Solange: Het ziet er vreemd uit, maar deze knolletjes zijn bio tijgernoten, ook wel aardamandel of chufa genoemd. Het mooie van deze ‘noot’ (eigenlijk knol dus) is dat de vrouwen in Burkina Faso die onze biologische fonio telen ook aan deze biologische tijgernoten een boterham verdienen. Ik vertel je graag hoe jij hiervan kunt genieten én daarmee de Afrikaanse vrouwen ondersteunt.
Ook interessant: Solanges vorige blog over haar ontmoeting met de Afrikaanse vrouwen
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Extra inkomen naast fonio
Zodra de waardevolle knolletjes uit de grond zijn gehaald, verwerken de vrouwen die verder: ze halen de steentjes eruit, wassen en drogen de tijgernoten en verpakken. Deze tijgernoten worden op de lokale markt verkocht en het overschot exporteer ik naar Nederland, zodat de vrouwen met dit extra inkomen hun families kunnen onderhouden.
Veelzijdig inzetbaar Afrikaans knolletje
De tijgernoten die ik naar Nederland haal, worden eerst nog geroosterd. Zo krijgen ze een extra bite en smaak mee. Vervolgens zoek ik hier producenten die ze verder verwerken in producten. Zo verwerkt Meesters van de Halm ze in hun muesli’s en granola. Als enige Nederlandse biologische fabrikant van ontbijtproducten, is dit een perfecte match voor onze biologische tijgernoten. De Halm verwerkt al sinds 1977 in de eigen Nederlandse graanpletterij biologische granen. Koop je hun muesli of granola, dan steun je dus onze Afrikaanse vrouwen.
Wist je dit…over tijgernoten
De tijgernoot zou door zijn waardevolle nutriënten het eerste basisvoedsel zijn geweest voor onze paleo-voorouders. Al meer dan 10.000 jaar geleden zijn wortels van de wilde tijgernoot bij het Egyptische Aswan gevonden. Voor de lokale Afrikaanse gemeenschap zijn tijgernoten nog altijd belangrijk en een exportproduct voor hun economie. Tijgernoten bevatten calcium, magnesium, kalium, natrium, fosfor, zink, vitamine C, E, foliumzuur en andere B vitamines.
Solange Domaye woont in Amersfoort, met roots in het Afrikaanse Tsjaad. Naast moeder van een dochter (9) is ze impactvol ondernemer. Als directeur runt ze de startup Symfonio, die vergeten Afrikaanse biologisch geteelde granen een plek in de voedselketen geeft. De biologische fonio komt van vrouwencoöperaties uit onder meer Burkina Faso. Solange ondersteunt hen bij de bedrijfsvoering.
Ook interessant:
Geef een reactie