Haantjes vormen een soort ‘vergeten groente’ binnen kippenvlees. Maar de haan is terug! En dat dit maar goed is, lees je hier. Lekker is het klassieke Franse Coq au vin recept van KokenmetKarin.nl. Verrassend makkelijk om te maken, heeft alleen z’n tijd nodig om te stoven. Hoe langer de haan suddert, hoe lekkerder het gerecht!
Coq au vin
Voor 4 personen
Dit heb je nodig
1 haan in stukken (Ekoplaza)
1 ons in dikke plakken rookvlees, in blokjes
250 g champignons
1 potje zilveruitjes
3 sjalotjes gesnipperd
4 knoflooktenen gesnipperd
handje verse rozemarijn, gehakt
handje verse tijm, gehakt
500 ml rode wijn (licht, bijv. Beaujolais)
500 ml kippenbouillon
2 eetlepels bloem
boter
zwarte peper uit de molen
Zo maak je het
Bestrooi de haan royaal met versgemalen peper. Smelt een flinke klont boter in een grote braadpan en fruit de kruiden.
Voeg de haan toe en bak rondom aan in ± 10 minuten.
Bak intussen in een koekenpan de hele champignons in boter snel bruin. Haal de kip uit de pan en fruit in het vet de sjalotjes en knoflook tot ze zacht zijn.
Voeg het rookvlees en de zilveruitjes toe. Roer de bloem er goed door.
Doe de kip weer terug de pan, samen met de champignons. Giet ruim een halve fles wijn erbij en laat aan de kook komen.Voeg zoveel hete bouillon toe tot de kip nèt niet onder staat.
Laat met gesloten deksel in 1 tot 3 uur heel zachtjes gaar worden op het allerlaagste pitje.
Serveer met wat gehakte peterselie erdoor.
Eet smakelijk!
Beeld: HLPhoto
Geef een reactie