Je nieren zijn van levensbelang. Om ze gezond te houden zou je niet teveel zout moeten eten. Dat weet je misschien wel, maar toch krijgt bijna iedereen (85%) teveel zout binnen. Alleen al door de gehaktbal (25% van de ADH), die de afgelopen tijd veelvuldig in het (politieke) nieuws is. Minder zout eten is makkelijker, goedkoper en veel lekkerder dan je denkt. Zeker als je daarbij voor biologisch kiest. Check onderstaande facts& tips:
Ook interessant: zeewier als alternatief voor zout
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
5 FACTS
- Via alledaagse bewerkte supermarktproducten krijg je 80% van de zoutinname binnen en slechts 20% via het zoutvaatje in je eigen keuken.
- Ook producten als ketjap dragen daar aan bij. Met 1 lepel van deze smaakmaker krijg je al 1/3 van de hoeveelheid zout binnen (dus Jesse Klaver, geen goede tip om aan elk gerecht een scheutje ketjap toe te voegen…)
- De maximaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is 6 gram terwijl we gemiddeld 9 gram binnenkrijgen.
- Bij het aanhouden van de richtlijnen kan dat over een periode van 10 jaar bijna 150.000 gevallen van chronische nierschade voorkomen.
- Het identieke ingrediënt NaCl (keukenzout) in ‘gezonde’ zoutproducten als zeezout, Keltisch of Himalaya zout maakt een teveel hiervan net zo schadelijk. De (toegevoegde) mineralen of spoorelementen maken dit zout niet minder schadelijk.
De bronnen voor het teveel aan zout zijn volgens onderzoek vleeswaren, kant-en-klare vleesvervangers, kaas, sauzen, smaakmakers en bewerkt vlees. Terwijl je heel makkelijk met verse biologische producten je eigen gezonde gerecht kunt maken.
5 TIPS
Waarom je voor biologisch zou kiezen? Het vermijden van pesticiden en bestrijdingsmiddelen en zorg dragen voor het milieu zijn volgens ons al genoeg redenen. Daarnaast zijn ook de kwaliteit en de smaak van verse natuur(lijke) producten een groot voordeel. Dus waarom een zakje of pakje fabrieksmatig spul kopen als de natuur ons zoveel mooie producten geeft?
- Een portie kant-en-klare tomatensaus bevat de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout. Van een blikje bio tomatenblokjes en wat (verse) kruiden maak je heel simpel een eigen saus. Check onze site voor lekkere recepten.
- Weeg 3 gram zout af en besef hoeveel dat is. Pluis dan eens uit hoeveel zout de ingrediëntenlijsten aangeven op pakjes en zakjes, kant-en-klare maaltijden of vleesvervangers en zie hoeveel zout je daarmee binnenkrijgt!
- Denk jij dat het wel meevalt met jouw zoutinname? De Goed of Zout quiz van de Nierstichting geeft inzicht hoe zoutbewust je werkelijk bent. En welke keuze uit 2 producten de beste is als je minder zout wilt eten.
- Geen tijd om elke dag vers te koken? Kook op de dagen dat je wel tijd hebt wat extra en vries dit in. Tegenwoordig heet dit meal prepping. Zo heb je jouw eigen gemaakte diepvriesmaaltijd, zonder al te veel zout.
- Zoutloze smaakmakers die je gerecht pit geven zijn onder meer ui, knoflook, gember, kerrie, citrus (schil en sap), kurkuma en peper. En natuurlijk alle groene kruiden uit je eigen (balkon)tuin.
Bedenk bij elke hap: minder zout is lekker gezond.
Kijk voor de bronnen van de onderzoeken op nierstichting.nl/zout
Geef een reactie