het voer bestaat zoveel mogelijk uit gras, ’s winters aangevuld met biologische kruiden en granen van de eigen akkers. Omdat het bedrijf biologisch werkt, is dat zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Bovendien wordt er op de boerderij geen antibiotica gebruikt.
Crowdfunding natuurzuiver Jerseyvlees
Om de stiertjes nog wat ouder te laten worden is er een crowdfunding gestart. Je investeert dan in dit initiatief en krijgt jouw investering inclusief rendement terug in Jersey rundvlees. Via deze link van de website koop je een certificaat op naam. Daarmee heb je recht 1 of 2 Jerseyvleespakketten: bij een inveSTIERing van € 100 ontvang je na een jaar een Jersey rundvleespakket t.w.v. € 110 en bij een inveSTIERing van € 212.50 euro ontvang je dit pakket zowel na 3 als na 6 maanden. Hiermee draag je ook bij aan kosten voor de pacht, het afrasteren van de grond, voer en kruiden en transport- en slachtkosten. Meer crowdfunding betekent meer Jersey stieren redden van de destructie. Als je dan toch vlees eet, is dit een goed alternatief.
De Jersey stierkalveren zijn afkomstig van kaasboerderij Remeker in Lunteren, waar ze op (meer dan) biologische wijze Jersey kaas maken. Daarnaast zijn er nog 4 biologische melkveebedrijven waarvan de stiertjes worden opgenomen.
Meer weten over biologische Remeker rauwmelkse natuurkorstkaas? Je leest het hier.

Veel meer omega 3-vetzuren door gezond voer
De Jerseykoe geeft speciale melk waarmee erg goed kaas te maken is. Er zijn dus veel melkkoeien, maar die krijgen jaarlijks een kalf. De helft daarvan is stier, en die geven geen melk. Omdat Jersey’s kleiner zijn dan hun dikbilvriendjes en minder hard groeien, heeft de kalvermesterij geen interesse en worden ze afgemaakt en weggegooid. Bij Eyckenstein mogen ze wel gewoon opgroeien. Bovendien behouden ze hun hoorns en worden ze niet gecastreerd. Ze lopen in natuurterrein zo veel mogelijk buiten (soms zelfs jaarrond) en krijgen veel beweging. Dat geeft dieprood gekleurd vlees met gelig vet en een uitgesproken smaak. Dit komt door het gezonde eetpatroon van voornamelijk gras, naast natuurhooi, Keltisch zeezout en in de winter biologische kruidenmuesli. Daardoor bevat het vlees naar verhouding ook veel meer Omega 3-vetzuren dan normaal rood vlees.
Meer lezen over onmisbare omega 3-vetzuren? Je leest het hier
Boerderijwinkel Eyckenstein biedt meer
Boerderij Eyckenstein is een biologisch gemengd bedrijf waar zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmest of antibiotica wordt gewerkt. Naast het Jersey vleesvee houden ze ook leghennen en vindt er akkerbouw plaats in de bossen van landgoed Eyckenstein. Daar is plek voor wild en weidevogels. In het achterhuis van de boerderij vind je de landgoedwinkel waar naast het eigen Jersey vlees een breed assortiment biologische producten wordt verkocht, zoals zuivel, brood, groente en fruit.
Niet meer maar 3x beter vlees
Het houden van Jersey stierkalveren op een natuurlijke manier levert een bijzondere kwaliteit rundvlees op. Met zorg gegroeid vlees, wat met smaak gegeten mag worden. Eet dus niet meer, maar 3x beter vlees van deze Jerseystiertjes:
- met een hoog percentage intramusculair vet, dus veel smaak
- met meer enkelvoudig onverzadigbaar vet, hoog in Omega 3-vetzuren, dus gezonder
- waar niet om het vlees wordt gefokt, maar een verantwoord bestaan krijgt als bijproduct van melk en kaas
Tip voor vader- of moederdag: geef een certificaat cadeau!
Geef een reactie