Wij zijn een land van landbouw en visserij. Dus waarom zou je hier geen gebruik van maken? Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zocht uit wat de belangrijkste Nederlandse producten zijn en wat ze voor jouw gezondheid kunnen betekenen. Want Made in Holland is duurzaam, gezond(er) én lekker. Helemaal als je kiest voor voeding met het biologische of biodynamische keurmerk.
Ook interessant: Zo maak je een gezond en duurzaam weekmenu
- Tekst gaat verder onder de foto

Wist je dat Nederland met 800 ton per jaar wereldkampioen in de tomatenteelt is? Goede tweede zijn komkommers en paprika met elk 400 ton. In Limburg worden 18 miljoen kilo’s asperges geoogst. Verder staan er zo’n 1,6 miljoen melkkoeien in Nederland die jaarlijks 12,7 miljard kilo melk produceren. Van 55% wordt kaas gemaakt. De fruitopbrengst van de Betuwe is 350 miljoen kilo. Qua visserij staat Nederland bekend om de haring, maar ook schol, garnalen en tong worden hier gevangen.
Made in Holland: gezondheidscheck
Eet gerust eens vaker van Nederlandse bodem en dan het liefste biologisch of biodynamisch. Zo is bijvoorbeeld paprika een waar gezondheidsbommetje: die is rijk aan vitamine A en C, foliumzuur en kalium. Appels en peren zijn rijk aan vezels en vitaminen. Groene en witte asperges bevatten weinig calorieën en veel mineralen. Tomaten zitten boordevol vitaminen, mineralen en het antioxidant lycopeen, dat de tomaten hun rode kleur geeft. Komkommer is goed voor je lijn want een schaaltje bevat maar 13 calorieën.
Van Hollandse Nieuwe tot Zeeuwse Mosselen
Als we het hebben over vis dan zit vette haring vol omega-3 vetzuren die je beschermen tegen hart- en vaatziekten. De nieuwe aanbevelingen voor zwangeren vanuit het Voedingscentrum is elke week vis eten. Schol is een niet dure, vetarme vis die makkelijk te bereiden is. Die bevat calcium, en vitamine A en B. Biologische kweekmosselen bevatten veel mineralen en vitaminen, zoals selenium, magnesium en ijzer. Hollandse garnalen zijn vooral erg calorie- en vetarm. In tegenstelling tot andere garnalen is de Hollandse garnaal grijs, maar heeft wel een veel uitgesprokene smaak.
Bron: Samen gezonder leven
Geef een reactie