De eerste zomervakanties zijn gestart! Wil jij je verdiepen in onze voedingsindustrie en hoe het ook anders kan? Wij geven je 3 toptips van (korte) films. Stuk voor stuk inspirerende en leerzame films over de link tussen ons voedsel en de natuur. Inclusief een kindervideo over Koos de Koala die gaat over biodiversiteit.
Ook interessant: Wereldeters is een lees-, kijk- en kookboek in één
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Eerst hoe het niet moet
We beginnen met een minder florissant verhaal: Food Inc. In deze documentaire zie je hoe de Amerikaanse voedselindustrie werkt, grotendeels gecontroleerd door een handjevol multinationals. Voor deze bedrijven staan efficiency en winstmaximalisatie een stuk hoger in het vaandel dan dierenwelzijn en volksgezondheid. Ver van je bed? Heel veel producten van Amerikaanse leveranciers koop je hier in de supermarkt (en eet je in fast food restaurants). Via deze documentaire komt je achter de verrassende – en vaak schokkende – waarheid over wat je dan eet en hoe dat geproduceerd is. Een boeiende, informatieve maar ook confronterende documentaire die je aanzet tot nadenken. Bekijk de trailer hier.
Hier koop je de documentaire Food Inc.

Tijd voor positivisme
Gelukkig kan het ook heel anders. Wil je blij en vol optimisme naar de toekomst kijken dan is The Biggest Little Farm een aanrader! Dit inspirerende verhaal gaat over het verwezenlijken van je dromen en de hobbels op het pad. Het is een absolute ode aan het idealisme, aan de eindeloze complexiteit van de natuur en aan de cyclus van het leven.
Een droom wordt werkelijkheid
The Biggest Little Farm is het ware verhaal van filmmaker John Chester en zijn vrouw Molly. Hun avontuur begon met een belofte aan hun hond Todd… In 2011 laten ze hun werk en het stadsleven achter zich om hun droom te realiseren: een dor stuk land ombouwen tot unieke boerderij met een bloeiend, zelfregulerend ecosysteem. Via de biodynamische landbouw verbouwen ze het uitgedroogde land volgens een ingenieus systeem. Met de komst van eenden, kippen en het hartveroverende varken Emma, wordt hun droom langzaam werkelijkheid.
Confrontaties en uitdagingen
Hun avontuur gaat zeker niet zonder slag of stoot; elke dag dient zich wel een nieuwe uitdaging aan en ze worden geconfronteerd met weerbarstige natuurverschijnselen. Maar John en Molly ontdekken gaandeweg dat de natuur voor veel problemen zelf een oplossing biedt. Elk beestje of plantje heeft zijn doel in de natuurlijke orde. De film toont een eerlijk, hoopvol en bijzonder aandoenlijk beeld van deze zoektocht naar harmonie dat bovendien prachtig is verfilmd.
Hoopvol verhaal over een prachtige toekomst
Na het kijken van de film ben je hoopvol over de toekomst als mensen zoals John en Molly zich daar voor inzetten. Ook in Nederland vind je Johns en Molies op de vele biodynamische bedrijven waar met zorg wordt geteeld. Ga mee in hun positieve verhaal en koop hun producten op het erf of in de biologische supermarkten. Want álles hangt met elkaar samen, ook jij als consument maakt daar onderdeel van uit. Overigens kun je voor jezelf ook waardevolle lessen uit deze schitterende documentaire halen, zoals over samenwerken, over dienstbaarheid en over leiderschap.
Een must-see deze vakantie!
Hier koop je The Biggest Little Farm. En hier bekijk je de trailer

Jong geleerd is oud gedaan!
Inspirerend en leerzaam om samen met je kind te bekijken: de YouTube-serie van Koos & Moos. In deze kinderserie staat het karakter Koos de Koala centraal. Via het zware thema ‘ontbossing’ word je op een kindvriendelijke manier op de hoogte gebracht over wat er aan de hand is in de wereld: grote machines hakken alle bomen om. Koos krijgt de schrik van zijn leven, maar weet gelukkig te ontsnappen. Wel is zijn geliefde huisje met al zijn spulletjes weg. Natuurlijk gaat Koos vol moed op zoek naar een nieuwe plek om te wonen.
Biodiversiteit
In onderstaande aflevering over biodiversiteit wordt uitgelegd hoe de hele natuur met elkaar samenwerkt. Via de YouTube-serie Koos de Koala wordt zowel je kind als jijzelf je bewust over hoe we met onze aarde om moeten gaan, zodat we deze groen kunnen doorgeven aan de volgende generaties. Daarbij is jong geleerd, hopelijk oud gedaan.
Geef een reactie