En dan bedoelen we niet het populaire tv-programma. Nee, we bedoelen het beestje dat zo ijverig graaft onder de grond. Waar het aardedonker is. En waar hij zich met zijn snuit door de smalle gangen in de grond voortbeweegt, zonder daarvan iets in zijn ogen of oren te krijgen! Weet jij wie de mol is? In het boekje ‘Kan een regenworm verzuipen’ lees je er alles over.
Irritant natuurlijk die molshopen in je tuin… Maar als je weet dat een mollengang een ecosysteem op zich is, praat je misschien anders.
Wie is de mol? Een heel bijzonder beestje, waar je best meer van mag weten. Een mol heeft een hyperactieve stofwisseling. Hij is de hele dag met eten bezig. Niet eten betekent flauwvallen. Hij moet dus voortdurend op jacht naar wormen, slakken en insecten. Dat doet hij ondergronds. Met zijn poten graaft hij met een snelheid van 15 meter per uur ondergronds een stelsel van gangen in lekkere rulle grond. Een hele klus, maar daarna hoeft hij alleen nog maar de binnengevallen beestjes op te eten. Als hij teveel regenwormen heeft, slaat hij ze op in een voorraadkamertje in het gangenstelsel.
Kannibaal
Tijd om te slapen heeft de mol bijna niet. Hij moet blijven eten anders valt hij flauw. De mol houdt niet van gezelschap. Alleen in de paartijd tussen februari en april zoeken vrouwtjes en mannetjes elkaar op. Er ontstaat geen relatie, want het vrouwtje heeft de mollenman er liever niet bij als de jonkies geboren worden. Logisch, want hij eet ze graag op!
Biologische kwaliteit
Er zijn momenten dat de mol zich bovengronds waagt om wormen tussen het gras te zoeken. Een groot risico, want reigers en roofvogels zijn er als de kippen bij om ‘m te grijpen. De mol houdt van goed bemeste grond, daarin zitten vaak veel wormen. Dus heb je een mol in de tuin, zie het dan als een compliment voor de biologische kwaliteit van jouw tuingrond!
7 mollenweetjes
- Mollengangenstelsels zijn ecosystemen op zich, belangrijk voor heel wat ondergronds leven en voor het omwerken van de grond.
- Geschat wordt dat een mol gemiddeld 60 tot 80 regenwormen per dag lust.
- Mollen worden steevast belaagd door reigers, katten, honden, egels, hermelijnen, wezels, dassen en vossen.
- Het vel van de mol heeft geen vleug. De haartjes kunnen alle kanten op gewreven worden. Handig, want zo maakt het voor de vacht niet uit of de mol voor- of achteruit loopt.
- De grond die weggeschoven wordt, gebruikt de mol om het plafond en de wanden mee te verstevigen. Het resterende deel wordt naar buiten geduwd zodat de molshoop ontstaat. Er worden molshopen gemeten van 1,75 meter breed en 80 centimeter hoog.
- Je kunt je tuin molvrij houden door het rondom in te graven met gaas of golfplaten. Wat ook helpt: stinkend nieskruid, wolfsmelk of keizerskronen planten
- Het spreekwoord luidt ‘Zo blind als een mol’ maar mollen hebben wel degelijk oogjes. Alleen is het hoogstwaarschijnlijk dat de mol niet meer ziet dan het verschil tussen licht en donker.
Bron: Dorien Hoogeboom, zoogdierspecialist bij Landschap Noord-Holland.
Geef een reactie