Loege wil je graag bijpraten over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Want als duurzame belegger kun je een oorlog voorkomen. Het is goed om dat te beseffen, nu die in één keer opeens heel dichtbij komt. Met beangstigende gebeurtenissen, zoals de brand bij de kerncentrale die onder vuur is genomen… Oorlog is een nutteloze, kostbare machtsstrijd met alleen maar verliezers en heel veel slachtoffers. Het ergste is dat wij de oorlog gedeeltelijk hebben gefinancierd, door Russisch gas te kopen. Dat deden we natuurlijk niet bewust, maar toch… Check ook de tip onderaan dit bericht.
Ook interessant: Loeges blog over Finfluencers
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Na corona is de oorlog een volgende uitdaging voor de economie
Loege: ook de financiële markten zijn in de ban van de oorlog. De westerse landen proberen Rusland met economische sancties te raken. Een van de gevolgen is dat de energieprijzen sterk zijn gestegen. Dit leidt tot hogere kosten voor bedrijven en dat heeft ongetwijfeld gevolgen voor het economische herstel, dat na 2 jaar coronamaatregelen nog erg fragiel is. Als consument merk jij dit uiteindelijk natuurlijk ook.
Opvallend: de krachtige reactie van het Westen
Opvallend aan dit conflict is de reactie van het Westen richting Rusland. Overheden (met de EU voorop) reageerden eensgezind en krachtig met zware sancties (helaas bleef gas nog buiten schot). Een aantal bedrijven besloot daarop ook zelf verantwoordelijkheid te nemen. Als grootste bedrijf ter wereld stopte Apple al snel met de verkopen in Rusland. Familiebedrijf IKEA sloot zeventien winkels en drie fabrieken in Rusland. Bovendien doneerden ze 30 miljoen aan slachtoffers van de oorlog in de Oekraïne. Het Engelse BP trok zich terug uit Rusland en moest daardoor 22 miljard afschrijven.
Als je duurzaam belegt kun je écht impact maken. Door te investeren in innovatieve bedrijven draag je met jouw geld bij aan een betere wereld. Neem deel aan Loege’s Duurzame week van het Geld dan krijg je 5 dagen lang iedere dag in 15 minuten een duurzaam beleggen-onderwerp uitgelegd.
Duurzaam beleggen: overtuiging om het goede te doen
Formeel hoefden de bedrijven zich niet terug te trekken uit Rusland. Ze deden wat in hun ogen het goede was. Precies dát doe je met duurzaam en verantwoord beleggen. Je investeert in bedrijven die bijdragen aan een betere wereld. In bijna alle gevallen zijn dat bedrijven die niets in totalitaire regimes te zoeken hebben. Het voorbeeld van Rusland licht ik toe aan de hand van de ESG-score: een cijfer voor de mate waarin een bedrijf duurzaam en verantwoord onderneemt.
- De E is van Environment, en dat past slecht bij Rusland. De economie van het land bestaat voor het grootste deel uit fossiele brandstoffen. Verder heeft het land weinig aandacht voor het beperken van uitstoot, bevorderen van biodiversiteit en het beschermen van kwetsbare natuur.
- De S is van Sociaal en daarop scoort Rusland zeer slecht. Grote delen van de bevolking worden onderdrukt en diverse minderheidsgroeperingen wordt een leven op hun eigen voorwaarden onmogelijk gemaakt.
- Voor de G van Goed ondernemingsbestuur moet je ook niet in Rusland zijn. Dit land eiste van samenwerkingspartners, zoals BP, een meerderheid in het stemrecht. Oftewel: Poetin bepaalt wat de oligarchen met hun miljardenbezit mogen doen en anders dreigt een onteigening of gevangenisstraf, zoals olieconcern Yukos is overkomen.
Duurzaam beleggen voorkomt foute investeringen
Als je duurzaam belegt kun je écht impact maken. Door te investeren in innovatieve bedrijven draag je met jouw geld bij aan een betere wereld. Jouw geld blijft automatisch weg uit bedrijven en landen die de wereld schaden. Een jaar geleden was dat nog een ver van je bed show, maar door de Russische inval is dat ineens actueel. Laten we hopen dat het gezonde verstand snel overwint en er vrede komt in de Oekraïne. Dan nóg is het belangrijk om duurzaam te beleggen. Niet alleen heeft de wereld het nodig, je voorkomt ook dat je de volgende oorlog financiert zonder dat je het doorhebt.
Ook als er weer vrede komt is het belangrijk om duurzaam te beleggen. Niet alleen heeft de wereld het nodig, je voorkomt ook dat je een volgende oorlog financiert zonder dat je het doorhebt.
Doe mee met de live-sessies in de Week van het Geld
Wil je jouw toekomst veilig stellen en meerwaarde aan jouw spaargeld geven? De aankomende tijd organiseren wij verschillende webinars en live-sessie naar aanleiding van de Week van het Geld (28/3-1/4). Je krijgt dan 5 dagen lang iedere dag in 15 minuten een duurzaam beleggen-onderwerp uitgelegd. Lees meer op onze website.
Dit is Loege

Loege startte de Duurzaam Beleggen Academie om particulieren te ondersteunen bij duurzaam beleggen. Hij is geboren en getogen in Volendam en telg van een vissersfamilie. Loege is getrouwd met Suzanne en vader van 5 kinderen. De meeste dagen begint hij met sport: hardlopen, fietsen of fitness.
Ook handig: een e-book voor beginners waarin je alles leest wat je moet weten over duurzame vermogensgroei, het beste instapmoment en hoe je de eerste stappen zet. We nemen je stap voor stap mee op jouw reis en vertellen je wat je moet weten om een verantwoorde beleggingsportefeuille samen te stellen.
Geef een reactie