Een traditie is een cultuur die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Ze vormen de culturele bagage die iedereen van huis meekrijgt. Traditiegetrouw is het nu tijd voor de lenteschoonmaak, want vroeger wilde men voor Pasen het huis aan kant hebben. In de jaren ’60 kwam daar verandering in. Lees onze tips hoe je makkelijk je huis weer aan kant kunt krijgen en vooral waarom dat zo belangrijk is.
Ook interessant: DIY: natuurlijke schoonmaaktips van gastblogger Oukje
- Tekst gaat door onder de afbeelding
De grote lenteschoonmaak maakt gezond
Zodra Pasen in zicht kwam, werden mattenklopper, ragebol en zwabber uit de kast gehaald. Alles in huis ging van z’n plek en kleden en meubels gingen naar buiten om te worden gelucht. Ziehier het beeld van de ideale huisvrouw in de 19e eeuw. De lenteschoonmaak stond zelfs in voorlichtingsboekjes en er was speciaal huishoudonderwijs voor meisjes waar ze dit werd aangeleerd. De reden: nieuwe inzichten omtrent hygiëne, waarvan één het belang van luchten was voor een gezond klimaat binnenshuis.
Beginnerstip: start boven en eindig beneden
Nu leefden de mensen vroeger natuurlijk heel anders, met de kolenkachel als middelpunt in de huiskamer. Die was verantwoordelijk voor heel wat stof en roet. Toch is er ook nu best veel stof in huis, zijn onze huizen vaak veel te goed geïsoleerd om te kunnen luchten en is het dus geen gek idee om de grote schoonmaak weer in te voeren. Want zeg nu zelf: hoe vaak hang jij je dekbed buiten om eens lekker door te luchten? Geen idee waar te beginnen met de grote schoonmaak? De beste tip is om van boven naar beneden te werken. Ga van kamer naar kamer. Begin met opruimen waarbij je een stapel maakt met wat direct weg kan en eentje wat je nog gaat gebruiken.
Schoonmaken als goede workout
Door de komst van allerlei huishoudelijke apparaten en de werkende vrouw in de jaren ’60 werd het makkelijker om jaarrond je huis schoon te houden. Zo verdween de grote voorjaarsschoonmaak uit de huizen en dus ook uit de traditie. Maar nu je toch met z’n allen thuis bent, kun je er net zo goed even een lekkere frisse wind door laten waaien. Neem allemaal een taak op je, check wat handige grootmoederstips en ga aan de slag. Heb je gelijk een goede workout gehad!
Een schoon en opgeruimd huis, zorgt ook voor een schoon en opgeruimd humeur
Met deze tips ben je schoon en duurzaam bezig
- Haal al je kasten leeg en spullen en kleding die je niet meer draagt aan het goede doel of breng naar een tweedehandswinkel.
- Ontdooi de vriezer. Door aangevroren ijs verbruikt je vriezer meer stroom.
- Ontkalk de waterkoker met een scheut schoonmaakazijn: zonder kalkaanslag verbruikt deze minder energie.
- Haal frisse lucht in je huis. Zet de ramen open om vocht en geurtjes te verwijderen. Droge, frisse lucht is bovendien sneller te verwarmen dan vochtige lucht. Dat scheelt energie op koude dagen.
Samenwerken met de natuur
Je hebt helemaal geen zes flessen schoonmaakmiddel nodig, ieder voor een ander gebruik. Beter kun je natuurlijke middelen, zoals schoonmaakazijn, zachte zeep en (baking) soda gebruiken. Die zijn beter voor je huid, voordeliger en ze bevatten geen microplastics die vervuilend zijn voor het milieu. Zo vervang je Glassex heel simpel door water met schoonmaakazijn. En in plaats van emmers sop voldoet een plantenspuit met water en groene zeep erin: schudden, spuiten en doekje erover klaar. Tip: gebruik voor elke ruimte een andere kleur doek. Zo weet je zeker dat het doekje van het toilet daarna niet over je nachtkastje gaat.
3x baking soda schoon
- Schoon tapijt: strooi er baking soda op, laat 15 min. inwerken en zuig op.
- Witte voegen: papje maken met wat water en schoonpoetsen met een oude tandenborstel.
- Verstopte gootsteen: kopje baking soda, gevolgd door een kopje schoonmaakazijn doet wonderen.
Zo houd je het netjes
De kunst is natuurlijk om het na de grote schoonmaak netjes te houden. Dat doe je door elke dag een kwartiertje aan schoonmaken te besteden. Dat kan zijn van de koelkast schoonmaken tot elke dag een keukenkastje. Zorg dat je na het eten altijd je fornuis en aanrecht schoonmaakt. Een rommelig huishouden voorkom je door zodra er iets nieuws binnenkomt ook iets weg te gooien. Lading kindertekeningen? Maak een waslijn waaraan je vijf tekeningen tentoonstelt. Komt er een nieuw ‘schilderij’ binnen, dan bepaal je samen welk het veld moet ruimen. Daarmee leer je jouw kinderen direct om keuzes te maken. Enne…met ‘jij’ bedoelen we natuurlijk zowel man als vrouw 😉
Geef een reactie