Sandra: “99 suikerklontjes. Dat is het aantal toegevoegde suikers dat we volgens het Diabetesfonds elke week binnenkrijgen. Ook biologische producten kunnen teveel suiker bevatten. Het beste blijft verse bio producten te kopen en daar je eigen gerecht mee te maken. Zoals deze chiapudding met appelcompote. Dat is genieten voor jong én oud. Eenvoudig te bereiden en met elk seizoensfruit als topping te gebruiken. ”
Sandra’s vorige recept gemist? Hier vind je haar courgette pannenkoek met avocadocrème
- Recept gaat verder onder de foto
Lekker puur genieten van een toetje
Het toetje bij de avondmaaltijd is vaak een zoet gerecht. Zeker met een kant-en-klaar keuze krijg je vaak een grote hoeveelheid toegevoegde suikers binnen. Dit recept is een alternatief voor een gezond nagerecht en bovendien gluten- en lactosevrij, waarbij ik natuurlijk koos voor biologisch.
Vegan bio chiapudding met appelcompote
- Vegan, gluten- en lactosevrij
- Ca 4 personen
- Ca € 0,62 p.p.
Eet je een week suikervrij, dan heeft dat zo zijn voordelen. Je verlaagt het risico op overgewicht en diabetes type 2 met als extraatje meer energie. Kies je vooral voor vers en onbewerkt eten en drinken, dan eet je automatisch zonder toegevoegde suikers.
Biologische ingrediënten:
- 50 gram chiazaad
- 400 ml ongezoete amandeldrank
- ½ tl vanillepoeder
Topping:
- 1 el kokosolie
- 2 appels, geschild en in partjes
- Kaneel naar smaak
- Amandelschaafsel (optioneel)
Zo maak je het
- Verwarm de melk, haal van het vuur en roer er het chiazaad door. Laat 5 minuten afkoelen en roer de pudding met een vork door.
- Verdeel over 4 schaaltjes en laat minstens 4 uur (of een nachtje) in de koelkast staan.
- Verwarm de kokosolie in een koekenpan, voeg de appel en 2 el water toe en laat op een zacht vuur de appel ca 5 minuten stoven.
- Als de appel uit elkaar valt is de compote klaar. Voeg kaneel toe en laat afkoelen tot lauwwarm.
- Rooster in een droge koekenpan het amandelschaafsel goudbruin en serveer de pudding met de (lauwwarme) appelcompote en amandelschaafsel on top.
Tip van het Diabetesfonds:
Bekijk altijd de voedingswaarden en de ingrediëntenlijst op de verpakking om te beoordelen of het een gezond toetje is of niet. Kies je voor onderstaande producten, dan zit je altijd goed:
- yoghurt of kwark, ongezoet en zonder toegevoegde suikers
- een schaaltje vers seizoensfruit (of uit de diepvries)
- een handje ongezouten noten
- of een combinatie van bovenstaande ingrediënten
TIP: Kies natuurlijk lekker bio(dynamisch). Zo kies je dagelijks voor een gezond voedingspatroon voor jezelf en de aarde.
Geen recept meer missen van Sandra? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en download gelijk 5 gratis eKookboekjes met mijn gluten- en lactosevrije recepten.
Gastblogger Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Geef een reactie