Kwik is buitengewoon giftig voor mensen. Als bestanddeel van agrarische pesticiden komt het in de bodem en in het grondwater terecht. En het komt vrij bij de verbranding van kolen in energiecentrales. Eenmaal in zee komt het 100-voudig giftiger methylkwik tot stand, dat door vissen wordt opgenomen. Vis die jij en ik vervolgens consumeren.
Top tien meest gevaarlijke stoffen
De vervuiling van de wereldzeeën met dit gif zorgt voor grote gezondheidsrisico’s voor viseters, zoals jij en ik. De WHO noemt kwik zelfs in de top tien van meest gevaarlijke stoffen voor de volksgezondheid! Vooral zwangere vrouwen en (kleine) kinderen waarschuwt ze voor de gevaren. Want methylkwik kan onder meer neurologische schade aan het zenuwstelsel veroorzaken en de ontwikkeling van de hersenen bij foetussen verstoren.
Tonijn, zalm en forel vol kwik
Houd je van tonijn? Vooral dit soort roofvissen die aan de top van de voedselketen staan, hebben veel last van de kwikvervuiling. Maar ook in andere vissoorten zoals zalm, aal, zeeduivel en forel is het giftige methylkwik terug te vinden. Omdat zeevissen grote afstanden afleggen en vis over de hele wereld wordt verhandeld zijn er risico’s voor alle viseters ter wereld.
Oprekken grenswaarden
De Europese voedselautoriteit EFSA kwam erachter dat met name in grote roofvissen meer kwik wordt aangetroffen dan de huidige maximumgehalten toestaan. Maatregelen treffen en niet meer eten zou je denken? Nee hoor, de Europese Commissie stelt gewoon voor om de toegestane maximumgehalten voor deze roofvissen te verdubbelen – van 1 milligram kwik per kilo vis, naar 2 milligram per kilo! Want bij handhaving van de huidige grenswaarden kan bijna 50% van de grote roofvissen niet worden verkocht en geconsumeerd. En ja, als je de grenswaarden oprekt, geldt dat nog maar voor slechts 14,5%!!!
Belangen van de visserij
De volksgezondheid wordt dus niet bewaakt maar er wordt alleen rekening gehouden om de bevissing van de zwaar vervuilde soorten niet te beperken. Dat kan gunstig zijn voor de belangen van de visserij, maar niet voor jou als consument. Om ons gerust te stellen, adviseert de Europese Commissie om de grenswaarden van kwikvervuiling voor kleinere vissoorten te verlagen. Maar uit onderzoek van de EFSA blijkt dat veel kleinere vissoorten al zulke lage kwikgehaltes hebben, dat het aanscherpen van deze norm nauwelijks effect zal hebben op de volksgezondheid.
Laat de Europese Commissie er voor zorgen dat er consequent en systematisch minder kwik in de natuur terechtkomt! Wil je meer weten? Kijk dan op de site van foodwatch.org
Beeld: Laimdota-Grivane
Ludo van de Wiel zegt
hallo Sigrid,
We zullen dus kieskeuriger moeten zijn bij het kiezen van onze vis. Voor mensen die de gezonde Omega3 vetten uit vis niet willen missen maar visolie capsules ook niet vertrouwen hebben we http://www.organic-fishoil.com en http://www.vegan-omega-3.com opgericht: algenolie en biologische zalmolie. Algen en biologische zalmen komen niet in aanraking met verontreinigingen uit de natuur.
groet, Ludo