Onlangs las ik een bericht waarin de commissievoorzitter van het Europees Parlement (EP)zegt dat gezondheid prioriteit moet hebben bij de toelating van pesticiden. Eh…., dûh, ja?! Daarom heeft de pesticidencommissie tot eind 2018 de tijd om de procedure voor de toelating van pesticiden te onderzoeken en verbeteringen voor te stellen…(!) Bij dit bericht gaan je haren toch overeind staan? Hoe is het gebruik van pesticiden dan nu geregeld? Iets in de trant van: Ach, wellicht dat er diverse kankers gaan ontstaan, maar dat zien we dan wel?
Ook interessant: wij eisen geen hernieuwde toelating van glyfosaat
- Beeld gaat door onder de foto
Hoe kan het EP zeggen dat gezondheid voorop staat? Aan het licht is gekomen dat er blijkbaar al lang zorgen bestaan over de manier waarop sommige componenten van pesticiden, zoals glyfosaat (!), de gezondheid van mensen kunnen beïnvloeden. Ondanks dat eind 2017 de leden van het EP onmiddellijke beperkingen op het gebruik van de stof eisten, besloten de EU-landen dat glyfosaat in elk geval nog vijf jaar (tot 2022) mag worden gebruikt. Inmiddels heeft het EP wel een speciale commissie ingesteld om ‘het probleem’ te onderzoeken, zodat de gezondheid van 500 miljoen (!) Europeanen te beschermen. Tot die tijd zitten we in een soort twilight zone.
Economie voor gezondheid
Als je nu aan boeren die glyfosaten gebruiken zou vragen om hiermee te stoppen omdat het een gevaar voor de gezondheid zou zijn, dan doen ze dat direct en gaan op zoek naar oplossingen. Waarom kan dat dan nu niet vraag ik mij af? Het gaat toch net zo goed om de gezondheid van henzelf en hun kinderen? Ook de voorzitter van het EP is van mening dat niet alles maar kan worden toegelaten uit naam van het stimuleren van de economie. Gezondheid zou prioriteit moeten hebben. Waarom dan vijf jaar wachten vraag ik me af?
Regeltjes bedenken maar geen verbod
Blijkbaar is er onduidelijkheid of wetenschappers die de onderzoeken doen wel onafhankelijk zijn. Daar gaat het EP nu naar kijken. Ook willen ze voorkomen dat door ‘lobbyen’ keuzes worden beïnvloeden. Ze gaan nu hard aan de slag om daar regeltjes voor te bedenken in plaats van glyfosaat te verbieden. De voorzitter zelf zou het anders hebben gedaan, maar ja, die heeft niet het alleenrecht om te beslissen. Eind 2018 moet duidelijk worden welke concrete voorstellen er komen, zodat 500 miljoen Europeanen kunnen eten, drinken en ademen zonder zich zorgen te hoeven maken over hun gezondheid.
Dank u. Voorlopig doe ik dat dus hartstikke wel. Daarom kies ik voor biologisch en als het kan voor biodynamische voeding. Zo mogelijk van Nederlandse bodem.
Op een makkelijke en zo voordelig mogelijke manier biologisch eten? Kies voor Ekomenu, zoals ik doe. Met de code livegreenmagazine krijg je 25% korting op je eerste bestelling.
Bron: Europees Parlement
Geef een reactie