Onlangs lazen we een brief die een gangbare boerin aan Minister van der Wal had gestuurd. Hierin staat te lezen dat bio melkveebedrijven en pluimveehouderijen meer stikstof zouden uitstoten dan gangbare. Aangezien wij biologisch juist een bijzonder warm hart toedragen, vroegen wij ons af of dit gedeelte uit de brief klopte. We vroegen Bionext (de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding) om uitleg. Hier lees je het gedeelte uit de brief, de uitleg door Hans Fuchs (Bionext) en wat jij aan dit hele verhaal kunt toevoegen.
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Briefgedeelte gangbare boerin
‘De politiek wil biologische bedrijven ontzien bij de stikstofaanpak. Ik heb niks tegen biologische landbouw en ik denk dat gangbaar en bio elkaar zelfs mooi kunnen aanvullen. Maar dit? Weet u dat biologische melkveebedrijven per liter melk een hogere N excretie (de uitscheiding van stikstof (N) en fosfaat door een dier) hebben? Dat de N excretie van biologische varkens en pluimvee per dier veel hoger is? Dat als je biologische veehouders uitsluit en per gebied dezelfde doelstellingen blijven gelden, er nog meer gangbare bedrijven of dieren weg moeten.’
Is het wel zo zwart/wit?
Wij vroegen Hans Fuchs, projectleider kennis & innovatie van Bionext (de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding) hoe het precies zit. “‘Hier valt van alles over te vertellen/op aan te merken. De Wageningen University & Research (WUR) schreef vorig jaar in een artikel dat de Biologische melkveehouderij de stikstofcrisis kan verkleinen. Als aanvulling: Het afgelopen jaar heeft WUR ook resultaten gepubliceerd van metingen naar ammoniakemissie op biologische legpluimveebedrijven. Deze resultaten zijn besproken met WUR en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit ministerie besteedt aandacht aan het milieu, onder meer door de kwaliteit van lucht en water te verbeteren. We konden daaruit niet concluderen dat de uitstoot per dierplaats bij biologische legpluimvee groter is dan bij gangbaar. Vanwege grote meetonnauwkeurigheid en onderlinge verschillen, is dit ook weer niet heel hard te maken. Bovendien is algemeen vastgesteld door WUR en het ministerie dat de eerder vastgestelde emissiefactoren bij gangbare hennen in hetzelfde systeem te laag zijn. Daar worden nieuwe metingen naar gedaan.”

- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Minder dieren, gelijk inkomen
Voor wat betreft de hogere uitstoot per bedrijf zegt Hans: “Met een 30% lagere dierbezetting bij biologisch pluimvee (6 dieren per m2 versus 9 bij scharrel), bereik je (met een gelijke uitstoot per dierplaats) al 30% reductie vanuit het bedrijf. Want je kunt ook gerust stellen dat je onder biologische productie met 30% minder dieren een gelijk bedrijfsinkomen kunt verdienen als een gangbaar bedrijf met een hogere bezetting. Ook dat liet het Wageningen artikel zien.”
Met een 30% lagere dierbezetting bij biologisch pluimvee (6 dieren per m2 versus 9 bij scharrel), bereik je (met een gelijke uitstoot per dierplaats) al 30% reductie vanuit het bedrijf. En je kunt dan een gelijk bedrijfsinkomen verdienen als een gangbaar bedrijf met een hogere bezetting dieren.
Omschakelen naar biologisch is een van de oplossingen
*Hieruit bleek dat omschakelen naar biologische melkveehouderij één van de manieren kan zijn die kan bijdragen aan het verlagen van de ammoniakemissie rondom Natura 2000 gebieden. De vraag naar biologische zuivel bepaalt hoe groot deze bijdrage kan zijn. Het onderzoek is betaald door het ministerie van LNV.
- De ammoniakemissie uit de stal op grotere biologische melkveebedrijven is 22% lager dan bij grotere gangbare bedrijven. Dit komt vooral door een lagere bemestingsniveau (geen kunstmest), een lagere krachtvoergift, een eiwitarmer rantsoen, meer weidegang en lager volume uit te rijden drijfmest op biologische melkveebedrijven.
- Er is perspectief als gangbare melkveebedrijven in de omgeving van Natura2000 gebieden extensiveren en overschakelen naar biologische melkveehouderij.
- Wat betreft de pluimveehouderij en varkenshouderij: het is zo dat biologische bedrijven een (gezins)inkomen kunnen verdienen met minder dieren, waardoor een biologisch bedrijf kleiner kan zijn, en de totale ammoniakemissie op bedrijfsniveau lager kan zijn dan op een gangbaar bedrijf.
Ook interessant: #BlijBioNieuws over onderzoek naar gezondheidseffect biologisch
Experimentele metingen fijnstof
Hans vertelt dat er ook nog wat experimentele metingen zijn gedaan naar de uitstoot van fijnstof vanuit de uitloop bij legpluimvee. “De conclusie die ik in het artikel hierover lees, is dat fijnstof emissie per hen in de uitloop ongeveer 10 keer minder is dan in de stal. Die emissie is wel sterk afhankelijk van de conditie van de grond. Een uitloop (zoals bij biologisch) met een goede spreiding kan dus ook bijdragen aan minder fijnstof emissie. Het is misschien maar een relatief klein onderzoekje geweest, maar wel een mooie indicatie.”
Dit is jouw rol in het hele verhaal
Goed om je te beseffen: de groei van de biologische sector kan alleen als de marktvraag ook toeneemt. Dus als jij vaker voor biologische, dierlijke producten kiest, zal een boer eerder overschakelen op biologisch.
Ook interessant om te lezen: koe op stal = meer ammoniak = klimaatprobleem
Geef een reactie