Loege ziet dat de druk op bedrijven om te verduurzamen wordt opgevoerd, onder andere door Milieudefensie. Zij dreigden naar de rechter te stappen als Ahold-Delhaize tijdens hun aandeelhoudersvergadering geen ambitieuzere duurzame doelstellingen aankondigde. Eerder kreeg Milieudefensie al gelijk in een rechtszaak tegen Shell. Als belegger kun jij ook invloed uitoefenen op een duurzamere bedrijfsvoering van een bedrijf. In dit blog legt Loege dat haarfijn uit.
Ook interessant: Loege’s blog hoe je als duurzame belegger een oorlog voorkomt

Als belegger ben je gedeeltelijk eigenaar van een bedrijf
Loege: door de acties van Milieudefensie kunnen bedrijven niet langer achterover leunen als het over een duurzamere bedrijfsvoering gaat. Als belegger versterk jij dit. Immers: door aandelen van een bedrijf te kopen, word je aandeelhouder. Gedeeltelijk eigenaar van dat bedrijf dus. En waarom zou je eigenaar zijn als je het niet eens bent met de duurzame koers van een bedrijf? Vind jij duurzaamheid belangrijk en beleg jij jouw geld, dan is het belangrijk te weten of het bedrijf waarin jij investeert aandacht besteed aan duurzaamheid. Daar kan ik jou bij helpen.
Noodzaak van duurzamer ondernemen is dagelijks nieuws
De media bericht elke dag wel over de noodzaak van duurzamer ondernemen. Meestal met de focus op het verminderen van vervuiling en het beheersen de opwarming van de aarde. Zo kreeg laatst nog een bericht over microplastics in de menselijke bloedbaan veel aandacht. De veroorzaker is plastic dat in het milieu belandt en daar jarenlang aanwezig blijft, in steeds kleinere stukjes. Werden eerder al vissen vol microplastics gevonden, nu is dat dus ook aangetoond bij de mens.
Duurzame, innovatieve oplossingen financieren via beleggers
Ook de opwarming van de aarde kan rekenen op veel nieuws: van de oorzaken en de gevolgen tot eventuele maatregelen die we kunnen nemen. Om de vijf jaar publiceert de United Nations wetenschappelijke kennis over het opwarmen van de aarde in het zogeheten IPCC rapport (Intergovernmental Panel on Climate Change)*. Inmiddels is het duidelijk dat de gevolgen van die opwarming desastreus zijn en dat de tijd dringt om zware maatregelen te nemen. Het IPCC rapport stelde dat er 3 tot 6 keer meer financiering nodig is voor duurzame, innovatieve oplossingen. Om de klimaatdoelstellingen in 2030 te halen, vervult de financiële sector dus een sleutelrol. En daar komt beleggen bij kijken.
* Het IPCC schrijft de rapporten op basis van al bestaande en meest recente wetenschappelijke onderzoeken. Als onafhankelijke organisatie beoordeelt het IPCC met honderden experts uit de hele wereld alle klimaatwetenschappelijke publicaties en verbindt daar conclusies aan. Vervolgens is het aan de 195 lidstaten zelf om iets met die informatie te doen. (Bron: Urgenda)

Duurzaamheid als concurrentievoordeel…
Voor bedrijven is het niet altijd eenvoudig om de bedrijfsvoering serieus te verduurzamen. Vrijwel altijd gaat dit ten koste van de bedrijfswinst op de korte termijn. Maar door het implementeren van innovatieve, duurzame oplossingen kan een bedrijf op lange termijn juist een duurzaam concurrentievoordeel opbouwen. Bovendien: het maatschappelijke bewustzijn over duurzaamheid groeit en wij zijn als consument vaker bereid een (iets) hogere prijs te betalen. Dat die duurzame keuze uiteindelijk ook kan leiden tot lagere kosten, laat de oorlog in Oekraïne zien. Energieprijzen zijn fors toegenomen en bedrijven die jaren geleden al op duurzame energie hebben ingezet, plukken daar nu de vruchten van.
…is goed voor beleggers
En daar zit de winst voor de belegger. Door dat concurrentievoordeel behalen bedrijven hogere marges en/of groeien sneller. Uit onderzoek blijkt dat een concurrentievoordeel kenmerkend is voor succesvolle aandelen. Wil je jouw geld duurzaam beleggen, maar weet je niet in welke bedrijven je dat het beste kan doen? Wij hebben voor jou een Topselectie van 40 bedrijven die het beste scoren op financiële en duurzame factoren.
Onze Topselectie helpt jou bij beleggen
Die Topselectie hebben wij beoordeeld door middel van de ESG-score* (lees daarover in mijn vorige blog). Daarbij wordt gekeken naar de milieu-impact, maar ook naar de sociale component en het ondernemingsbestuur. Uit iedere sector hebben wij bedrijven opgenomen, zoals het eerder genoemde Ahold Delhaize in de sector consumentengoederen. Ik kan me voorstellen dat onze keuze voor Ahold tegenstrijdig klinkt als je de actie van Milieudefensie leest. Daarom heb ik onze beoordeling van de duurzaamheid van Ahold hieronder toegelicht. Overigens is Ahold Delhaize Milieudefensie deels tegemoet gekomen: Het bedrijf wil in november zijn klimaatdoelen voor de ‘indirecte’ uitstoot aanscherpen. Volgens Milieudefensie is dat niet voldoende. Ahold Delhaize-topman Frans Muller zie hierop: “Milieudefensie stelt de vragen die onze kinderen ook stellen. Maar het is allemaal heel complex.”
*De ESG score is een cijfer voor de mate waarin een bedrijf duurzaam en verantwoord onderneemt. Factoren als energieverbruik, klimaat, beschikbaarheid van grondstoffen, gezondheid, veiligheid en goed ondernemingsbestuur worden meegewogen bij de selectie en het beheer van deelnemingen in bedrijven.
Waarom Ahold Delhaize in de topselectie zit?
Zij focust op drie gebieden: minder uitstoot, gezondere leefstijl en minder verspilling. Doelstelling is tussen 2018 en 2030 de eigen uitstoot met 50% te verminderen en uiterlijk 2040 ‘net zero’ zijn. Dit doen ze vooral door de inzet van energiezuinige winkels (gebruik makend van duurzame energie) en het transport te verduurzamen (goed voor 10% van de totale uitstoot). Voor de keten van toeleveranciers heeft Ahold een doelstelling van 15% minder CO2-uitstoot per 2030. Met de opening van een ‘verpakkingsloos-schap’ vermindert Ahold bovendien het gebruik van plasticverpakkingen substantieel. Eerder had Ahold met nieuwe verpakkingen het plastic gebruik al meer dan 50% teruggebracht. Verder participeert ze in projecten om voedselverspilling tegen te gaan. De ESG duurzaamheidsscore van sustainalytics (zie hierboven) plaatst Ahold bij de beste 20% in de foodretailerssector. De gezondere leefstijl stimuleert Ahold door gezondere producten onder andere in een app te promoten.
Wat betreft de eventuele rechtszaak van Milieudefensie tegen Ahold: die is gericht op de aandacht die Ahold besteed aan het terugdringen van de negatieve impact van de leveranciers en klanten. De impact daarvan is vele malen groter dan die van de eigen Ahold activiteiten, maar tegelijkertijd ook lastiger te beïnvloeden.
Geen kennis, maar wel beleggen? Doe mee met de Duurzaam Beleggen Academie
Ik kan me voorstellen dat dit als particuliere belegger allemaal abacadabra is voor jou. Juist daarom startte ik de Duurzaam Beleggen Academie om jou te ondersteunen. In ons handige een e-book voor beginners lees je alles wat je moet weten over duurzame vermogensgroei, het beste instapmoment en hoe je de eerste stappen zet. Hierin neem ik je stap voor stap mee op jouw reis en vertel wat je moet weten om een verantwoorde beleggingsportefeuille samen te stellen.
Loege is geboren en getogen in Volendam en telg van een vissersfamilie. Loege is getrouwd met Suzanne en vader van 5 kinderen.
Geef een reactie