Een klein berichtje twee weken geleden, weggestopt in de krant: in opdracht van Minister Carola Schouten van Landbouw doet de Gezondheidsraad onderzoek naar de relatie tussen landbouwgif en de Ziekte van Parkinson. De Parkinsonvereniging is daar natuurlijk blij om, maar wil sneller actie en vraagt om per direct in elk geval te stopen met het gebruik van het landbouwgif Mancozeb; een schimmelverdelger die veelvuldig wordt gebruikt in de bollenteelt. Kijk jij nu ook anders naar dat bosje tulpen op tafel?
Ook interessant: Eindelijk erkenning voor toekomstwaardige landbouw
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Combinatie van landbouwgif
De Parkinsonvereniging wil een breed onderzoek waarin men kijkt naar de effecten van individuele pesticiden en naar de effecten bij het gebruik van een combinatie van gifmiddelen. Neurodegeneratieve ziekten, zoals Parkinson, ontwikkelen zich sluipend over soms tientallen jaren. Het grondig in beeld brengen van de consequenties van blootstelling aan pesticiden zou de verwachte extreme toename aan nieuwe Parkinsonpatiënten zo snel mogelijk moeten tegenhouden.
Omwonenden leven in landbouwgif
Vorig jaar liet het tv-programma Zembla al zien dat omwonenden bij bollenteelt regelmatig worden blootgesteld aan gifmiddelen. Hier wordt intensief gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, die zich verspreiden over de tuinen en huizen die grenzen aan de bollenvelden. Uiteraard speelt ook hier het economisch belang een rol. Nederland staat immers bekend om haar bloembollen. Maar de volksgezondheid zou toch altijd voorop moeten staan? Volgens groeperingen, waaronder omwonenden van bollenvelden, wordt die niet genoeg door de overheid beschermd.
De bloeiende bollenvelden zijn een prachtig gezicht, maar krijgen een nare bijsmaak als je weet hoeveel chemische gifmiddelen daarvoor nodig zijn.
Bewonersorganisatie Meten is weten: 50 verschillende gifstoffen
Het is ongelooflijk dat telers waarschuwen dat hun oogst gevaar loopt als (nog) meer bestrijdingsmiddelen worden verboden. Dit zou slecht zijn voor de Nederlandse economie waarvan de ‘sierteelt’ een belangrijk onderdeel is. Daarnaast zeggen ze niets fout te doen omdat de geconstateerde gifwaardes ‘keurig’ binnen de Europese normen voor bestrijdingsmiddelen vallen. Door het onderzoek van het ministerie weten we pas in juni 2020 hoe schadelijk dit werkelijk is voor hen. Daarom liet de omwonende-organisatie Meten is Weten alvast een onderzoek uitvoeren, waaruit blijkt dat er ruim 50 verschillende bestrijdingsmiddelen aanwezig zijn in hun directe omgeving. Die kunnen afzonderlijk gemeten wellicht niet boven de EU-norm voor pesticiden komen, maar bij elkaar opgeteld is het een behoorlijke hoop gif dat over hen wordt uitgestort.
Een toxicoloog erkent dat het niet voldoende bekend is wat de combinatie van verschillende gifstoffen voor de gezondheid betekent. Versterken de stoffen elkaar wellicht? En wat is het effect daarvan op het lichaam? Daarvan hebben ze eigenlijk geen idee.
Huisarts verhuist naar Zweden
Bij het burgerinitiatief Meten is Weten was een huisarts met twee kleine kinderen actief. Toen hij de conclusies uit het onderzoek hoorde, wilde hij het onderzoek van het ministerie niet afwachten en besloot met zijn gezin te verhuizen naar Zweden. Zijn kinderen banjerden lekker in de tuin, omdat ze dachten in een groene, gezonde omgeving te wonen. Toen hij ontdekte hoeveel troep er in de lucht en op de tuin zat, wilde hij niet wachten tot de overheid eindelijk haar zorgplicht serieus zou nemen. Ook gemeenten werken vaak niet in het belang van haar bewoners. Zo heeft Westerveld een convenant opgesteld waardoor telers gewoon hun gang kunnen blijven gaan. Er is een spuitvrije zone ingesteld waarbij ze 20 meter vanaf de gevel van een woning, kinderdagverblijf, verzorgingshuis of school moeten wegblijven. Volgens Meten is Weten zou die minimaal 100 meter moeten zijn, totdat meer bekend is over de mogelijke schadelijke effecten van landbouwgif op de gezondheid.
Geef een reactie