Het is de periode dat er voedsel in overvloed is! Dus ga lekker genieten van relatief goedkope biologische groente en fruit. Tip: stop alvast wat Fruit en groenten in winterpotten. Hoe? Door ze te wecken! Een eeuwenoude traditie, die nu gelukkig weer trend is. Lees mee hoe je weckt.
Ook interessant: snel fruitspreadrecept van Sandra
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Wecken als cultureel erfgoed
Wecken is een eeuwenoude oude conserveermethode die is ontstaan in de tijd van Napoleon. Hierbij wordt voedsel in glazen weckpotten gedaan die vervolgens in kokend water gedoopt worden. Zo verdwijnt de lucht uit de pot en blijft de inhoud nog jaren goed en heb je altijd voedsel in huis.
Bio groente en fruit met 5 stappen in een pot
- Het proces start met het ontsmetten van de glazen weckpotten en rubberen inmaakringen. Dit kan in de afwasmachine op de hoogste temperatuur.
- Was je handen. Leg de weckpotten, -deksels en inmaakringen op een schone handdoek klaar.
- Kook het fruit en/of de groente heel kort. Spoel daarna gelijk af met koud water om het kookproces te stoppen.
- Vul de weckpotten, een deel van het kookvocht, de natuurlijke conserveermiddelen zuur, zoet en/of zout en desgewenste kruiden tot zo’n 2 centimeter onder de rand. Doe het deksel en de rubberen ring op de pot.
- Zet de potten tot aan de vulrand in een pan met heet water en breng aan de kook. Voeg vervolgens steeds wat koud water toe zodat er onderdruk ontstaat. Als de potten zijn afgekoeld controleer je of het deksel goed vast zit door de pot aan het deksel op te tillen.
Let op: de wecktijd begint pas op het moment dat het water kookt. Op deze weckensite vind je een handige inmaaktijdentabel en een webshop voor alle materialen.
Net echt: je eigen gemaakt etiket op de weckpot
Ook leuk: je geweckte fruit en groente een eigen etiket meegeven. Dat doe je eenvoudig met het programma Jamlabelizer. Hierop kun je allerlei gegevens kwijt, zoals de productiedatum, wat er in zit of andere eigenaardigheden van de inhoud. Een aantal etiketten zijn gratis, voor speciale vormgeving moet je betalen.
Om de uitgeprinte etiketten op de pot te plakken werkt melk perfect. Gewoon wat melk op de achterkant van het etiket smeren en die op de weckpot plakken.
Variatie op wecken: pickelen
Toen wij op citytrip in Aken waren, aten we overheerlijke ingemaakte radijs. Die waren gepickeld, wat eigenlijk nóg makkelijker is dan wecken. Dit heb je nodig voor een pot van een ½ liter:
- 250 ml natuurazijn of een mengsel van appelcider en witte wijnazijn
- 250 ml water
- 100 gr suiker
- 1 eetlepel zout
- groene peper (of peperkorrels)
- 250 gr radijs
- rode ui
Zo maak je gepickelde radijsjes
1. Meng de natuurazijn, water en suiker in een pannetje. Breng aan de kook en laat zo’n 2 minuten koken.
2. Was de radijsjes en snijd in dunne plakjes (ook leuk: houd ze heel). Snijd de ui in halve maantjes en de peper in dunne ringetjes.
3. Doe alles in de weckpot en schenk er het hete zoetzuur bij totdat alles onder staat (dan hoef je de radijs niet te blancheren).
4. Sluit de weckpot goed af en zet weg in de ijskast. Na zo’n twee uur is alles op smaak, maar nog lekkerder is het als je het een week laat staan.
Geef een reactie