Sandra: “Heb jij je aubergines wel eens gestoomd? Hierdoor behouden ze hun voedingsstoffen en verdwijnen die niet in je kookwater. Bovendien blijft de smaak van de aubergines heel puur. Heb je geen stoommandje, gebruik dan een pan waarin je een vergiet zet die boven het water hangt. Een superlekker gerecht, voor maar € 1,10 per persoon.”
Sandra’s vorige recept gemist? Hier vind je haar bio bloemkoolsoep
- Recept gaat verder onder de foto

Vegan gestoomde bio aubergines
- Vegan, gluten- en lactosevrij
- Ca 4 personen
- Ca € 1,10 p.p.
Dit heb je nodig
- 2 middelgrote aubergines
- 1 el sesamzaadjes, licht geroosterd
- 1 fijngesneden stengel lente-ui in ringen
- Chili vlokken (optioneel)
- Wakamevlokken(zeewier, optioneel)
Soja dip;
- 4 el glutenvrije sojasaus
- 1 el sesam olie
- 4 el water
- 1 tl limoensap
- 1 tn knoflook(optioneel)
- 1 el sesamzaadjes, licht geroosterd

Zo maak je het
- Snijd de aubergines in dikke plakken van ca 3 cm en halveer die.
- Stoom de aubergines zo’n 10 minuten in een pan met deksel. Het water mag de aubergines niet raken.
- Maak de dip door in een vijzel de knoflook en sesamzaadjes fijn te stampen en daarna te mengen met de overige ingrediënten.
- Leg de gestoomde aubergines op een schaal en giet de helft van de dipsaus er over. Laat 5 minuten marineren.
- Serveer de aubergines met de lente-ui, chilivlokken, de rest van de saus en garneer met de sesamzaadjes.
WEETJE aubergine
In Engeland heet de aubergine ‘eggplant’ omdat wilde aubergines het formaat en de kleur van een kippenei hebben. In Nederland groeien ze onder glas en zijn ze zelfs uit de biodynamische landbouw beschikbaar. Die herken je in de biologische speciaalzaak aan het Demeter-keurmerk. Bewaar aubergines niet in de koelkast, maar op een koele plaats, liefst verpakt in een papieren zak. Let op dat ze niet naast tomaten liggen. Die verspreiden ethyleen en daardoor veroudert de aubergine en krijgt een bittere smaak. Teveel aubergines kun je invriezen door ze even kort te blancheren. Altijd handig, want daarmee maak je bijvoorbeeld deze lekkere auberginespread van mij.
Geen recept meer missen van Sandra? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en download gelijk 5 gratis eKookboekjes met mijn gluten- en lactosevrije recepten.
Gastblogger Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.

Geef een reactie