Met die vraag stond ik na de verkiezingen op. En ik denk dat het een stuk genuanceerder ligt. De stikstofcrisis wordt door veel burgers niet direct gezien in hun omgeving. Ze zien (buur)boeren die hard werken, koeien die ’s zomers buiten staan en bloemenranden langs de akkers. Heeft de BBB dan gelijk en kunnen de boeren gewoon blijven?
Ook interessant: vogelgriep laat zien dat de pluimveehouderij te groot is
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Gezond en gifvrij voedsel
Volgens mij zijn we het redelijk eens dat we gezond en gifvrij voedsel in de winkels willen kopen. Van boeren die zorgdragen voor een gezonde bodem en die natuurinclusief werken met oog voor het milieu. Waardoor de biodiversiteit niet in gevaar komt. Van veehouders die hun dieren goed verzorgen. Maar hoe weet je dan om welke boeren dat gaat? Wat zijn daarvoor ‘de regels’?
Wanneer werkt een boer ‘goed’?
Is een megaboer die met een mestvergister zijn drijfmest ‘duurzaam’ verwerkt oké? Is een kippenfarm waarbij ze ‘buiten naar binnen halen’ oké? Is een aardappelteler die al veel minder vaak spuit oké? Is het nu wel of niet ‘zielig’ dat het kalf van de moederkoe gescheiden wordt? Of is het juist beter omdat het kalf anders in de verdrukking komt en de boer niet goed kan zien of het genoeg biest drinkt (zo zegt een gangbare veehouder op zijn site)? En als we volgens de campagne van Caring Farmers juist meer boeren moeten krijgen, wat voor soort boeren zijn dit dan? Want elke (buur)boer zal de inwoners vertellen dat hij of zij alles doet om de dieren zo goed mogelijk te verzorgen en de natuur zo min mogelijk te belasten.
Goedbedoelde oplossingen voor de stikstofcrisis
En wellicht is dat ook zo. In de mogelijkheden die de (buur)boer heeft. Als het kan zal die bloemstroken naast zijn met drijfmest geïnjecteerde en bespoten grasveld zaaien. En vogelnestjes worden bij het maaien keurig met rust gelaten. Als er regels zijn dan houdt de boer zich eraan. Zoals de koeien minimaal 120 uur buiten laten grazen. Niet meer krachtvoer geven dan nodig is om toch aan een enorme plas melk te komen om de kosten te kunnen betalen. Alleen kunnen de kuikens van de akkervogels geen eten meer vinden in de levensloze bodem. En het gif dat ook op de bloemen langs de akkers waait is juist een kerkhof voor insecten. De bedoelingen zijn allemaal goed. Maar als het gaat om de biodiversiteit of de stikstofuitstoot, werken al die goede bedoelingen dan ook of kan het wellicht anders/beter?
Boeren willen best veranderen
De BBB is nu aan zet om in de provincies het beleid te maken. En ja, er kunnen best meer boeren komen. Maar dan zullen heel wat boerenbedrijven een andere manier van boeren moeten gaan vinden. Het mooie is dat de meeste boeren best willen best veranderen, alleen wel in samenwerking en niet onder dwang. Er zijn gelukkig ook al heel veel mooie regionale initiatieven in Nederland. Denk aan CSA Netwerken, Herenboeren en Voedselbossen. Vooralsnog is het onderscheid tussen lokaal en echt duurzaam boeren niet altijd duidelijk voor jou als consument. Wat wel heel duidelijk is zijn keurmerken, zoals het biologische en het Demeter-keurmerk voor biodynamische landbouw. Wil je het jezelf makkelijk maken, dan koop je die in de biologische (online)supermarkten of rechtstreeks bij de bio- en BD-boer in jouw buurt.
Ook interessant: hier lees je meer over de keurmerken
De BBB mag het bepalen: graag meer kleinschalige boeren, liefst met keurmerk
Ik geloof niet dat de winst van BBB komt omdat we geen stikstofcrisis zien en alle boeren moeten blijven. Laten we hopen dat de BBB-partijen in de provincies dat snappen. Dat we meer kleinschalige boeren willen en minder veehouderijen met meer ruimte voor de dieren, waarbij de boer vooral heel veel aandacht heeft voor de natuur. Daar mogen ze wat mij betreft dan ook een vergoeding voor krijgen. Want jij en ik genieten dankzij hun goede zorgen van lekker gezond voedsel dat groeit in een mooie leefomgeving waar we al genietend in kunnen recreëren.
Laten we zorgen voor gezond voedsel, een gezonde leefomgeving en een eerlijke prijs van ons voedsel uit een toekomstbestendige landbouw. Want 1 ding is zeker: dat is het nu niet.
Voor de goede orde: niet alleen de boeren hebben de taak om anders te gaan werken. Ook de vervuilende industrie moet hierin worden meegenomen. Maar daar gaat onze site niet over.
Hier vind je een lijst met (online)supermarkten
Geef een reactie