Blog Sigrid: Ik las in het Dagblad van het Noorden een interessant artikel over onze voeding. Universitair docent Carien de Jager uit Groningen gaat onderzoeken of je als consument verleid of misleid wordt in de winkel als je een voedselproduct aanschaft. Blijkbaar weten veel levensmiddelenfabrikanten ons nog altijd in het ootje te nemen…
Ook interessant: verse producten voor jouw gezondheid
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Dubbelvla zonder vanille of chocola
In het artikel vertelt Carien wat er gebeurt als je een verpakking dubbelvla van Friesland Campina uit het schap pakt. Op het pak staat ‘met chocolade vanille smaak’. Het pak is van gecertificeerd karton. Bovendien staat hier op vermeld dat de melk van koeien komt die niet op stal maar vrij in de wei dartelen. Je wordt aan alle kanten verleid om dit product te kopen. Totdat je beter gaat kijken. Ondanks de smaak zit er geen vanille in. Dat op de verpakking de helft uit chocoladevla bestaat is niet vanwege de 0,6% magere cacao, maar door de toegevoegde kleur- en smaakstoffen. Zelf koop ik deze producten al niet en check ik sowieso etiketten voordat ik iets in mijn mandje stop. Maar heel veel mensen doen dit niet, juist omdat ze er van uitgaan dat de verpakking de waarheid vertelt.
Wanneer gaat verleiding over in misleiding?
Maar wanneer worden we verleid (reclame) en wanneer gaat dit over in misleiding? Carien de Jager gaat zich hier de komende tijd over buigen. De Europese en nationale regelgeving bepalen namelijk dat misleidende informatie op verpakkingen niet is toegestaan. Toch is er veel mogelijk. Zo mag op een pak ossenstaartsoep nog steeds een kom met stukken vlees worden afgebeeld, ondanks dat het product maar 0,2% vlees bevat. Volgens de Reclame Code Commissie die een klacht hierover behandelde is dit niet misleidend omdat de naam ossenstaartsoep niets zegt over de hoeveelheid vlees die erin moet zitten. Carien gaat onder meer onderzoeken of de bestaande wetgeving ons wel voldoende beschermt tegen misleidingen op voedselverpakkingen.
Koper heeft eigen verantwoordelijkheid
Juist de combinatie van haar juridische en psychologische achtergrond komt de onderzoekster goed van pas, staat in het Dagblad van het Noorden te lezen. Psychologie gaat immers over het gedrag van mensen, vaak gestuurd door beelden, en een jurist is gefocust op tekst. In 2015 oordeelde het Europees Hof van Justitie nog dat de ingrediëntenlijst op de verpakking bepalend was. Het beeld mocht misleidend zijn want, zo was de redenering, wie de ingrediëntenlijst niet bestudeerde was ook niet echt geïnteresseerd in de samenstelling van het product (!). Als koper heb je een bepaalde verantwoordelijkheid en moet je moeite doen om te snappen wat je koopt.
Kennis van voeding noodzakelijk bij ingrediëntenlijst
Gelukkig is op dit moment niet langer de ingrediëntenlijst bepalend. Koop je aardbeienyoghurt met daarop de tekst ‘heerlijke aardbeien’ en een foto van deze zomerkoninkjes, dan mag je er ook vanuit gaan dat er daadwerkelijk aardbeien in de yoghurt zitten. Toch is enige voedselkennis noodzakelijk bij jou als consument. Voor suiker bestaan er bijvoorbeeld wel vijftig verschillende termen die mogen worden gebruikt. Omdat uit onderzoek blijkt dat 85% van de mensen vindt dat er iets aan misleiding moet worden gedaan, wordt daar nu onderzoek naar gedaan. Zodat je zeker weet dat je verleid wordt en niet misleid.
Waar word jij graag door verleid?
Ik ben benieuwd: met welk product word jij graag verleid omdat je daarmee niet misleid wordt? Zelf ben ik fan van biologische pesto basilicum. Hierin zitten geen ingrediënten die er niet in thuis horen en ik maak hier heel snel lekkere gerechten mee, van een simpele pasta tot een nowaste soep met restjes groenten. Natuurlijk kan ik die pesto ook zelf maken, maar als ik écht haast heb is zo’n potje in de koelkast altijd handig 😉
Bron: https://www.dvhn.nl/
Geef een antwoord