Blogster Ellen leest geen krant meer. Ze mist hierin namelijk de echte journalistiek. Toch was ze blij verrast met het krantenartikel dat een klant haar gaf. In dit artikel beantwoordde Brain Balance-expert Charlotte Labee de vraag ‘Je brein beter laten werken door de juiste voeding, kan dat?’
Lees Ellens vorige blog: Mijn angst gaat niet over het coronavirus zelf
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Wat voeding doet met je brein
Ellen: Ik was blij verrast met het krantenartikel, want voor veel mensen geldt dat wat de krant schrijft is waar. Natuurlijk is niet je hele lichaam een stuk gezonder als je drie dagen goed eet. Wie twintig jaar geen aandacht gaf aan het gezond voeden van zijn lichaam kan niet verwachten dat na drie dagen al je klachten zijn verdwenen. Maar dit artikel ging over wat gezond eten doet met je hersenen en dat is voor veel mensen waarschijnlijk een eye-opener.
Schade aan hersencellen voorkomen
In het artikel vertelde Charlotte Labee die een orthomoleculaire opleiding volgde, dat onze hersenen beschadigingen kunnen oplopen door een verarmd of verkeerd voedingspatroon. En dat juist groenten van allerlei verschillende kleuren een positief effect hebben op je hersenen. Ze werken vaak als antioxidant en kunnen zo directe schade aan je hersencellen voorkomen. Zoals ik al zei, was ik blij verrast met dit artikel. Maar toen had ik nog niet alles gelezen. Wat mij in het artikel opviel, was dat de interviewers ook de tegenpartij aan het woord lieten. Punt 1: dat mag natuurlijk, beter zelfs, maar bijzonder omdat dit in het geval van slecht nieuws vaak niet gebeurt. En punt 2: als je dit doet, vraag het dan in elk geval aan iemand die ook daadwerkelijk kennis van gezond voedsel heeft.
Volgens kenniscentrum Natuur Diëtisten Nederland werken onze hersenen beter als deze voldoende zuurstof en voedingsstoffen aangevoerd krijgen vanuit het bloed. De werking van de hersenen is daarom te beïnvloeden via het voedsel dat we binnenkrijgen.
Wat voeding met je doet al 2300 jaar bekend
Bij de reguliere geneeskunde leerde men tijdens de studie niet wat gezond eten met ons lichaam doet. Bijzonder, omdat dit al wel zo’n 2300 jaar bekend is. Ondanks dat de Hersenstichting meldt dat 20% van de ingenomen energie van het voedsel dat je binnenkrijgt naar je hersenen gaat en dat wat je in je mond stopt, effect heeft op hoe gezond, alert en actief je bent. En dat onderzoek van het Erasmus Universitair Medisch Centrum laat zien dat het zelfs effect heeft op hoe groot je hersenen zijn, vindt Cees Renckens, gynaecoloog en voormalig voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij dit allemaal onzin. Als tegenpartij mocht hij het woord nemen in het krantenartikel.
Kwakzalverij volgens voormalig gynaecoloog
Renckens waarschuwt dat we de beweringen die Charlotte Labee claimt met een korreltje zout moeten nemen: “Als je bepaalde voeding aan criminelen geeft, gaan zij niet opeens beter gedrag vertonen’’, stelt hij. En: “Met een normaal dieet krijg je prima voldoende stoffen binnen die goed zijn. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat je hersenen door bepaalde voeding opeens beter worden.” Dus ook niet met de kurkuma en visolie die Labee noemt.
‘Wetenschappelijk bewezen’ heeft zijn kracht verloren
In mijn ogen heeft Renckens geen kennis van zaken als je zo’n antwoord geeft. Dat je niet alles weet is geen schande. Wel dat je iemand anders zo naar beneden haalt. Dat is beneden alle peil! Wie is hier dan de kwakzalver? Dit soort artsen verschuilen zich altijd achter de regel dat iets niet wetenschappelijk bewezen is. Een regel die het jaren goed heeft gedaan onder de mensen. Maar gelukkig weten velen nu beter. Op de vraag of je jouw brein beter kan laat werken door de juiste voeding, zeg ik dan ook volmondig: JA!
Groet Ellen
Ellen van Dalen runt een eigen biologische winkel Natuurlijk Gezond. Ze heeft een diepe passie voor biologische voeding van ‘grond tot mond’. Haar visie over een biologische leefwijze en wat dat doet met jouzelf en de natuur, deelt ze graag met jou.
Meer zoals dit:
Geef een reactie