Als gastblogger Annemarie tegenwoordig ‘s morgens naar buiten stapt, wordt ze begroet door 8 kippen en 1 trotse haan: “Als ze de buitendeur open horen gaan, rennen ze kakelend tevoorschijn, hopend op een lekker hapje. Dat krijgen ze zeker, want elke dag een vers supergezond eitje op je bord van je eigen gezonde kippen is onbetaalbaar.”
Annemarie’s vorige blog gemist? Hier schrijft ze over de griep: bestrijden of omarmen?
- Tekst gaat verder onder de foto

Annemarie: Kippen zijn sociale wezens. Wel een tikkie brutaal. Ze lopen zo je huis binnen. Kijk je niet uit, dan is de kans groot dat ze iets achterlaten waar je heerlijk met je schoen of met je blote voeten in kunt stappen. Ooit vonden we een kip boven in onze badkamer, in de wasbak! Een andere zat ’s nachts graag op het fietsstuur van een van onze vaste campinggasten. Of in een boom. Tot onze grote verrassing zat er op een avond ook een meerkoet naast de kip in de boom! Na een middernachtelijk lawaai, waarbij een of andere ‘rover’ in de boom klom of vloog, hebben we noch de kip, noch de meerkoet teruggezien.
Tuinkippen
De kippen houden ook van mijn tuin. Ze woelen geestdriftig door de aarde op zoek naar lekkers. Ik hoop dat ze de wilde zaadjes in de grond laten liggen en alleen de malse wormpjes eten, zodat dit voorjaar de wilde planten en kruidjes weer als vanzelf uit de aarde verschijnen.
Elke dag een gezond eitje
Onze kippen en haan nemen een zandbadje, pikken wat wormen uit de aarde en lopen lekker vrij rond. Daarnaast hebben ze de beschikking over een ruime kippenren met twee hokken waar ze ’s avonds op stok gaan. Van het nodige groen dat we voor ze plukken uit ons weiland, berm of tuin kunnen ze lekker smikkelen. Lekker lui leventje zou je zo zeggen. Toch heeft een kip het van binnen enorm druk. Produceer maar eens elke dag een ei!
‘Een bekende reclame uit de jaren 80 zei het al, en ik ben het er roerend mee eens: Pluk de dag, tik een eitje!’
Eén uitgang voor plas, poep en ei
Een kip heeft bij haar geboorte ongeveer 2.000 onrijpe eicellen in haar eierstok. Op is op. Zodra de kip geslachtsrijp is begint de rijping van die eicellen. Een eicel heeft ongeveer 7 dagen nodig om tot een dooier te rijpen. Is de rijping voltooid dan wordt de dooier afgestoten door de eierstok en komt in de opening van de eileider terecht. In een aantal uur worden daar het eiwit, de schaalvliezen en als laatste de harde schaal gevormd. Is het ei helemaal klaar, dan wordt het letterlijk door de kip uitgepoept. Kippen hebben namelijk maar 1 uitgang: de cloaca. Die is voor plassen, poepen en een ei leggen!
Salmonella bacterie
De grootste angst bij het eten van met name rauwe eieren is dan ook: het salmonellagevaar. Zit er salmonella op je ei, wat natuurlijk kan voorkomen, dan zit dat aan de buitenkant. De salmonella bacterie zit namelijk in de ontlasting van de kip en die komt uit hetzelfde gaatje komt. Was daarom je ei vlak voor gebruik met wat afwasmiddel schoon of giet er kokend water overheen. Dat dood de eventuele bacteriën. Maar vooral: koop verse biologische eieren, van gezonde kippen met een blij en groen buitenleven.
Stress en hormonen bij dubbeldooiers
Soms vind ik een heel groot ei tussen de andere eieren: een dubbeldooier. Dit ei met twee dooiers is meestal door een nog jonge kip gelegd. De hormoonspiegel is bij jonge dieren hoger waardoor er meer eicellen tegelijk tot dooier kunnen rijpen die gelijktijdig worden afgegeven aan de eileider. Ook zijn jonge kippen stressgevoeliger, waardoor ze snel kunnen schrikken en dan ineens 2 eidooiers loslaten.
Hanengedrag en kippenseks
Onze haan heeft het trouwens ook druk. Hij is de beschermer van zijn harem, schept graag op – in geluid en gedrag – en laat vol trots met zijn borst vooruit zijn veren zien. Haan Hendrik, een prachtige zwarte haan met rode manen, bespringt regelmatig zijn acht vrouwen. Met zijn snavel pakt hij eerst een pluk veren achter de kop van de kip om te voorkomen dat ze wegloopt. Dan duwt hij zijn cloaca tegen die van de kip aan om zo zijn zaadcellen over te brengen. Zo worden de eieren bevrucht. Om uit het ei ook daadwerkelijk een kuikentje te laten komen moet de kip eerst broeds worden.

Gezond eitje als superfood
Voor mij zijn eieren puur krachtvoedsel en ik eet ze veel. Er zitten zoveel prachtige voedingsstoffen in: eiwitten, vitamines als A, B, C, D, E en K, omega 3 en essentiële aminozuren. Eieren verlagen ook de bloeddruk. Ze zijn een superfood voor de hersenen, samen met goede vetten. En een must voor je ogen, door de luteïne en zeaxantine. Bovendien zitten ze boordevol choline: een stof die nodig is voor je hersenen, lever, hart en voor allerlei processen in je lichaam.
De angst voor een verhoogd cholesterol deel ik niet. Ze verlagen juist het ‘slechte’ cholesterol. Eet je geen vlees, eet dan in ieder geval een eitje… zonder dierenleed!
Geef een reactie