Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar zodra de zon schijnt en de deur naar de tuin opengaat, krijg ik schoonmaakkriebels. Het liefste haal ik het hele huis ondersteboven. Matten worden uitgeklopt, de bank gaat van z’n plek en elk hoekje wordt gepoetst. Tijd over? Onze gastblogger Oukje heeft een super-zilver-schoonmaak-tip. Heb je spulletjes, zoals taartvorkjes, die bruin uitgeslagen zijn? Binnen 20 minuten krijg je ze zonder chemische middelen weer blinkend schoon.
Ook interessant: Traditiegetrouw schoonmaken tijdens de lente
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Met Baking Soda zilver poetsen
Dit heb je nodig
- Stuk aluminiumfolie (wist je dat dit bij plasticafval mag worden ingeleverd!)
- Baking Soda
- Keukenzout
- Kokend water
- Glazen, platte ovenschaal
- Droge (zachte) katoenen doek
Zo ga je aan de slag
Verkreukel een stuk aluminium folie en leg deze in de glazen, platte ovenschaal.
Leg hierop je zilverwerk.
Strooi wat keukenzout en een flinke laag Baking Soda over het zilverwerk en giet
hier vervolgens kokend water over. Schrik niet; er gebeurt meteen van alles.
Niet alleen gaat het mengsel borrelen; ook ontstaat er een vieze, naar zwavel ruikende, damp. Dit is een goed teken; het betekent dat de viezigheid/aanslag van het zilver loskomt.
Zodra de aanslag verdwijnt kun je het zilverwerk (voorzichtig; want het water kan nog heet zijn) uit het badje halen. In het mijn geval liet ik de vorkjes ± 10 minuten in het badje liggen.
Spoel het zilverwerk goed af onder lauw water en wrijf met de droge doek schoon en droog. En zo verander je je zilverwerk, in no time!
LET OP!
Pas op met verzilverde objecten. Laat deze niet te lang in het badje liggen, want dan kan het zilveren laagje loslaten. En dat is natuurlijk nou net NIET de bedoeling. Ook ornamenten (zoals mooie steentjes, emaille etc…) kunnen (bij te lang weken) loslaten of enige schade ondervinden. Zo bleek één emaille bloemetjes op een vorkje toch ietwat aangetast te zijn in het badje.
Benieuwd hoe het groene leven van Oukje eruit ziet? Je leest het hier.
Marlies zegt
Superfijne tip! Ik heb een vraag over deze awesome lepeltjes. Heb je een merk of iets, zodat ik een poging kan wagen ze ergens te vinden? Ik vind ze erg mooi ???? Je hebt ze zeker niet te koop ofzo? ????????
Redactie zegt
Nee helaas Marlies, was het maar zo 🙂 Geen idee waar je ze kunt kopen. Tweedehandswinkels? Good luck en laat het ons weten als je ze gevonden hebt!
Erik zegt
” Chemie is zeker niet per definitie slecht, maar als er alternatieven zijn, dan kun je er over nadenken om die te gebruiken.”
Wat je hier beschrijft is een chemische reactie,
Wat wil je lezers meegeven? dat je niets van chemie begrijpt gezien het feit dat je een chemische (redox) reactie aanprijst boven “chemische schoonmaakmiddelen”
En waarom is baking soda milieuvriendelijk gezien de milieuschade tgv het delven van een van de grondstoffen en de afvalproducten tgv het Solvay proces.
C de jong zegt
Baking soda is super handig, maar wel degelijk een chemisch product. Door toevoeging van azijn en water ontstaat een chemische reactie. Het groeit niet kant en klaar aan een boom, maar chemie is niet per definitie slecht. Wat te denken van citroensap om appels niet te laten verkleuren, ook een chemische reactie, maar niemand roept: geen chemische
troep op mijn appelpartjes..
Sigrid zegt
Dag C, dank je wel voor jouw reactie. Hierin heb je natuurlijk gelijk, maar baking soda, natriumbicarbonaat of zuiveringszout is wel een milieuvriendelijk alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen. Chemie is zeker niet per definitie slecht, maar als er alternatieven zijn, dan kun je er over nadenken om die te gebruiken. Dat willen wij onze lezers meegeven. Niets moet, maar wees je bewust.
Fijne dag!
Sigrid
Ab zegt
Alles is chemisch…je lijf, thee, honing, bloemen…er is voor chemisch geen alternatief…water is chemisch…H2O…baking soda is ook chemisch..de lucht die je inademt: chemisch….er is niets niet chemisch!
Redactie zegt
Klopt Ab, zie ook onze reactie hierboven.