Blogger Jaap van de Bijenstichting ‘Educatie & Advies’ waarschuwt ons: als we zo doorgaan, zijn er binnen korte tijd geen insecten meer in Nederland. De campagne Maai Mei Niet moet dit tegengaan. Meedoen is heel simpel en heeft een grote impact. Doe jij mee?
Ook interessant: ik sta achter biologisch!
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Maai Mei Niet campagne
Jaap: de Bijenstichting heeft samen met Flora van Nederland en Stichting Steenbreek de Maai Mei Niet campagne opgezet. Die loopt in mei. Wij vragen tuineigenaren en gemeenten om anders te gaan maaien. Gewoon Niet of in elk geval een deel van het gras niet te maaien. Hierdoor krijgen bijen, kevers, vlinders en hommels meer voedsel. Dat is de ervaring die de Britten met hun No Mow May hebben.
Wist je dit: maai je het gras slechts elke 4 weken, dan trek je tot 10x meer bijen aan. Bovendien is langer gras beter bestand tegen droogte en hitte.
11.000 voetbalvelden aan gras
Het aantal grasvelden in Nederlandse tuinen is gelijk aan 11.000 voetbalvelden. Doet iedereen mee, dan betekent dat een behoorlijke impact op de biodiversiteit. Juist daarom is de Maai Mei Niet campagne belangrijk. Die richt zich in eerste instantie op tuinbezitters, maar ook gemeenten hebben een belangrijke rol. De bermen en groenstroken vormen een enorm areaal over vele duizenden strekkende kilometers: zo’n 140.000 kilometer bij wegen, 17.500 kilometer bij dijken en ongeveer 3.000 kilometer langs het spoor.
Heb je een tuin en Maai je Mei Niet of gedeeltelijk, dan is het positieve gevolg dat je vlinders, vogels, bijen en andere insecten helpt te overleven.
Doe mee en geef jouw nectarscore door
Wil je als tuinbezitter nog een stapje verder gaan? Meld dan jouw grasveld aan via www.maaimeinietnederland.nl. Je krijgt dan leuke, bruikbare tips. Tel bovendien het laatste weekend van mei hoeveel kruidachtige planten je in 1m2 van je grasveld vindt en geef die aan de Bijenstichting door. Wij berekenen dan jouw nectarscore. Met alle resultaten uit Nederland weten we na mei wat er groeit in onze omgeving en hoeveel extra bijen in mei hebben kunnen overleven.
Hou voor meer informatie bovenstaande website in de gaten.
Geef een reactie