Hoe heerlijk is het als jouw buitenruimte net zo fijn is als de binnenkant van je huis. Als tuinontwerper creëert Anita Sanders levende tuinen: “Ik onderzoek wat voor jou de waarde is van een tuin. Hoe en wanneer gebruik je die, hoe zie jij jezelf in die tuin, wat ben je aan het doen? Wie gebruikt de tuin? Met die gegevens ontwerp ik een tuin die met je meegroeit en mooier en mooier wordt. Een duurzame tuin als levend organisme die met haar biologische en inheemse planten alles en iedereen met elkaar verbindt. Ook werkt een mooi aangelegde tuin waardeverhogend voor je huis.”
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Een levende tuin: mindfulness ten top
Anita: van alle losse flodders in jouw hoofd visualiseer ik één geheel. Daar blijf ik bij betrokken tot de laatste plant op de juiste plaats staat. Natuurlijk spelen vaste gegevens mee, zoals hoe de wind staat, of je kinderen hebt, huisdieren en of je van tuinieren houdt of juist niet. Maar ik vraag mensen vooral na te denken hoe ze zich vroeger in een tuin voelden. Vaak gaat er een deurtje open en is het belangrijkste niet meer de kleur van de tuinset, maar wat er met je gebeurt zodra je naar buiten stapt. Zoals afgeleid worden door een fladderende vlinder. Een goed aangelegde tuin is mindfulness ten top.
Elke deelnemer in het gezin verbind ik in mijn ontwerp. Er is een plekje in de zon om rustig te zitten, maar ook speelruimte voor kleine kinderen. Die spelen vaak veel creatiever met aanwezige natuurlijke materialen in de tuin, dan met plastic speelgoed.
Anita werkt duurzaam, liefst met biologische planten en klimaatvriendelijk
Ik werk heel graag duurzaam, klimaatvriendelijk en gebruik biologische, inheemse planten. De tuin heeft namelijk een functie in het grote geheel en is meer dan een decoratief aangelegd stukje groen. Een tuin zorgt voor CO2– en wateropslag en heeft een verkoelend effect in de steeds warmere en drogere zomers. Los daarvan heeft de tuin ook een emotioneel effect. Ervaar je stress en loop je even naar buiten, dan voel je de druk van je afglijden. En wat te denken van zwoele zomeravonden waar je een glaasje drinkt in een mooi hoekje van je tuin. Waar de gemiddelde hovenier heel praktisch denkt en een schuur plaatst voor opslagruimte, vind je die in mijn ontwerpen niet terug. Bijna alle schuren zitten na verloop van tijd vol met rotzooi. Ik zorg voor verborgen kasten met praktische opslagruimte, zodat je jouw tuin gebruikt waar die voor bedoeld is: niet als opslag, maar om van te genieten.
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Feng Shui gedachten met thema’s over het leven
In Anita haar veilige, besloten tuinen zit je onbespied, uit de wind zit en er is speciale aandacht voor Feng Shui. Anita: In negen thema’s die gaan over het leven, zoals geluk, welzijn en vrienden, is aandacht voor materiaalgebruik en de kleur van de planten. Ik ben ook erg van de geur: een avondterras waar de geur van kamperfoelie, rozen en clematis je omringt, heeft een genietend, kalmerend effect. Waar een hovenier met de meest gangbare tegel of trend meegaat, houd ik mij als tuinontwerper juist bezig met dit soort zaken. Het is ook bewezen dat een mooi aangelegde tuin bijdraagt aan je concentratievermogen en een plek is waar je herstelt en creatiever wordt.
Ik ben ook erg van de geur: een avondterras waar je wordt omringd door de geur van kamperfoelie, rozen en clematis. Dat heeft een genietend, kalmerend effect.
Bessendragende heesters verrijken je leven
Ik ben een fel tegenstander van de harde lijnen van schuttingen, vaak geplaatst voor privacy en tegen geluidsoverlast. Daarvoor is een heester veel effectiever. Het kost misschien ruimte, maar je hebt wel bessendragende planten als voer voor vogels waar ze ook in kunnen nestelen. Een klein boompje doet dienst voor de nachtengaal en zonder hoogte geen aanvliegende vogels. Aandacht hiervoor verrijkt je leven. Neem gras: dat is veel mooier als je dit iets laat verwilderen met bloemen erin. Ideaal voor de biodiversiteit. Allemaal overwegingen die ik meeneem in mijn ontwerp voor jouw ideale tuin.
7 feiten over tuinontwerpen
- Wist je dat een tuin met grasveld tot wel 15 graden verkoeling kan geven in de zomer ten opzichte van bestrating.
- Let op zichtlijnen: waar kijk je naar als je van binnenuit je tuin inkijkt? Zorg dat je mooiste plant daar staat.
- Beleef de tuin met je buren. Zorg dat er afstemming is over wat op de erfgrens komt. Iemand kan allergisch zijn voor een bepaalde plant.
- Planten reinigen de lucht. Als je langs een weg woont, kunnen bepaalde planten extra helpen bij het reinigen van de lucht.
- Zorg voor een fijne pluktuin: hoe blij kun je worden van bloemen uit je eigen tuin. Als je bloeiende planten plukt, blijven ze bloeien en dat stimuleert zelfs de groei.
- Een tuin met groen nodigt minder vandalisme uit: je hebt geen schutting om graffiti op te spuiten of een schop tegenaan te geven.
- Om kinderen het belang van biodiversteit mee te geven kun je een moddertafel in de tuin plaatsen en bij het IVN bodemonderzoeksetjes kopen.
Zorg voor een natuurlijke biotoop
Volgens Anita is een tuin een natuurproduct: ik volg geen trends uit TV-programma’s waarbij men niet kijkt of het bij jouw leefstijl en huis past. Ook koop ik geen voorgekweekte planten, maar de plant in zijn kleine vorm. Het belangrijkste gebeurt onder de grond. In de bodem zit een biodiversiteit aan beestjes en schimmels die enorm belangrijk zijn voor de groei van de plant. Tegen plagen zijn insecten weer belangrijk, zoals lieveheersbeestjes die luis eten. En voor een egel zijn slakken een delicatesse. Het in standhouden van de biotoop in je tuin is zó belangrijk. Dan heb je ook geen gewasbeschermingsmiddelen nodig.
Energie via balans
Anita haar tuinontwerpen hebben een visie. Anita: door die via een aquarel aan te leveren voel je hoe de sfeer gaat worden. Daarna kun je mijn ontwerp uitbesteden aan een hovenier, maar het uiteindelijke resultaat zal dan anders zijn. Zo had ik laatst een ontwerp met een pad van diagonaal gesneden ceramische tegels. Door die beweging ontstond er energie in de tuin. Bespaart jouw hovenier op de kosten en legt die het pad recht, dan is de balans en energie uit mijn ontwerp weg. Alles heeft met elkaar te maken. Iemand een tuin laten uitvoeren die mijn ontwerp niet begrijpt, verstoort de kracht van het ontwerp.
Een tuin hoeft niet gelijk helemaal aangelegd, je werkt immers met natuurproducten. Niet alle planten zijn jaarrond verkrijgbaar. Een levende tuin groeit met jou mee en wordt mooier en mooier.
Dé tip van Anita: zoek een tuinontwerper die bij jou past
Dé tip van Anita: of het nu gaat om een nieuwbouwhuis met compleet nieuw aan te leggen tuin of een stadstuintje, zoek een ontwerper die bij jou past. Kijk welke ontwerpen die heeft gemaakt. Zijn dat ontwerpen die allemaal op elkaar lijken? Of is het iemand die veel verschillende ontwerpen heeft gemaakt? Die zal dan ook zoeken naar wat bij jou past en krijg je nooit de tuin van de buren. Voor mij is dat vanzelfsprekend: ik maak niet dé Anita Sanders tuin in een bepaalde stijl, maar een tuin die bij jou past en waarin jij je gelukkig voelt. Duurzaam aangelegd, traditioneel en met kwalitatieve materialen die lang meegaan.
Anita Sanders is als tuinontwerper aangesloten bij de KHV, de Koninklijke Vereniging voor hoveniers en groenvoorzieners. Een vereniging die staat voor kwaliteit van onze leefomgeving, biodiversiteit en de gezondheid van mensen. Anita: “Allemaal zó belangrijk en via jouw tuin te realiseren. Ik help daar graag aan mee.” Hier start jouw tuinontwerp
KleineTuinen zegt
Mooi om te zien dat een groene en levendige tuin het uitgangspunt vormen voor de ontwerpen. Dat zou eigenlijk elke tuinontwerper moeten doen!
Redactie zegt
Mooie oproep, dank voor het delen
van van EE zegt
Enorm handige tips. Fijn dat het uitgebreid wordt uitgelegd ook. Bedankt! Zelf heb ik deels een natuurlijke schutting van Blauwe Regen en dat vind ik prachtig staan.
Redactie zegt
Mooi om te horen!
Vincent Rondwijk zegt
Bedankt voor het delen van deze feiten over tuinontwerp. Ik denk ook dat het handig kan zijn om samen met de buren een ontwerp af te stemmen. Zo weet je dat de planten en bomen ook passen bij jouw eigen wensen.
Redactie zegt
Goeie tip Vincent, dank!
Marike zegt
In vijf minuten leer ik Anita Sanders kennen en mocht ik mijn tuin willen laten ontwerpen, dan is zij mijn vrouw! En ik leer ook Sigrid Koeleman kennen met dit verhaal: zij weet iemand heel treffend neer te zetten. Een waar plezier om dit te lezen.
Redactie zegt
Dank Marike! Dat is precies de bedoeling. Missie geslaagd dus!