Afgelopen week was ik aanwezig bij een persbijeenkomst over een duurzaam foodprogramma in de topsport. Een grote bank besluit de Nederlandse Volleybalbond te sponsoren in gezond, lokaal, duurzaam en biologisch voedsel! Het programma wordt in samenwerking met NOC*NSF ontwikkeld en de bedoeling is niet alleen de sporters, maar ook fans tijdens evenementen te stimuleren om gezond te eten. Daarvoor was top-chef Erik te Velthuis van het restaurant op topsportcentrum Papendal aanwezig. Ik vroeg aan hem in hoeverre biologisch daadwerkelijk een rol speelt in dit programma.
Ook interessant: Waarom sportvoeding belangrijk is
- Tekst gaat door onder video.
Biologisch, seizoensgebonden, duurzaam en plantaardig
In de Moestuin in Utrecht, een waar paradijsje als het om biologische voeding gaat, presenteerde Sofie van den Enk (bekend van de Keuringsdienst van Waarde) de bijeenkomst. Ook top beachvolleyballers Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer waren aanwezig om de samenwerking te ‘kickstarten’. De bedoeling is een uitgekiende mix van de lekkerste seizoensgroenten, afkomstig van Nederlandse lokale bedrijven, aan de topsporters en hun sportpubliek bij grote topsportevenementenen aan te bieden: via biologische, lokale en plantaardige voeding. Vooralsnog is het een driejarig plan, maar de bedoeling is om het ook uit te rollen rondom andere sportevenementen.
Topkok: eet alle kleuren die er zijn
Tijdens topsportevenementen vind je altijd een restaurant met de nodige fastfood op het menu. Volgens Erik te Velthuis is het verschil dat bij een topsportrestaurant gewerkt wordt vanuit basisvoeding: ‘’Wij koken puur, zonder pakjes en zakjes. Als je daarbij goed varieert en – heel belangrijk – alle kleuren van de regenboog eet, krijg je automatisch alle vitaminen en mineralen binnen. Maar het eten moet natuurlijk ook gewoon lekker zijn.’’
Topkok: kies logisch voor biologisch
Natuurlijk vroeg ik aan Erik hoe ze in Papendal omgaan met biologische voeding: ‘’Bij heel veel producten kiezen wij alleen voor biologisch, zoals vlees, muesli en gedroogde zuidvruchten. Ik zeg altijd: kies logisch voor biologisch, in plaats van ideologisch. Er zijn heel veel goede boeren in Nederland, ook boeren die geen biologisch Skal-certificaat hebben. Met alleen biologisch als doel, schiet je mijn inziens tekort. Er zijn ook veel producten die wel biologisch zijn, maar qua ingrediënten niet veel beter dan een gangbaar product. Ik kijk behalve naar gezond ook naar waar het vandaan komt: lokaal en duurzaam geteeld.’’
Tadaaaa: de Volley Bowl
Aan het einde van de presentatie werd de Volley Bowl onthult: een nieuwe healthy pleasure voor sportliefhebbers. Uit een halve volleybal eet je een uitgekiende mix van lekkere, gezonde en plantaardige seizoensproducten, afkomstig van Nederlandse lokale bedrijven. Het recept voor de Volley Bowl is ontwikkeld door topkok Erik te Velthuis en ex-topvolleybalster en tegenwoordig foody Debby Stam. Je kunt de Volley Bowl krijgen tijdens drie topevents in de volleybalsport:
- Het EK Beachvolleybal 2018 en WK Zitvolleybal 2018 (15 tot en met 22 juli op diverse locaties in Nederland)
- Het EK Heren Volleybal 2019
Om duurzaam hergebruik te stimuleren zit er statiegeld op de bowl.
Best af en toe fastfood
Natuurlijk blijft een patatje op z’n tijd lekker, dat beseffen de topsporters ook wel. Maar het is natuurlijk fantastisch dat een Nederlandse bank investeert in gezonde en duurzame voeding voor sporters én voor supporters tijdens evenementen. Zo heb je in elk geval een keus. Dat is een win-win situatie voor de topsporter, voor jou als fan en voor de Nederlandse (biologische) boeren die voor de producten zorgen. En dat is dan weer een voordeel voor deze van oudsher ‘boerenleenbank’.
Geef een reactie