Diverse biologische boeren met Jersey koeien kwamen bij bio pionier Poppe Braam kijken hoe ‘zijn’ pilot werkt om Jersey stiertjes groot te brengen. Wij schreven al eerder over stiertjes die in de melkveehouderij geen waarde hebben en hoe kaasmaker Henri Willig hier samen met Poppe een oplossing voor zocht. De bedoeling is dat het systeem van Poppes boerderij de Braamstruik verder gaat op landgoed Eyckenstein bij boer Jacob Beeker. Dat betekent meer biologische Jersey stiertjes die opvang krijgen dus. Drink jij graag Jerseymelk of geniet je van de kaas? Lees dan vooral verder.
Ook interessant: biologisch boerin over dierenwelzijn: wie betaalt, bepaalt
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Jersey stiertjes krijgen een ander leven
Jersey koeien zijn al kleiner dan de Holstein koe en de stierkalfjes nog veel meer. Omdat de mannelijke dieren geen waarde hebben in de melkveehouderij én omdat ze weinig vlees hebben, worden ze vaak na enkele weken geslacht en verwerkt tot hondenvoer. Ook staan de kalfjes permanent binnen: de eerste weken helemaal alleen en daarna in kleine groepjes. Ze krijgen geen vezelrijk voer, zoals gras of hooi, wat voor herkauwers zeer onnatuurlijk is. Dankzij het ijzerarme voedsel blijft hun vlees mooi wit, maar balanceren vleeskalfjes dus continue op de grens van bloedarmoede. Dat het anders kan, laat Poppe Braam van DID-IT met zijn pilot zien aan de aanwezige boeren. Hun stiertjes krijgen wel een mooi leven en ze lopen lekker buiten om kruidenrijk gras te grazen. Na de slacht wordt hun bijzondere kwaliteit vlees als exclusief vlees verkocht.
Pilot krijgt vervolg bij meer boeren
Poppe (zie beeld hierboven) was een van de eersten die de stiertjes van Jerseys opving. Nadat ze eerst enkele weken door hun moeder waren grootgebracht op de biologische boerderij van Henri Willig, kwamen vorig jaar maart de eerste 14 Jersey stiertjes als proef op boerderij De Braamstruik van DID-IT. Inmiddels zijn de stiertjes flink gegroeid en lopen jaarrond buiten in de wei. Met de ervaringen in deze pilot willen de aangeschoven boeren gezamenlijk goede richtlijnen uitzetten voor hun Jersey stierkalfjes.
Uitwisselen ervaringen
Op landgoed Eyckenstein heeft boer Jacob Beeker al een koppel stieren. Dit gemengde bedrijf heeft naast een koppel Jerseys vleesvee ook akkerbouw in de bossen van het landgoed. Ook bij boer Jacob groeien de stiertjes biologisch op: in het begin liggen ze in de met stro bedekte potstal en krijgen melk, hooi en bio muesli gevoerd voordat ze in de wei met gras, klaver en kruiden gaan. Na de slacht wordt hun verse vlees via de eigen boerderijwinkel, online en in 8 natuurvoedingswinkels verkocht. Ook deze ervaringen zijn van grote waarde om in de vervolgstappen mee te nemen.
De gangbare veehouderij wil Jersey stiertjes niet houden, omdat ze zo klein zijn en weinig vlees hebben en dus ‘niets’ opleveren.
Jerseyvlees onder het merk Eyckenstein
Precies daar was de bijeenkomst dan ook voor bedoeld: ervaringen uitwisselen. Bijvoorbeeld over wat het beste werkt bij bijvoeren, of lokaal graan als voer kan dienen, hoe om te gaan met de hoorns en de gezondheid en het welzijn van de dieren. Maar ook: hoe hun exclusieve vlees aan de man/vrouw te brengen. Want als er straks meer stierkalveren worden opgevangen, moet er ook afzet zijn voor het vlees. Gedacht wordt om dit met het EKO-keurmerk op de markt te brengen, omdat daar hogere normen gelden dan alleen het biologische EU-keurmerk. Als merk lijkt de naam Eyckenstein de meest logische keuze.
Melk van biologische Jersey koeien heeft een heerlijke smaak. Dankzij het vetpercentage wordt het vooral gebruikt voor kaas en ijs, maar het is ook fabelachtig goed om cappuccino’s mee te maken.
Bijzonder lekker vlees
Uiteraard houden wij je op de hoogte van de voortgang. Ben je benieuwd naar de smaak van Jerseyvlees? Je bestelt het hier. Behalve de bijzondere smaak van de melk, heeft ook het vlees een uitgesproken smaak. Daarnaast is het vlees van de Eyckenstein dieren bijzonder omdat ze zoveel mogelijk buiten lopen. Die beweging zorgt voor mooi dieprood vlees met een geconcentreerde smaak. In combinatie met het gezonde voer heeft het vlees naar verhouding veel meer Omega-3 vetzuren. Het vet in het vlees is niet wit, maar soms bijna geel: een teken dat onze dieren op hun gemak heel veel gras hebben gegeten. En dat is niet alleen gezond, maar ook heel erg lekker!
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Vragen voor deze boeren? Wij stellen ze namens jou
Deze boeren waren aanwezig: Jan Dirk van de Voort van Remeker kaas in Lunteren, Roel van Buuren van Landlust in Maasland, Jacob Beeker van Eyckenstein in Maartensdijk, Sjaak Sprangers uit Kaatsheuvel en Lucas Oud en Martin Willig van Willig kazen. Heb je vragen voor deze boeren? Stel ze hieronder of mail ze naar redactie@livegreenmagazine.nl dan leggen wij die aan hen voor.
Ook interessant: Poppe’s pilot met haantjes, de broertjes van de kip die jouw eitje legt
Geef een reactie