Vorige week zijn wereldwijd alle biologisch werkende boeren die hard werken voor een duurzamer voedselsysteem onderscheiden met een Koninklijk lintje. Tenminste, figuurlijk dan. Martien Lankester werd vanwege zijn inzet voor de biologische landbouw benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en droeg zijn lintje op aan alle biologische boeren wereldwijd.
Ook interessant: op de barricade voor biologisch en biodynamisch
- Tekst gaat verder onder de foto
Koninklijke onderscheiding verbindt landbouw, voeding en gezondheid
Martien Lankester studeerde ooit geneeskunde maar wilde meer preventief werken. Tijdens een reis door Afrika werd hij geraakt door de voedselproblematiek. Hij verdiepte zich hierin en is tijdens zijn studie met vrienden een biologisch restaurant begonnen. Na zijn studie gaf hij voedingsadviezen en begon een biodynamische melkveehouderij om zo de verbinding te leggen tussen landbouw, voeding en gezondheid.
Boeren helpen om te schakelen naar biologisch
Later is Martien Lankerster een cursus gestart om boeren te helpen met omschakelen, hij is voorzitter geweest van de BD-vereniging en betrokken geweest bij het opzetten van Skal. Later richtte hij de Avalon Foundation op waarin ze met lokale partners aan projecten voor biologische landbouw, duurzame voeding en landbouwmilieuprogramma’s werken. In meer dan 30 landen zijn inmiddels over de 150 projecten gedaan.
Ja, biologisch kán de wereld voeden!
Als geen ander weet Martien dat biologische landbouw vele voordelen heeft. Toch zijn er nog altijd mensen die zich afvragen of deze vorm van landbouw de wereld wel kan voeden. Er is goed nieuws: Met gemak, zeggen deskundigen! Het wordt tijd dat meer boeren omschakelen, want vooralsnog wordt op slechts 1,5% van het mondiale landbouwareaal biologisch geboerd, dus zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen.
Onderzoek wijst uit dat in gebieden met veel bio-boeren minder sprake is van armoede. Ook het klimaat is gebaat bij biologische landbouw. Overheden zouden deze manier van landbouw bedrijven dus moeten omarmen om de planeet te redden. Tien miljard mensen voeden in 2050 is geen probleem als we voedsel minder verspillen, beter bewaren en distribueren én meer plantaardig eten. – Leeuwarden Courant
Bron: Biojournaal
Geef een antwoord