Wat jammer toch dat journalisten zo makkelijk schrijven dat de biodynamische landbouw geen toekomst heeft. In het Dagblad van het Noorden schreef journalist Jaap Majoor dat deze boeren failliet gaan en ons eten tien keer duurder wordt als we dit ‘linkse waanidee’ massaal zouden omarmen. Zou de journalist zijn mening hebben getoetst bij een biodynamisch boer, dan krijgt hij een heel ander verhaal te horen. De familie Van Tilburg runt al jaren de biodynamische boerderij WaddenMax. Zij laat zien: “Biodynamische landbouw kan wél.”
Ook interessant: Bio beter betaalbaar, ongezond duurder
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Biodynamisch heeft wel toekomst
Wat zit journalist Majoor dwars dat hij in het Dagblad van het Noorden (DvhN, 03-04) zo’n dramatisch stuk schrijft over de biodynamische landbouw? Waarom ziet hij deze manier van boeren als puur idealistisch en totaal niet reëel? De familie Van Tilburg herkent zichzelf hier helemaal niet in. Sinds 17 jaar runt zij de biodynamische melkveehouderij met 90 koeien (met hoorns!) en 60 stuks jongvee. Ze hebben 88 hectare weide en akkerland en gebruiken nog eens 40 hectare buitendijkse kwelder.
Toekomst van onze kinderen
De familie Van Tilburg heeft een reden om biodynamisch te boeren. Die heeft niets met politiek te maken, maar puur met de toekomst van ons en onze kinderen. Jaarlijks komt er zo’n 700.000 liter heerlijke Demeter melk van de boerderij. Deels maakt de familie daar op eigen erf yoghurt, kwark en kaas van. Hun koeien liepen vorig jaar 230 dagen buiten, waar bij weidemelk 160 dagen de norm is. Hun koeien geven minder melk, 7.500 liter per jaar waar 10.000 liter gangbaar is, maar ze zien hun koeien dan ook niet als melkmachine en ze worden ook ouder.
Vruchtbare aarde
Op het gemengde BD-bedrijf WaddenMax verbouwt de familie veldbonen, graan en mais ter aanvulling op het grasrantsoen van de koeien. Door bijna zelfvoorzienend te werken is input van sojaschroot niet nodig. ’s Winters geeft de ‘ouderwetse’ potstal de koeien een goed onderkomen. Elke dag krijgen ze een verse laag stro en aan het eind van de winter gaat deze vaste mest op het eigen land. Met deze gesloten kringloop ontstaat op het land een goede humuslaag die de aarde vruchtbaar houdt.
Bijkomend voordeel van deze manier van boeren is dat je hier zomers de veldleeuwerik volop hoort zingen. De grauwe kiekendief nestelt in de velden en ook de roodstaarttapuit is gesignaleerd. Op WaddenMax gonst het van de insecten en vlinders en lijkt de biodiversiteit eerder toe dan af te nemen.
Modern, gezond BD-bedrijf
De familie Van Tilburg haalt een goed inkomen uit deze landbouw. Zij zijn het voorbeeld dat een modern, gezond melkveebedrijf in samenhang met de natuur prima mogelijk is. Sterker nog: met meer biodynamische boeren zou het stikstofprobleem waar we nu mee dealen niet zo groot zijn.
Eerlijke prijs, zoals het vroeger was
Ons voedsel is de afgelopen jaren goedkoper geworden en dat gaat deels ten koste van het milieu. De vraag die de journalist zich eerder zou moeten stellen is: zijn gangbare zuivelproducten niet te goedkoop? De Demetermelk van WaddenMax zit in een glazen statiegeld fles die opnieuw gebruikt wordt. Daarvoor betaal je € 1,75 en € 0,45 statiegeld. Dit bedrag is inclusief de meest diervriendelijke verzorging van de dieren en de beste zorg voor de natuur. De corona epidemie laat juist zien hoe kwetsbaar wij zijn. Ons gedrag heeft de verwijdering van ons voedsel beïnvloed. We kopen massaal fabrieksmatig geknutseld voedsel waar vooral de grote voedselbedrijven (en hun aandeelhouders) aan verdienen. Met biodynamische producten eet je lokaal en krijgt de boer eerlijk betaald. In ruil zorgt deze heel goed voor de natuur. Precies zoals het vroeger ook was.
In 1969 gaven we gemiddeld bijna 25% van ons inkomen uit aan voedsel. In 2006 net iets meer dan 10%. – Bron: CBS
Familie van Tilburg is eigenaar van het biologisch-dynamische melkveebedrijf WaddenMax in Hornhuizen.

Bron: Biojournaal
Geef een reactie