Wist je dat de natuur heel vaak voorkomt in poëzie. Ze kan rustgevend, ontzagwekkend, mooi, of wreed zijn. Met een bijna eindeloze selectie aan vormen, kleuren en leven gaat je fantasie er zo de vrije loop mee op. Ook de seizoenen zijn poëtische werelden op zich. Bijzonder is het dualisme tussen de kwetsbaarheid en kracht van de natuur. Hoe kijk jij aan tegen de natuur? Welk gevoel krijg jij hierbij, of welke herinnering heb jij er aan? Deel jouw dichtwerk met ons. Het mooiste gedicht belonen wij met een boek.
Ook interessant: Top tip voor jongeren: goedkoop wonen én bijdragen aan de natuur
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Wat wordt jouw gedicht?
Tip: ga de natuur in en laat je inspireren tot een gedicht. Zie hoe de natuur ondanks alles gewoon doorgaat. Dat het straks weer lente en vanzelf zomer wordt. Hoe zit dat bij jou? Welke woorden komen er bij jou op?
Wist je dit:
- In natuurgedichten staat met stip op 1 als meest genoemde boom de populier.
- Bij de bloemen is de eerste plek niet voor de roos, maar voor de paardenbloem.
- De vogel die Nederlandstalige dichters het meest noemen, is de merel. De zwaluw moet het met plek 2 doen.
- Er zijn ook trends te zien in gedichten: vanaf 1980 deed verontwaardiging zijn intrede en kozen dichters vaker voor de schade die wij mensen de natuur aandoen.
- In Eén zwaluw maakt geen zomer bundelt de Wageningse schrijver Wim Huijser ruim tweehonderd van de mooiste natuurgedichten uit Nederland en België.
Jaarlijkse poëzieweek met geschenk
Van donderdag 27 januari t/m 2 februari is het de jaarlijkse poëzieweek, met dit jaar als thema NATUUR. Dit jaar schreef Ramsey Nasr het Poëziegeschenk, dat je krijgt bij aankoop van € 12,50 aan poëzie in de boekhandel. In zijn boek ‘Wij waren onder de betovering’ staan 10 gedichten waar hij zich liet leiden door het verlangen om de natuur in de trekken. Hij baseerde zich op de honderden brieven die Vincent van Gogh schreef, plaatste diens woorden in een nieuwe context en herschikte deze tot meeslepende poëzie. Die inhoud gaat van korenvelden en kastanjebomen tot aan zonnebloemen en zwarte heide, cicades en citroenen.
Tip voor dit weekend: wandel een poëzieroute.
Wandelen is op zichzelf al een goede manier om je gedachten op een rij te zetten en de natuur, het licht, de stilte en de seizoenen te beleven. Op een poëzieroute laat je al wandelend de taalkunsten van dichters op je inwerken. Terwijl je nadenkt over de woorden wandel je naar het volgende gedicht. Wandel.nl zet 8 poëzieroutes door heel Nederland voor je op een rij, waar je bijvoorbeeld op een steen, muur of via een app het werk van diverse dichters tegenkomt. Je vindt routes in natuurgebieden, maar ook in steden.
Wandel bijvoorbeeld langs de Geul in Limburg waar dichter Paul Hermans schrijft over ‘De zwarte bollen maretak, in de ontvelde bomen’; het landschap in de winter. En in Leiden loop je een natuurroute van ongeveer 2 uur waarbij onder meer een gedicht over de mus voorbijkomt.
Wandel.nl is een initiatief van Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN), de grootste wandelorganisatie van Nederland die gelooft dat wandelen bijdraagt aan een gezonder en gelukkiger leven.
Ook op Natuurmonumenten vind je diverse literaire wandel- en fietsroutes:
Geef een reactie